четвъртък, 5 януари 2012 г.

С хора и песни посрещнаха Коледа в Александрово

Дни преди светлия християнски празник Рождество Христово, за да почетат святата дата и предстоящите новогодишни празници, тържество си организираха пенсионерите от село Александрово. По традиция, честа да организира празничното събитие се падна на пенсионерското дружество в селото - "Еделвайс" и конкретно на неговата председателка Анка Цоникова.
Първи бяха и нейните приветствени думи към хората от третата възраст в Александрово, за здраве и щастие в семействата им в навечерието на Коледа. Вдъхновен концерт пред пенсионерите изнесе и групата за стари градски песни. Както се полага по български обичай - празник не може да мине и без българските народни песни, които са и постоянен елемент от репертоара на групата. В този си състав групата е от две години, през които успя да натрупа популярност не само в родното си село, подчертават участниците в нея. Те припомниха, че тази пролет са гостували и в национален ефир в предаването "Ако зажалиш" на телевизия СКАТ. И преди телевизионната си изява обаче групата за стари градски песни беше редовен гост на град Карлово във връзка с тържествата посветени на Васил Левски. За чудесните си представяния там те са били удостоявани с грамоти и двата пъти.
След топлите песни, спомнили младост, сърцата на Александровци бяха разиграни от кръшните хора. Неустояла на българските ритми, на хорото се хвана и 89-годишната Петрана Станчева.
Гост на празника организиран от пенсионерското дружество беше и кметът на селото Мехмед Бесоолу. Както сами подчертават членовете на "Еделвайс", в село Александрово, българи и турци празнуват всички празници заедно. Така и сега, преди Коледа - заедно с песните, заедно в пожеланията, заедно на хорото, както после, след края на празничната веселба, ще продължат да са заедно и в живота.
"Мисля че хората от селото посрещнаха радушно концерта ни и целия празник. Очите на александровци светеха, докато гледаха в певческата група и пяха с нас. Щастливи сме, че поне за малко успяхме да ги откъснем от мислите за грижите и сивото ежедневие. Това ни мотивира да продължаваме работата в клуба с още по-голям хъс, за да можем да радваме по-често душите на отрудените си съселяни." - коментира председателят на клуба Анка Цоникова.
Тя подчерта също, че това не е единствения празник организиран от пенсионерското дружество в селото. За четирите години през които съществува то, е редовен организатор на тържества по различни поводи, сред които Бабин ден, 8-ми март и денят на пенсионера, както и на множество рождени дни.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар