петък, 13 януари 2012 г.

16 скачаха за кръста в Казанлък


16 се хвърлиха във водите на Старата река на 6-ти януари в преследване на Богоявленския кръст, пренебрегвайки дъжда. Най-младият от тях бе 15-годишният Стефан Ноев. Десет минути смелчаци нагазили във водите на реката търсиха потъналия железен кръст. Тази година обаче късметлия беше 25-годишния Костадин Димитров, който се включва в Йордановденската традиция за седми път, но едва тази година успява да го хване. Костадин е от Казанлък, служител е в офис на компания за мобилни телефони.
Победителят в надпреварата, както и всички участници в нея бяха поздравени от кмета Галина Стоянова, която им пожела им здраве, късмет и много успехи. На победителя тя връчи парична награда от Община Казанлък, торта от фирма "Ивет" и вечеря за двама, осигурена от ресторант "Магнолия".
Богоявление в Казанлък започна с празнична Света литургия и Богоявленски водосвет във всички православни храмове. Литийното шествие тръгна от храм "Свети Пророк Илия", в което участва и кметът Галина Стоянова, и стигна до моста на Старата река, където се проведе ритуалът с Богоявленския кръст.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар