четвъртък, 26 януари 2012 г.

Преписки по миньорската стачка


Как се изненадва министър и кой стиска повода на Борисов?

Ден след като заранта на 22 януари завърши продължалата 144 часа ефективна стачка в "Мини Марица изток" ЕАД - Раднево, която донесе на държавното дружество пропуснати ползи от над 8 млн. л.в министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че този протест и исканията на протестиращите "го изненадали".
Пред сайта news359.bg министърът изплака, че стачкуващите били "подведени от някои синдикални лидери" и уточни: "Защото беше обяснено как има оттегляне на подписи, нямаше нищо такова. За мен това беше излишна стачка, излишно нагнетяване на напрежението и хората бяха подведени. Стачката се прибавя към тези елементи, тя сама по себе си не може да е причина за едно или друго нещо. Има загуби, които са безвъзвратни и загуби, които могат да се наваксат. Неслучайно в споразумението е записано, че се дават по 300 лева за всеки от над 7-те хиляди служители в "Мини Марица Изток", те са за 2012 г. и са свързани с наваксването от попълването на запасите от въглища. Надявам се отсега нататък да коментираме отново добрите резултати. За мен тази стачка беше изненадваща, исканията бяха изненадващи. Резултатите, постигнати от това ръководство на мините, от тези работници, от това правителство, всички имахме принос към това. А повече въглища се добиха, защото осигурихме условията къде да се продадат тези въглища. Тези 1000 лева, които се поискаха изведнъж, не бяха фиксирани някъде."
Чете човек и се чуди: ресорният за енергетиката министър ли ги е изговорил тези думи или хванат от улицата минувач, за който енергетиката започва и свършва с щепсела на ютията?
Ако е първото: то излиза че Трайков дори не си е правил труда да чете исканията на синдикалистите. Които от средата на декември м.г. обстойно обясняваха , че ако така продължава ръководството на подчиненото му най-голямо държавно дружество за открит въгледобив, то през настоящата 2012-а четирите ТЕЦ-а в "Марица изток" няма да имат откъде да получават необходимите им над 32 млн. т. въглища.
Ако пък е второто: то излиза, че случаят с ексминистър Ана Борисова /намерена от премиера Борисов край една бензиностанция до Велико Търново!/ далеч не е прецедент в аналите на това правителство.
И тъй като не ми се ще да вярвам, че Трайков е бил "забърсан" край бензиностанция /пък била тя и столична!/, остава да си мисля, че източномаришката сага не го е научила на нищо. И че нищо чудно не след дълго да му се наложи да преоткрива "топлата вода". В друг някой сектор на икономиката.
А сектори, където циреят е набъбнал до степен да се пукне - дал Господ. Само че пукването, ако не стане под наблюдението на вещ хирург може да се окаже фатално за здравето на болния пациент.
Впрочем вероятно има и още една възможност за "изненадаността" на министъра. И за нея в прав текст намекнаха президентите на КТ "Подкрепа" и КНСБ д-р Тренчев и Пламен Димитров пред хилядното скандиращо "Оставка!", "Мафия!" и "Мишоци!" миньорско множество в Раднево на 21 януари.
Според синдикалистите верижката на Трайков била дърпана от ...Дянков. И той, след като нямал полезен ход: ръсел глупости. От сорта на горецитираните.
Само дето не стана ясно, ако министърът ръси глупости , защо премиерът ги повтаря като папагал? И неговият повод ли е стиснат от ръката на Дянков?
Или просто сме свидетели на поредният евтин водевил, чийто финал ще гледаме напролет, когато държавният регулатор ще трябва да се произнесе за новите цени на тока?
Хайде на бас, че "пропуснатите ползи" ще се калкулират в новите сметки. Дето ще ги плащаме всички.
Както се казва "хватка от битака", с тази разлика, кутийките с топчетата от играта "Тука има, тука нема" са не в ръцете на мургавелкото левент, а на Оня, дето "гледа строго под вежди" и в понеделник не се бръсне, защото се страхува от ...уроки.
Христо Христов

Няма коментари:

Публикуване на коментар