четвъртък, 26 януари 2012 г.

Право на отговор


Отворено писмо

В последните броеве на вестниците "Искра", "Седмица" и "Долина" и телевизия "Прес ТВ" бяха публикувани материали свързани с последната пресконференция на г-жа Галина Стоянова - кмет на община Казанлък. Естествено е журналистите да отразят мнението на новия кмет на общината, но е поразително нейното непознаване на материята или тенденциозното и коментиране. Надявам се, че фактът, че журналистите не потърсиха другата страна за изясняване на истинската същност на нещата е пропуск или натиск от страна на редакционните срокове. От страна на ръководството на Общината бих разбрал, ако става дума за политика, но когато иде реч за работата и съдбите на работниците от нашата структура, мой граждански дълг е да дам известни пояснения, защото очевидно госпожа Стоянова се изказва неподготвена по темата.
Изнесените "данни за злоупотреби" най-малко са некоректни, защото всички цифри са проверявани от: Районна прокуратура, Окръжна прокуратура, Апелативна прокуратура, Районно полицейско управление, Агенция за държавна финансова инспекция и Сметна палата. Всяка от тези проверки е излязла с писмено експертно становище, в което не е посочено нарушение на закона.
Да започнем с фантазиите на госпожа Стоянова за специализираните товарни автомобили и съпътстващата техника, която принадлежи на Община Казанлък. машинният парк и специализираната техника в началото на 2006/2008 година бе тотално амортизирана, тъй като имаше машини "ветерани" на по 30 години. За да бъде качествено извършена дейността "почистване", бе необходимо в "Почистване и озеленяване" да се достави нова и достатъчно необходима като количество техника. В тези инвестиции ние вложихме формираната печалба /преходен остатък/, който в резултат на доброто управление ежегодно бе между 700 хиляди и 1 милион лева. Тези действия по закон бяха одобрени в план-сметката на звено ССТТБО от Общински съвет на Община Казанлък. Закупуването на техника посочена в план-сметката се извършило съгласно Закона за обществени поръчки и Наредбата за малки обществени поръчки. Това се изисква от Закона, а не от умозаключенията на ръководители с малък стаж, които още не познават тази нормативна уредба. Тя наистина не е най-доброта, но хубав или лош - това е Законът.
Закупуването на посочената техника е извършено от специалисти и комисии, които са определяли доставчика според изискванията на конкурса. Освен това, както вече посочих, всички действия са били контролирани и проверявани от оторизираните държавни органи. За сведение на комисията, която днес проверява дейността на Общината, от онова време, /както и на гражданите!/, аз не съм участвал лично в комисиите, провеждането на конкурсите, както и във вземаните от тях решения. Това е противозаконно.
Трябва да подчертая, че ние работехме в много трудни условия. В интерес на гражданите в продължение на 8 години, ние не допускахме увеличаването на данък смет. За този период той остана най-ниският в държавата 1 промил на 1000. и успявахме да се справим. Изграждахме нови зелени площи, нови паркове, възстановявахме детски площадки и места за отдих и осигурявахме почистването на града и останалите 19 селища. Още в началото на мандата си, вие, госпожо Стоянова, увеличихте такса смет със 150 процента, а в някой села на 200 %. Можете ли да обясните какво наложи това? Вероятно и вие ще се оправдаете с бившето ръководство на Общината и кризата?!
В обществото се говори, че тези ваши действия подготвят почвата за приватизация на дейността "Сметосъбиране и озеленяване". Известно е, че в целия свят с тази дейност се занимават определени групировки. При така взетото решение за увеличаване на таксата "Смет" печалбата /преходния остатък/, ще бъде вече приблизително около 2 милиона годишно за 2012 година. само дето при една приватизация тази сума ще влезе в нечии частни сметки, а не в общинския бюджет.
Затова аз мисля, че спектакълът цели две неща:
- приватизация на дейността
- ПР-акция за вдигане на рейтинга, който странно, но устремено повяхва.
Трудно е да разбера защо, току-що избрания кмет на Община Казанлък в първото си интервю почва да се вайка, че съжалява, че се е хванала на това хоро. Даже от сега заявява, че няма да помисли за втори мандат. Ами да бяхте помислили преди заявката за първи, бе госпожо Стоянова. То така не става. За вас гласуваха толкова хора. Какво сега, с едно: "Пардон!" ли ще се разминем? Когато нещата са толкова душевно сложни е редно да попитаме:
- На какво тогава се опират обидите "заключения", за които говорихме по-горе, на госпожа Стоянова? Дали властта й дава право от първа инстанция да дава оценка и да "назначава" комисии, които да пренебрегват законоустановените правила за проверки в Република България? И в края на краищата, каква правна сила имат решенията на тези тричленки, които много напомнят черезвичайната комисия /ЧК/ създадена в началото на миналия век от Ленин и ръководено от Джерджински. Но последните действия на госпожа Стоянова всъщност показват, този /комисарски!/ стил на управление никак не й е чужд.
Инж. Захари Захариев
Ръководител звено "ССТТБО"
при община Казанлък
17.01.2012 г.
гр. Казанлък

Няма коментари:

Публикуване на коментар