четвъртък, 26 януари 2012 г.

Бюджетът мина общественото обсъждане


въпроси за парите за спорта и културата, както и за конкретни мерки за конкретни улици от града, задаваха гражданите на общинската управа

Старите задължения ще са приоритет в бюджет 2012 на община Казанлък, коментира кметът Галина Стоянова по време на общественото обсъждане средата на миналата седмица. Пред гражданите, които се събраха в камерната зала на ДК "Арсенал", тя припомни, задълженията оставени в наследство от предишното ръководство са в размер на 6 милиона лева. 4 милиона 243 хиляди лева е дългът на общината само към доставчици. Общината дължи и глоба в размер на 400 хиляди лева по така наречения "Воден проект" свързан с канализацията на квартал "Христо Ботев". Настоящото ръководство се е заело да стопи всички задължения, дори едно от най-старите - това към фирмата "Нелсън еко", което е в размер на 460 хиляди лева. Стоянова съобщи, че вече се е срещнала с фирмите към които Общината е задължена и със 7 от тях са сключени споразумения за разсрочване. Срещи общинското ръководство е провело и с фирми длъжници, съобщи още кметът.
За да не се допуска повече подобна ситуация, представителите на местната изпълнителна власт обясниха, че предлагат нов модел на разпределението на бюджетните средства, който изключва поемането на необезпечени задължения.
Част от новата стратегия на общината включва извършването на цялостни капиталови ремонти на обществени сгради, вместо частично изкърпване на проблемни зони. В тази връцка тази година общинска администрация е предложила в проекта за бюджет цялостен ремонт да бъде извършен на една детска градина и една ясла, за което вече "Долина" информира читателите си подробно. По нов начин става разпределението в общинския културен и спортен календар, стана ясно още по време на общественото обсъждане на бюджета, а именно - чрез предварително подадени и остойностени от организаторите на събитието заявки, които са включени в проекта за бюджет след одобрението им от общинското ръководство. 220 000 лева са заделени тази година за подпомагане дейността на спортните клубове14. Тяхното разпределение обаче ще стане на база на наредба, която предстои да бъде приета от ОбС поясниха още от Общината.
33 647 744 лева е рамката на тазгодишния бюджет предложен от общинска администрация. На стойност 5 950 644 лева ще е инвестиционната програма, която ще се финансира от целева субсидия в размер на 363 200 лв., приходи от приватизация - 434 525 лв. и собствени бюджетни средства в размер на 5 152 919 лева. Малко над 175 хиляди лева от целевата субсидия са предвидени за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в общината.
В проекта за бюджет е предвидено асфалтирането на няколко улици, основно подходи към основни артерии. Някой от тях ще бъдат асфалтирани след подмяна на водопровода и комуникациите лежащи под настилката. Това е практика, която Общината възнамерява да въведе и в бъдеще с цел по-дълга експлоатация на вече изремонтирани участъци. В тази връзка кметът Стоянова съобщи, че е водила разговори с ВиК Стара Загора, които са обещали да закупят техника, за възстановяване на участъци, където е бил извършван ремонт.
7 хиляди лева пък са заделени за изработването на проект за сградата на Младежкия дом в града. Там по традиция години наред се извършваха радостните ритуали. Заради лошото и състояние и нуждата от цялостна реконструкция, в момента брачните ритуали в Казанлък се извършват в ресторантите, където младоженците празнуват. Проект, на стойност 3 000 лв., за преустройство на сградата на "Хаджи Алиоловата къща" в дом за радостни ритуали, също е част от плана за тазгодишните харчове на общината.
Има ли намаление на бюджетите на културните институции в града и ако има, то законно ли е, попита актьорът от театър "Любомир Кабакчиев" Константин Попов. Той се позова на Закона за развитието на културата, според който, бюджетите на културните институции не могат да са в размер по-малък миналогодишните. От своя страна, заместник кмета Петър Косев поясни, че макар това да е вярно, в тази си част, Законът не е променян от 2004 година. Той обаче отбеляза, че обстановката в България и света като цяло е значително променена и именно тя налага и някой по-драстични финансови мерки в бюджета на страната, а от там и на общините. Косев посочи, че е обяснил аргументите си на предварителната среща с представителите на всички културни институции в общината и подчерта, че в тази ситуация, общият Закон, какъвто е Законът за бюджета е с предимство, пред специализираните закони, като този за културата. В тази връзка той поясни, че намалените суми идват от намаления числен състав на двете най-големи културни институции, който трябва да влезе в сила от първи април. Косев припомни, че заради свитите бюджети, оптимизация на числения състав е извършила и самата общинска администрация.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар