петък, 13 януари 2012 г.

Час протест струва 160 бона загуба на мините


Предупредителна стачка спря подаването на въглища към топлоцентралите в "Марица изток"

Само за един час ефективен протест във вторник трите рудника на най-голямото държавно дружество "Мини Марица изток" ЕАД - Раднево инкасираха загуба на близо 160 000 лв, тъй като към топлоцентралите и "Брикел" ЕАД заминаха 10 000 т. въглища по-малко.
В предупредителната стачка се включиха над 2 300 от общо пристигналите на работа 2 600 миньори, синдикалисти и мениджмънт се разминаха в оценката за масовостта с около 15 на сто, като от профсъюзите "пропуснаха" да сметнат подръжниците си от администрацията. Където се оказа че едва 30 на сто от близо 600-те служители са спрели да работят зад бюрата.
Най-масово е било участието в рудник "Трояново - север" в село Ковачево, където от 1052-а, преминали през назначенията са спрели работа 1015 мъже и жени, уточни председателят на КТ Подкрепа инж. Генчо Генчев.
Близо 10 000 т. въглища по-малко са били подадени за времето на протеста към основните контрагенти - четирите топлоцентрали и "Брикел" АД- Гълъбово, изчислиха управителите на рудниците.
Изпълнителният директор Евгени Стойков е категоричен, че протестът, организиран от КНСБ и КТ Подкрепа няма основание, за целта в старозагорския окръжен съд е внесен иск за обяваване на безсрочната стачка за незаконна.
Искът на мините пристигнал в 9,30 часа на 10 януари, предстои разпределянето му и може да се очаква заседанието да бъде в началото на следващата седмица, коментира председателят Тоньо Тонев.
Той припомни, че заседанието ще бъде открито, с участието на прокурор и трябва да се проведе в 7-дневен срок.
При еднодневен принудителен престой мините ще инкасират загуба от почти 1,8 млн лв. Около 10 млн. лв. ще струва изпълнението на искането да бъде запазено съотношението на персоналните разходи спрямо приходите от предходните години.
За последно ефективен протест в рамките на 1 час е имало през декември 2008 година, припомниха служители на "Мини Марица изток". Тогава работата била спряна заради отказ на ръководството да плати коледни бонуси.
Няма опасност от енергийна криза заради стачката, коментират специалистите, това било гарантирано от решението на Националния институт за помирение и арбитраж, уточни лидерът на КНСБ Валентин Вълчев.
При всички случаи обаче протестът ще се отрази на икономическото състояние на държавното дружество, чийто печалба за м.г. се очаква да бъде между 19 и 20 млн. лв. преди данъчното облагане.
През 2011 година дружеството планира да добие над 32 млн. т. въглища, като инвестиционната програма е в рамките на 110 млн. лв. Малко над 7 100 са работещите, като по данни на ръководството средната работна заплата е 1580 лв. при 1 350 за 2010-а година.
Както можеше да се очаква първият тур от преговорите между синдикалисти и мениджмънт в мините, провел се във вторник приключи неуспешно, отхвърлено бе предложението на изпълнителния директор миньорите да получат само по 250 лв. и то избирателно.
От КНСБ и КТ Подкрепа припомниха, че м.г. са били добити близо 6 млн. т. въглища над предварителния бизнесплан, като в същото време персоналът е намалял с около 500 души.
Те настояват всеки работещ да получи премия от по 1 000 лв., като по този начин щяло да се изпълни постигнато на 12 юли м.г. споразумение за запазване съотношението между заплати и приходи от производството.
За целта от дружеството трябва да бъдат преразпределени около 10 млн. лева. Ако не бъде намерена допирна точка между исканията и предложенията от събота ще стартира безсрочна ефективна стачка.
Христо Христов
___________________
* Писмо от Атанаска Пенева разпространено през интернет четете на стр. 4

Няма коментари:

Публикуване на коментар