петък, 13 януари 2012 г.

Общинари - на Прокуратурата за злоупотреби


вътрешни проверки доказват нарушенията

Сигнал до Прокуратурата и Апелативна прокуратура - Пловдив, заради злоупотреби на общински служители на ръководни постове, назначени от предишното общинско ръководство, ще подаде кмета Галина Стоянова. Това съобщи самата тя пред журналисти в началото на тази седмица, след като оповести данните от две вътрешни проверки касаещи дейността на Звеното по отпадъци и изпълнението на дейностите заложени в спортния календар на Общината за миналата година.
Според доклада касаещ Звеното по "Сметосъбиране и сметоизвозване", ръководителят му Захари Захариев е допускал груби нарушения на финансовата дисциплина. Проверката на дейността на звеното е поверена на новоназначения му заместник Николай Чалъков, който е разгледал дейността на Звеното в рамките на предходните 2 години - 2010 и 2011. от неговия доклад става ясно, че за това време Звеното е закупило техника на обща стойност 279 240 лв. Изброените в доклада автомобили и специализирани представки към тях обаче, са били закупени само от една фирма. Две от покупките са направени с обществена поръчка, три, сред разглеждане на оферти, а останалите са дори без оферти. С парите са закупени два "Мерцедеса", товарен автомобил "Ивеко", пикап "Нисан", две мотометачни рециклирани машини, "Боб кат", хидравличен чук и кофа за багер, както и разпръсквачка за пясък. За последната, проверката е установила, че е покупката е заплатена, но машината не е налична в базите на Общината.
Установено е също, че ръководителят на Звеното, който към момента е в дълъг болничен, е сключил със същата фирма договор, който задължава Общината да закупува всички необходими на машините консумативи, както и да извършва ремонтите по тях в сервиза на въпросната фирма, където пък от допълнителна проверка са установени завишени цени в сравнение с обикновени магазини и бензиностанции.
Заместник кметът Лилия Цонкова пък е направила проверката на отчета на спортния календар за 2011 година. От нея става ясно, че в много от случаите, за състоялите се записани в него мероприятия, заделените пари са усвоявани предимно от две фирми. Рекламни тениски по различни спортни поводи като - Празник на работещите в сферата на спорта, Общинско лекоатлетическо първенство, честването на Международен олимпийски ден и други, са закупувани единствено от една старозагорска фирма, като просто изчисление показва, че единичната цена на въпросните тениски е била 10 лева. От същата фирма са закупени и футболни и баскетболни топки за съответните общински първенства, вписани като прояви в календара. Друга фирма пък, по думите на Галина Стоянова собственост на сина на старши експерта по спорт Ангел Радевски, е поемала поръчките за храна по различни поводи - състезания или туристически прояви. В писменото си обяснение до кмета на Общината, Ангел Радевски е аргументирал избора си на фирми за въпросните поръчки, съобщи още Стоянова. Според думите му, старозагорската фирма е избрана, защото доставя въпросните артикули от известни марки, с добро качество и на изгодни цени. А фирмата, която е използвана при поръчките свързани с храна е избрана, защото в продължение на 30 години храни спортистите на Казанлък и е доказала качеството си. Като "нагло" обаче определи обяснението на Радевски Галина Стоянова, като уточни, че заведението в близост до стадион "Севтополис" е собственост на същата фирма, а самият той, най-често може да бъде намерен там.
Кметът Галина Стоянова съобщи, че не се е отказала от цялостна проверка във всички Звена и сектори в Общината, но беше категорична, че за това няма да прибегне Сметна палата, която вече е извършвала проверка, но не е констатирала нарушенията установени от двете вътрешни проверки.
Стоянова увери също, че всички общински служители нарушили финансовата дисциплина ще бъдат дадени на прокуратурата, като сигнал ще бъде подаден и към Апелативна прокуратура Пловдив. До тази мярка тя ще прибегне, защото и за двата сигнала, подадени до Прокуратурата от предишния Общински съвет, свързани с договорите за храни и горива на учебните и социални заведения в общината, не е последвала реакция. Независимо как ще реагират този път институциите, Стоянова беше категорична, че в правомощията й е поне да уволни злоупотребилите общински служители. Тя подчерта също, че е длъжна пред жителите на Общината да изнесе информацията за нередностите, за да е ясно кой и за какво е харчил обществени пари.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар