четвъртък, 26 януари 2012 г.

Библиотеката изпрати успешна 2011г.


Като добра за ОБ "Искра", отчетоха 2011 година казанлъшките библиотекари. В изминалите 12 месеца, по думите на директорът на културната институция в града, са били постигнати задачите, очертани като приоритет за бъдещото развитие още през 2010 година. "Вече сме стъпили здраво на пътя, който започнахме отдавна, свършихме много работа, наваксахме много пропуснато, и имаме ясна визия за това, в каква посока трябва да продължим да се развиваме, за да е нашата библиотека един истински модерен, културен и образователен център." - коментира в началото на седмицата пред журналисти, директорът Анна Кожухарова.
8269 са абонатите на "Искра", като от тях през 2011г. най-активни са били 2875 души, сочат данните от вътрешната годишна статистика на библиотеката. За миналата година местните библиотекари отчитат и значително завишена посещаемост, която се дължи, както на активната работа с читатели, така и на активно функциониращият в нея информационен център, който предоставя безплатен достъп до интернет. През отчетената година са били поддържани някой традиционни събития организирани от библиотеката, както и стартирането на нови инициативи. Сред най-посещаваните са Лятната академия за деца, Седмицата на детската книга, традиционните премиери на книги.
В рамките на 2011 читателите са заемали най-вече художествена литература и периодика. Интерес за местните почитатели на писаното слово представлява и литература от обществено-политическия цикъл, изкуството и историята, сочат още данните от статистиката. По думите на библиотекарите, точно тези проучвания, както и допитванията до читателите под формата на различни анкети, които те провеждат редовно, дават най-точна информация, която от своя страна помага на работещите в културната институция да комплектоват и обогатяват фондовете си спрямо читателските търсения и интереси.
И през 2011 година процентът на дарените книги остава по-висок от този на закупените със собствени бюджетни средства, призна Кожухарова. Въпреки участията си в различни семинари и конференции, местните библиотекари са харчили твърде скромно за командировки - едва 500 лева за цяла година, става ясно още от направеният отчет. Солидна част от бюджета отива за консуматива - ел. енергия и вода, поддръжка на интернет пакети и консумативи за останалата техника. Въпреки това обаче, проблемът с неотоплените хранилища продължава да стои. Темата от години е болна за общинската библиотека, като от там непрекъснато сигнализират, че ако не се потърси решение, много от ценните документи съхранявани там, може да бъдат загубени. Въпросът е поставен и пред новото общинско ръководство, съобщи още Кожухарова, като изрази надежда и за неговото решаване. С откриването и на компютърния информационен център, библиотеката се нуждае и от още пространство за отделяне на читалнята. В момента Казанлък не разполага със сграда, подходяща да поеме изцяло общинската библиотека, но намирането на вариант за изнасяне извън основната сграда на някой от отделите или частично изнасяне на фондове, би улеснило работата, коментира още Анна Кожухарова.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар