петък, 5 август 2011 г.

Могила край Караново разкрива нови тайни


С нескрита професионална завист археолози от Стара Загора, Казанлък, Нова Загора и Сливен поздравиха колегата си Веселин Игнатов с официалното откриване на експозицията при спасената от него преди 2 години край Караново гробница на тракийски аристократ.
Отварянето на гробницата за посещение е станало възможно благодарение финансовата подкрепа на ОББ, като финансово-кредитната институция е осигурила до момента 100 000 лв. в колаборация със сдружение "Културни проекти". Сред дошлите за празника бяха проф. Барбара Фердехирт и проф.Маркус Шолц от Roman-German Museum в немския град Майнц, отсъстваше обаче предварително анонсираният като "главно действащо лице" зам.министър на културата Тодор Чобанов.
Според откривателя на гробницата, обявеният от МК за археолог №1 на 2010 година Веселин Игнатов в нея е бил погребан, чрез кремиране мъж на 36 - годишна възраст, по всяка вероятност аристократ от династията на одриските царе.
Ритуалът е бил изпълнен в средата на Първи век от новата ера. За установяване възрастта и пола на кремирания спомогнали оцелял зъб и парче от ключицата му.
По безспорен научен е установено, че сред богатите дарове е имало ястия, приготвени както от домашни животни: прасенца и кокошки, така също и от дивеч: патици, бекасини, сърна, фазан, белочела гъска. Точно последната е дала възможност за датиране дори на сезона, в който е станало погребението: края на октомври - началото на март, времето в което гнезди по нашите земи тази птици.
Няма данни погребаният тук да е бил цар, но със сигурност е получавал царски подаръци, защото откритите две сребърни чаши с позлатени орнаменти и надпис "Направи ме Паулус" имали аналози единствено в сервизи, откривани сред владетелски съкровищници.
Най-вероятно чашите са изработени в района на Южна Италия, тепърва обаче предстои почистването им от патината, което ще стане в лаборатория в немския град Майнц.
Сред изпратените за консервация в Майнц предмети е и катарама от колана на воина, на нея има 4 фигури на лебед, а при ренгенов преглед е установена инкрустация по един от бойните мечове.
На терена са представени реплики на десетки артефакти, изработени от реставраторката при новозагорския исторически музей Силвия Борисова, която продължава да работи по оригиналите. Само керамичните съдове, които са съпътствали в задгробния живот покойника са 185, десетки са монетите, сред тях има една златна-ауреус на Тиберий /16-37 година от н.е./.
Два комплекта въоръжение - за бой от кон и за пешак са намерени край изградената от сурови и набързо опечени тухли гробница с размери 5х4 м, която била покрита с 4 метров пръстен насип, в предверието е намерена и запазена тракийска четириколка, която е експонирана така както е намерена.
Веселин Игнатов е убеден, че това е вторично погребение, в момента се осъществяват допълнителни проучвания, като от пръста са "изплували" строшени на две бронзови огледала, чийто проучване предстои.
Осигурена е денонощна охрана на обекта, назначена е на хонорар и пенсионирана преподавателка от Тракийския университет, която ще бъде гид за желаещите да видят старините, коментира кметът на Караново Деньо Денев, който се надява при възможност за финансиране да бъдат проучени и останалите над 20 могили в землището.
В района на Новозагорско има около 500 тракийски могили, по-голямата част от тях са прошетани от иманярите, напомни Веселин Игнатов, който не е загубил надежда някой ден да бъде създаден музей на тракийската колесница.
Христо Христов

Няма коментари:

Публикуване на коментар