петък, 2 декември 2011 г.

Три кметства минават на делегирани бюджети


По-евтина вода ще плащат селата в южната част на общината

Крън, Шипка и Енина минават на делегиран бюджет от догодина. Това стана по време на първия кметски полуден на Галина Стоянова в края на миналата седмица. На работната си среща, тя е предложила на всеки кмет на населено място да реши дали кметството му да премине на делегиран бюджет. Готовност да направят тази крачка още от новата бюджетна година са изразили кметовете на три населени места в Общината - Теменужка Люцканова на град Крън, Стоян Иванов на град Шипка и Веселин Андреев на село Енина. Към пилотните кметства в новата практика вероятно ще се присъедини и кметството в с. Горно Черковище, чийто кмет Антон Антонов също се заинтересувал от възможността да направи това, информираха още от пресцентъра на общинска администрация. Останалите кметове са предпочели да изчакат и първо да проучат опита на колегите си и тогава да решат дали да се присъединят към тях.
Приходната част в тези делегирани бюджети идва от местни данъци и такси; припадаща се част от обща допълваща субсидия за ФРЗ и ДОО и част от общата изравнителна субсидия, изчислена по формула. Разходната част е за персонал за администриране на приходите от местни данъци и такси; персонал за изготвяне на бюджет, отчет, счетоводен баланс и оборотна ведомост; за поддръжка на програмен продукт.
На кметствата пожелали самостоятелност ще е необходимо също да открият самостоятелна бюджетна сметка.
"Само това е начинът да се почувствате истински кметове с цялата отговорност на този пост, да следите за финансовата дисциплина, да имате визия не само разходите, но и за приходната част в бюджета си", подчерта кметът на община Казанлък. Тя допълни още, че ще прекрати практиката на протекции на определени кметства и всички ще бъдат равнопоставени.
Преди да се пристъпи обаче към осъществяване на идеята, разрешение за това трябва да даде Общинският съвет на Казанлък.
В първия кметски полуден, кметовете на населени места са поставили въпроси, свързани с техните предложения за капиталови разходи в населените места, които да залегнат в Годишната инвестиционна програма на Община Казанлък, както и възможните приходи, което трябва да стане в срок до 30 ноември. Поставени бяха и въпроси, свързани с транспортната схема и превозвачите, зимното почистване и сключването на договори с фирми, които да извършват дейността.
Ще има намаляване цената на водата за южните населени места в община Казанлък, стана ясно още на кметския полуден. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова и управителят на ВиК-Стара Загора Румен Райков са провели разговор и са постигнали споразумение цената на водата в южните населени места на общината да бъде намалена от 1.70 лв. за куб.м на 0.90 лв. Предстои официализиране на договорката.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар