петък, 6 януари 2012 г.

100 хиляди да е минималната екоглоба


законодателната промяна, която ще предложи депутатът Караниколов е провокирана от дървопреработващото предприятие "Габровница", което от своя страна твърди, че към момента е инвестирало около 3 милиона лева в екосъоръжения

100 хиляди лева, да е минималната екоглоба за предприятия, които не спазват екологичните норми. Тази промяна в Закона за опазване на околната среда, се ангажира да предложи казанлъшкият депутат Емил Караниколов. Инициативата му е провокирана от проведена в края на декември среща с министъра на околната среда и водите в Стара Загора на тема "Състоянието на околната среда в региона", както и многобройните сигнали, които местното Сдружение "За чиста Розова долина" подава в продължение на години, свързани със замърсяване на въздуха, което според тях идва именно от фабриката, работеща на територията на Община Павел баня. Изявлението си народният представител направи в началото на миналата седмица, като поясни, че това ще е стимул за фирмите да инвестират в съоръжения опазващи околната среда. Той коментира също, че според данните с които разполага, към момента "Габровница" плаща ежемесечни санкции от порядъка на около 200 лева, което е доста по-изгодно и не провокира инициатива за спазване на всички екологични норми.
Срещата с журналисти през миналата седмица бе провокирана именно от представителя на Сдружение "За чиста Розова долина" Крум Владев. Той припомни, че за първи път държавата в лицето на правителството на ГЕРБ обръща сериозно внимание на предприятието, за което Сдружението алармира години наред. "От началото на мандата на ГЕРБ сме предоставили цялата информация за нашата дейност свързана с "Габровница" и замърсяването на околната среда. През тези две години явно Министерството е следило дейността на предприятието и съвсем скоро то получи предупреждение от министър Караджова, че ако не инвестират в технологии опазващи околната среда, ще бъде затворено." - коментира още Владев.
По неговите думи, винаги при проверки от страна на РИОСВ предприятието е било предупреждавано предварително от "вътрешен човек", уреди за измерване на въздуха са били поставяне в почивните дни, когато производствените мощности не работят. Владев настоя също, че за да се отчетат реалните показатели на въздуха, уредите за контрол трябва да бъдат поставени на безветрената страна на комина, а не както до сега - на подветрената. Според него, за да има обективност, замерванията трябва да се извършват ежедневно и от независими екоорганизации.
По думите на еколога на "Габровница" обаче, няма изискване на Закона мониторинга на въздуха да бъде постоянен. Помолен да коментира обвиненията срещу предприятието, той призна също, че през 2006 година фирмата наистина е плащала големи санкции в размер на 10 000 лева. В резултат на предприетите мерки обаче и подобряване на екологичните показатели, към момента "Габровница" заплаща ежемесечни глоби в размер на 200 лева за изхвърляне в атмосферата на наднормено количество прахови частици. Според думите на Едрев, ръководството на предприятието е приело програма за намаляване въздействието върху околната среда и отдавна работи по нея, като до сега за целта са инвестирани около 3 милиона лева.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар