петък, 9 декември 2011 г.

СТАРТИРА "УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ"

"Училище за родители" стартира в Дневен център за деца с увреждания, Казанлък. Той ще се реализира по проект на Сдружение "Бъдеще за децата с увреждания", финансиран след конкурс от Фондация "Помощ за благотворителността в България" - ФПББ. Средствата за конкурса са дарени от служителите на Уникредит Булбанк и се допълват от дарителски фонд за социални каузи на фондацията.
Целта на проекта е да се повишат компетенциите първоначално на група от 16 родители на деца с увреждания за преодоляване на трудностите при отглеждане на техните деца. Ще бъдат проведени серия от обучения по програма "Позитивно родителстване", адаптирана от специалисти на Дневния център. Темите са насочени към повишаване на родителския капацитет, като им дава инструменти за преодоляване на редица поведенчески проблеми, свързани с израстването на децата, уврежданията или липсата на комуникативен опит следствие липсата на интеграция. Темите и материала на обученията ще бъдат събрани в илюстрирана книжка, която ще бъде предоставяна на родителите-участници в обученията и на всички останали, които ще бъдат обучавани по тази програма и в бъдеще. Ще бъде създадено и обособено място в Центъра за срещи с родителите "Стая на родителите".
В края екипът ще сподели своя опит в еднодневен семинар, на който ще бъдат поканени представители на детски градини и училища, защото метода "Позитивно родителстване" може да бъде адаптиран за родители на деца без значение на социален статус, увреждане, възраст.
По повод проекта директорът на Дневният център - Веска Мараджиева сподели: "Този проект е много навременен, защото работата с родителите е една от най-трудните за всички специалисти в сферата на образованието и социалните услуги. Още по-трудна е работата с родителите на децата с увреждания, поради деликатността на проблема - от преодоляване на първоначалната травма от увреждането на детето им, през отхвърлянето до приемането на ситуацията, нейното афиширане и търсенето на помощ."
Проектът "Училище за родители" ще ни даде възможност да започнем работата с част от родителите ни, в подходяща обстановка и с нужните помощни средства."
Проектът е на стойност 3927 лв. и ще продължи до края на май 2012, след този период екипът на дневния център продължава да прилага програмата като част от основната си дейност.
Сдружение "Бъдеще за децата с
увреждания"

Няма коментари:

Публикуване на коментар