петък, 13 януари 2012 г.

Жеко Едрев: "Изпълняваме всички предписаниЯ на контролните органи и работим по Програмата за намаляване на въздействието върху околната среда"

В края на миналата година, министърът на околната среда и водите Нона Караджова заплаши "Габровница" АД, че ако не спре изхвърлянето на прахови частици в атмосферата ще бъде затворена. За замърсяване на въздуха над Розовата долина идващо от дървопреработващото предприятие в Горно Сахране, отдавна алармира и Сдружение "За чиста Розова долина". В последните дни на 2011 година, представител на Сдружението и народният представител от Казанлък Емил Караниколов, отново повдигнаха въпросите пред журналисти. На пресконференцията тогава, депутатът оповести, че ще предложи сериозно завишаване на екоглобите, с основен мотив, фирми като "Габровница" да предприемат сериозни мерки по внедряване на екологични технологии в производствата си, вместо да плащат малки глоби и да замърсяват околната среда.
Във връзка с темата, потърсихме за подробен коментар Жеко Едрев - еколог на "Габровница" АД. Основателни ли са обвиненията на Сдружение "За чиста Розова долина", има ли опасност от затваряне на предприятието и какво е предприело то във връзка с мерките за внедряване на екологични технологии.

- В края на миналата година министърът на Околната среда предупреди, че фабрика "Габровница" може да понесе най-тежката санкция - затваряне. Според вас, има ли основания Министерството да прибегне до тази крайна мярка и възможно ли е това да се случи наистина?
- Ние сме на мнение, че МОСВ, което директно и чрез РИОСВ-Стара Загора е контролирало дружеството, за сега няма да прибегне до спиране дейността на "Габровница" АД поради следните причини:
- от налагането на първата санкция до сега дружеството работи и продължава да работи за намаляване въздействието върху околната среда, и има постигнати определени успехи;
- въздействието върху околната среда е наднормено само за съдържание на прах в газовите емисии;
- от до сегашните измервания за съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух над околните селища, извършени по искане на общинските органи и екологичната инспекция, не е доказано вредно въздействие и конкретно увреждане на околната среда от газовите емисии на дружеството;
- всички предписания за намаляване въздействието върху околната среда дадени на дружеството от контролните органи са изпълнявани и ще се изпълняват.
- От сдружение "За чиста Розова долина" твърдят, че фабриката е предупреждавана за проверки предварително, благодарение на близки взаимоотношения с човек от РИОСВ, както и, че замерванията на въздуха се извършват в почивните дни, когато производството не работи. Как ще коментирате ?
- "Габровница" АД работи с непрекъсваем производствен цикъл и в почивните дни и спира по планиран график само за профилактика и ремонти. Производственият процес и въздействието върху околната среда са непрекъснати и с постоянни параметри отговарящи на технологичните процеси. Това лишава от смисъл твърденията на сдружението "За чиста Розова долина" за евентуално предупреждение за предстояща проверка, тъй като при работа на дружеството, параметрите на въздействието върху околната среда няма как да се променят.
Измерванията в околните селища за съдържание на вредни вещества във въздуха и документирането им, са извършвани винаги, когато дружеството работи, което лесно може да се провери.
- Как ще коментирате намерението на народния представител да предложи увеличение на екоглобите, като минималната стане 100000 лева?
- Господин Караниколов, може да предложи и минималната глоба да стане 1000000 лева, затова е и народен представител. Този негов начин на действие показва, че е далеч от екологичните проблеми и възможностите за решаването им.
- В крайна сметка, какви и в какъв размер са глобите, които "Габровница" заплаща в момента?
- На 16.11.2006г. министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров наложи текуща месечна санкция на "Габровница" АД от 10 723лева, за наднормени изхвърляния на прах и общи въглеводороди от сушилните инсталации.
В резултат на извършени реконструкции, модернизации и газифициране на сушилните процеси изхвърлянията на общите въглеводороди, бяха намалени под нормата, а изхвърляният прах беше значително намален, така че
наложената текуща месечна санкция след няколко последователни намаления сега е 206 лева за наднормено изхвърляне само на прах от сушилните инсталации. Намаляването на санкцията се извършва по данни от контролни измервания. Анализът на данните показва, че емисията от прах в атмосферата от 2006г. до сега е значително намаляла.
- От кога е в ход вътрешната ви програма за ограничаване на вредните влияния върху атмосферния въздух, какви инвестиции са направени до момента и какво предстои в тази посока?
- От налагането на санкцията през 2006г. до сега за решаване на екологичните проблеми на дружеството са вложени около 3000000 лева, като голяма част от проблемите са решени. Част от посочената сума е използвана за газификация.
Програмата за намаляване на въздействието върху околната среда от сушилните инсталации на "Габровница" АД е в ход от 01.06.2011г. Основната и идея е намаляването на праховите емисии в атмосферата от сушилните инсталации, така че да бъде спазена нормата. Програмата е съгласувана със съответните контролни органи и се изпълнява. Извършени бяха проучвания за състоянието на съоръженията и за използване на най-добри налични техники, които ще намалят въздействието. Изготвен е и приет идеен проект. Работи се по изготвяне на работен проект и финансовото му осигуряване, като кандидатстваме и за финансови средства от фондовете на ЕС.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар