четвъртък, 26 януари 2012 г.

Почит към Чудомир и възраждане на творчеството му


са сред най-добрите постижения на "Чудомировите празници", за 18 години обаче, все още има организационни неуредици, а напоследък и липса на спонсор

Месеци преди 19-тото издание на "Чудомирови празници", Управителния съвет на Фондация "Чудомир", под патронажа на кмета Галина Стоянова, събра в средата на миналата седмица представители на различни институции и местни общности на дискусия свързана с културните дни в града на розите. Според участниците в кръглата маса, благодарение на Чудомировите дни с течение на годините авторът е бил изваден от забравата, а творчеството му придобива популярност и извън границите на родината, благодарение на усърдната работа на фондацията с преводачи от съседни страни балкански страни. "Чудомировите празници" са главният виновник и за това името на Казанлък да е активно спрягано и до днес като център на култура, в какъвто той се превръща особено активно в дните от 25 март до 1-ви април. Качествени театрални постановки, премиери на книги и срещи с български и чужди автори, изложби, са сред събитията, очаквани в Казанлък. Именно по време на празниците, в Казанлък отново бе представена опера, а миналата година, в концертен вид, бе представено и първата българска опера "Сиромахкиня".
Участниците в кръглата маса отчетоха като положителен и факта, че по време на празниците се дава приоритет на събитията с главни герои - децата. Запознати припомниха, че "Чудомириада" преди година беше част и от културния календар на МОН, но така или иначе тя продължава да е събитие от национален характер, в което участват деца от цялата страна.
Участниците в дискусията не пропуснаха да отбележат обаче, че студените салони, в които протичат както театралните постановки, така и някой от другите събития, отблъскват публиката, а понякога и актьорите участващи в постановките част от фестивала "Комедийният хит на сезона". Липсата на интерес към празника от страна на местния бизнес, бе отчетено още като съществена пречка пред по-доброто му ниво. Липсата на стабилно финансиране, често води до компромиси, които се отразяват както на организацията, така и на качеството на културния продукт представян по време на Чудомировите дни. Една от препоръките на кръглата маса към фондацията беше именно в посока, да се намерят пресечните точки между културата и бизнес-интересите, за да се стимулират местните предприемачи да бъдат по-активни дарители по повод "Чудомировите празници". Подготовката за празниците, както и работата на самата фондация да не бъде кампанийна, а целогодишна и в нея да се включват доброволци от училищата, Фейсбук-допитване за това какво биха искали хората да видят в програмата на празника, както и изработването на цялостна концепция за работа с публиката, предложиха още дискутиращите.
Представителите на фондацията обещаха, резултатите от кръглата маса да бъдат обобщени и огласени възможно най-скоро. Те уточниха също, че конкретната дискусия цели не кардинална промяна в афиша на предстоящите тази година празници, а изграждането на дългосрочна концепция за развитието на Чдомировите дни, обогатяването и осъвременяването им.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар