понеделник, 22 август 2011 г.

Кметът да протестира срещу проекта за "Узана"


решиха местните съветници, заради застрашените води на две казанлъшки села

Кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов, да протестира в законовия срок, срещу изпълнението на проект на община Габрово за изграждане на водохващане за нов туристически обект в местността "Узана". Това решиха на последното си заседание местните общински съветници.
Решението бе взето, след обсъждане провокирано от декларация от името на кметовете на Ясеново и Голямо Дряново, че заради въпросният проект са застрашени водите на двете казанлъшки села. Според декларираното от кметовете, те са уведомили за въпросния проект Община Казанлък с писмо още на 5-ти февруари 2010 година, но и до днес нямат отговор. Те се възползваха от заседанието на местния законодателен орган, за да повдигнат въпроса отново, защото изпълнителят е обявил публично инвестиционното си намерение и тече 14-сет дневния срок. Ако той бъде пропуснат, губим всички шансове да спрем проекта, коментира още пред съветниците кметът на Ясеново Христо Христов.
По думите на заместник кмета Евгения Чернева проектът е бил обсъждан от Обществения съвет по устройство на територията. Тя съобщи също, че Община Казанлък е направила запитване към ВиК Стара Загора, според чието становище, проектът не представлява опасност за водоснабдяването на двете села. На свой ред, кметът на Г. Дряново Никола Камбуров уточни, че не става дума за водоснабдяването на селата, а за подпочвените води, които, опасяват се жителите на двете населени места, ще изчезнат, когато за нуждите на "Узана" се заустят водите на реките Лешница, Тунджа и Габровница. Голяма част от съоръженията, необходими за захранването на новия комплекс, трябва да бъдат изградени на територията на землището на село Ясеново, предвижда инвестиционните намерения на собственика, стана ясно още по време на заседанието на местните старейшини.
За проблема жителите на двете села информираха преди няколко седмици и областния управител Йордан Николов, който беше на посещение в Ясеново. По време на срещата той ги увери, че ще изиска и становище от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора, което да удостовери, че местността е природен резерват. Николов изрази увереност, че от ВиК - Стара Загора и от предприятие "Язовири и каскади" също ще подкрепят искането на жителите за запазване на водния ресурс на селото, тъй като от водите на река Лешница, която се влива в язовир "Копринка", се осигурява водоснабдяване и за областния център Стара Загора.
До редакционното приключване на броя нямахме информация за това какви са действията предприети от Община Казанлък във връзка със случая. Срокът за възражение срещу проекта на Община Габрово изтече в началото на тази седмица.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар