петък, 2 декември 2011 г.

Росен Плевнелиев: "Еколози бавят тунела под Шипка"


Новоизбраният президент инспектира автомагистрала Тракия и поиска предложения от старозагорци за План 20:20

"Световната криза вече е тройна, освен финансовата тя вече е и икономическа, а най-лошото е , че и дългова. Планини от дългове трябва да бъдат обслужвани устойчиво, а България не прави изключение от това!", заяви през седмицата по време на първото си, все още неофициално посещение в Стара Загора новоизбраният, но все още невстъпил в длъжността си президент Росен Плевнелиев.
За да напомни, че доскоро е бил министър на регионалното развитие и благоустройството, а и за да потвърди публичното си обещание, че ще продължи да следи изпълнението на големите инфраструктурни проекти Плевнелиев първо инспектира част от новостоящата се автомагистрала "Тракия" и похвали строителите от обединение "Магистрали Трейс", че работят в предварително договорените срокове. Той обаче отказа да коментира скандала с незаконната кариера на гръцката компания "Актор", разкрита ден по-рано от новия кмет на Сливен о.з. генерал Кольо Милев
"За всички в страната трябва да бъде ясно, че ще можем да харчим толкова, колкото имаме, защото светът е в криза.За съжаление няма да могат да бъдат реализирани всички проекти на кметовете, но ще трябва да направим така, че да се случат приоритетните. От тук нататък лесни решения няма да има. България трябва да се позиционира в групата на държавите, които си правят сметката. Според статистиката на Световната банка страната ни е сред 30-те процента най-богати държави на планетата, но в същото е най-бедната сред най-богатите!", допълни Плевнелиев в отговор на въпрос за пътищата, по които може да се излезе от световната криза.
Росен Плевнелие оправда следизборната си обиколка в седем от най-големите градове на страната с намерението си да интегрира в националния план 20:20 регионалните стратегии, а на въпроса дали следи делото, образувано в Конституционния съд по легитимността на избора си заяви: "Ще се съобразя с решението на конституционните съдии, каквото и да е то, но искам да напомня на политиците, че изборите прикрлючиха преди месец и сега ни чака много работа! Включително по дискутиране параметрите на реформите във всички области, които трябва да бъдат достъпни за всеки българин".
Срок от три месеца си даде Плевнелиев за следващото идване в Града на липите, до тогава трябвало да бъдат предложени и дискутирани основните регионални проекти, които да залегнат в националната рамка. По думите му Стара Загора имала подготвени на различен етап проекти, които при утвърждаване ще могат да вкарат в икономиката близо 160 млн лв през следващите няколко години.
В срещата-дискусия в Стара Загора взеха участие както кметът на града домакин Живко Тодоров така и градоначалниците на Казанлък Галина Стефанова и на Раднево д-р Юлиан Илчев, а сред дискутираните идеи за включване в националния план 20:20 бяха проекти в областта на енергетиката, енергийната ефективност, транспорта и туризма.
Коментиран бе и афишираният в предизборната кампания проект за тунел под връх Шипка, според Росен Плевнелиев обектът с над 100-годишна история може да бъде реализиран до 2015 година, на този етап проблемът със стартирането му идвал от необходимостта да се направи оценка за въздействие върху околната среда и съпротивата на еколозите.
Природозащитниците били загрижени за съдбата на кафявите мечки, сърните, елените и някои редки растителни видове в Централен Балкан и това налагало внимателно обмисляне на трасето и строителните дейности.
Христо Христов

Няма коментари:

Публикуване на коментар