понеделник, 22 август 2011 г.

Парите от "Ветроком" чакат решение на съветниците



Парите, които всяка година, стопанисващата ветрогенераторния парк фирма "Ветроком" дава на Община Казанлък, на база петгодишното споразумение подписана от двете страни, предизвикаха бурен дебат на заседанието на Общински съвет Казанлък миналата седмица. Разпределението на сумата за настоящата година - 2011, залегна като 5-та точка в дневния ред на съветниците. Според първоначалното предложение, сумата от 70 000 евро трябваше да се разпредели между селата Крън, Енина и МБАЛ "Д-р Христо Стамболски", съответно - по 10 000 евро трябваше да отидат за смяна на дограмата на училищата в Крън и Енина, а останалите 50 000 за Болницата. В хода на заседанието обаче, вносителят Васил Самарски предложи, от парите предвидени за казанлъшкото лечебно заведение, да бъдат отделени 5 хиляди, с които общината да подпомогне финансирането на ежегодното рали "Шипка" домакин на което е казанлъшкият клуб "Ефко рейсинг". Тази година планинският шампионат ще се проведе на 27 и 28 август, като това ще е 30-то му юбилейно състезание.
Във връзка с разглежданото предложение обаче, управителят на казанлъшката болница д-р Кети Маналова призова съветниците, да отпуснат на лечебното заведение по-голяма сума. Според нейните думи, на болницата са необходими поне 100 хиляди лева. От своя страна председателят на ОбС припомни, че тук не става дума за пари, които лечебното заведение ще получи директно. Сумата ще бъде вложена в казанлъшката МБАЛ съобразно нуждите й, след предварителна заявка от страна на лечебното заведение и одобрение от "Ветроком". Самарски припомни още, че това ще стане по аналогичен начин на остатъка от сумата от 2010 година, която съветниците само преди едно заседание решиха, да бъде употребена за закупуване на апаратура за лечебното заведение и асансьор.
В хода на дебата обаче други съветници репликираха, че ежегодната помощ от "Ветроком" не би трябвало да се изразходва само за двете села и Болницата. По думите на Николай Александров "в Казанлък има огромна липса на спортни площадки например, а защо не, част от сумата да се влага и в култура." Председателят на комисията по култура към ОбС Чавдар Ангелов пък предложи да се закупи акордеон за школата по изкуствата "Емануил Манолов". Той мотивира предложението си с успехите, които младите казанлъшки акордеонисти жънат, на фона на абсолютно остарялата инструментална база. От залата обаче се чуха и емоционални изказвания в защита на Болницата и настояване именно тя да получи цялата сума от парите на "Ветроком" с аргумента, че там се лекуват жителите на цялата община, включително и на двете села - Енина и Крън. Председателят на Общинския съвет обаче припомни, че според споразумението между "Ветроком" и Общината е поет конкретен ангажимент именно към тези две села през които минава трасето за ветрогенераторния парк. В този смисъл, допълни още Самарски, няма как да не дадем от парите на двете села, които са заявили някакво конкретно искане, онова което трябва да направим всъщност е да решим, как ще бъде разпределен остатъкът от сумата.
В рамките на дискусията обаче съветниците не стигнаха до единно решение и отложиха точката за следващо заседание.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар