петък, 5 август 2011 г.

ГЕРБ: "Казанлъчани плащат за чистенето след БСП"



Социалистите: "БСП си плаща за почистването всяка година"

Със специална декларация, в която се изразява позиция във връзка със събора на БСП на Бузлуджа, излезе в началото на седмицата ръководството на ГЕРБ Казанлък. в нея като основен виновник за разрухата на паметника се посочва именно социалистическата партия, като от местната структура на ГЕРБ посочват, че през изминалите 20 години, нито едно от трите правителства на социалистите - на Луканов, Виденов и Станишев, не е направило нищо за съхранението на този обект. В декларацията си от ГЕРБ още веднъж призовават "Всички почтени и патриотично настроени хора да се включат в инициативата "Да изчистим боклуците на БСП"". Кампанията бе подета още в края на миналата седмица буквално часове след събора. В декларацията на местната структура е записано също, че "боклукът от софрите и кебапчетата на социалистите по планинските поляни се плаща с парите от данъците на казанлъчани."
Във връзка с отправените от ГЕРБ обвинения, още в понеделник, във специално разпространено до медиите становище, председателят на общинския съвет на партията в Казанлък Иван Гороломов коментира, че от 1991 година, от когато ежегодно се провежда съборът на левицата на Бузлуджа, БСП винаги е организирала почистването на поляната след това.
"Вече няколко години сметосъбирането, сметоизвозването и почистването на поляната се извършва от Звеното към Община Казанлък срещу заплащане от Националния съвет на БСП. Тази година услугата струва на БСП 1 580 лв. Средствата се превеждат на Общината в първия работен ден след Събора, т.е утре - вторник, Звеното трябва да започне почистването.
Но т.г. на Звеното бе забранено /не ни е съобщено от кого!/ да започне организация по почистването преди да се получи превода. Не е позната практика да се плаща за услуга 100% авансово преди да е извършена. В дните преди Събора невъзможна бе комуникацията с ръководителя на Звеното и благодарение на зам. кметове в Общината организацията все пак бе направена.
На всички е ясно, че сме в предизборна ситуация и някои вече се възползват от позициите на властовите си възможности за манипулация.
Но демокрацията е преди всичко спазване на правила и процедури." - се посочва още в становището на Иван Гороломов.
Отново в понеделник обаче, след пресконференция на областния управител стана ясно, че той е изпратил писмо до директора на РИОСВ - Стара Загора Пенка Начева, с което я информира, че "на територията на връх Бузлуджа, около Дом паметника е образувано незаконно сметище в резултат от провеждането на национален събор за честването на 120-та годишнина на БСП".
В писмото си, областният управител е изискал спешни мерки за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от замърсяването на околната среда в района. Очаква се на виновните лица да бъдат наложени предвидените от закона санкции за извършените нарушения.
Също в понеделник, областният управител обяви, че ще сезира министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за резултатите от доклада на директора на ОД на МВР - Стара Загора комисар Алекси Алексиев, относно осъществения контрол по време на честванията на 120-годишния юбилей на Българската социалистическа партия на връх Бузлуджа на 30 юли т.г., за недопускане на достъп до сградата на Дом паметника на партията. Констатирани са нарушения във връзка със Закона за защита при бедствия.
На 29 юли т.г. с оглед недопускането на инциденти, поради лошото състояние на сградата, Николов издаде заповед, с която забрани достъпа на лица в Дома паметник Бузлуджа, извършването на всякакви технически дейности и влизането на хора за осъществяването им. Въпреки забраната беше осъществено нерегламентирано подаване на електроенергия и осветяване на петолъчката на пилона на Дома паметник.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар