петък, 13 януари 2012 г.

5-годишният Георги хвана кръста в Александрово

Десетина смелчаци пренебрегнаха дъжда и студа на 6-ти януари, за да се хвърлят за кръста в село Александрово на Йордановден. Късметът тази година обаче беше на страната на най-младият участник в ритуала - една 5-годишният Георги Алексиев.
Въпреки че павелбанското село е със смесено население - християнско и мохамеданско, и този празник те посрещнаха заедно, коментираха очевидци. Тази година богоявленският ритуал беше обогатен и от активното участие в него на кукерската формация "Тунджа". Създадената преди около година група, направи възстановка на Йордановденската традицията, като всички участници в нея се включиха в ритуала облечени с народни носии. след което кукерската формация обиколи селото, за да наръси за здраве със светена вода всеки александровски дом.
След борбата за кръста дойде ред и на веселбата, а край масата отново се събраха всички - и християни и мюсюлмани. Спонсор на празничната трапеза и живата музика, бяха кметът на селото Мехмед Бесоолу и неговият брат, бизнесменът Иса Бесоолу.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар