понеделник, 22 август 2011 г.

Със Света Богородица в сърцата

Запомнящи ще останат Богородичните празници в град Шипка! Три дни жителите на града, гостите и приятелите на историческото селище живяха с емоцията на големия Християнски празник, който е патрон за местния православен храм "Успение на Света Богородица" /1844 г./
Всичко започна още в събота, когато на улицата в подножието на Шипченския манастир бе направен успешен опит за възобновяване на традиционния шипченски панаир, който в миналото е събирал гости от цялата околия. Шипка е родина на много майстори-занаятчии, а възобновеният панаир - прекрасен повод този род творци да бъдат насърчени да излагат своите изкусни произведения пред възможно най-многобройна публика. Панаирът бе открит с водосвет и слово от кмета на града Стоян Иванов. По същество празникът тържествено бе открит в събота на площада в град Шипка, където присъстваха още кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов, председателят на ОбС Васил Самарски.
Концерт на вокални групи от град Шипка и съседните населени места - Шейново, Ясеново и Хаджидимитрово, повдигнаха градуса на настроението. Гостуващия оркестър "Асеница" стана причина в центъра на град Шипка да се извият кръшни хора до късно вечерта. Не бива да пропускам участието в празника на шипченци и на делегация от представители на побратимените от село Нова Шипка, община Долен Чифлик, водена от кметицата Даниела Иванова.
В неделния ден веселието продължи с участието на оркестър "Ритъм", а по-късно в читалище "Светлина" се състоя разговор с Георги Матонов - човек на духа и просветата. Особен и оправдан интерес предизвика откриването на изложбата на Центъра за Пермакултура - едно малко познато явление, за което ще разкажем подробно в следващите броеве на в-к "Долина". Присъстващите с оправдан интерес разгледаха и изложбата на изделия на шипченски майстори занаятчии.
В денят на самия празник Успение на Света Богородица в едноименния православен храм тържествена литургия отслужи отец Иван. Църквата, основана в далечната 1844 г., едва побра множеството шипченци и гости, дошли да почетат светлата памет на най-великата сред светците. По традиция в двора на църковния храм за всички присъстващи беше приготвен обреден курбан за здраве на всички шипченци. В същия ден по инициатива на дамския клуб от град Шипка "Вяра, Надежда и Любов" се състоя честване на 100-годишния юбилей на шипченката Мария Чомакова /баба Минка/, родена през 1911 година - най-възрастната жена в град Шипка. Поздравителен адрес бе прочетен от секретарката на кметството и член на управителния съвет на дамския клуб - Веска Панайотова, а столетницата и именника Мария Чомакова получи подарък - чаен сервиз и символа на дамския клуб - циклама.
Емил Пенчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар