петък, 12 август 2011 г.

Дамянов апелира: "Общинският съвет незабавно да гласува средствата за изкърпване и ремонт на улиците"



Самарски изчисли: "6 милиона 150 780 лева е гласувал ОбС общо за асфалтиране през изминалите 4 години"

Публичен апел, към председателя на Общинския съвет Васил Самарски разпространи в началото на тази седмица кметът на Общината Стефан Дамянов. В него се настоява "Общинският съвет незабавно да гласува средствата за изкърпване и ремонт на улиците, за да може Общината да приключи с тази ремонтна дейност до началото на месец ноември, когато е крайният срок, който атмосферните условия ще ни позволяват.".
Както сподели пред журналисти във вторник самият Дамянов, по негови наблюдения предизборната кампания в общината вече е започнала, но в нея се използват "байганьовски похвати". По думите му също, както от щаба на кандидата за кмет Васил Самарски, така и от партия ГЕРБ, се опитват да държат в затъмнение работата на Общината като не споменават всички хубави неща, които са се случили в Казанлък благодарение на работата на общинска администрация. Преиначаване на реални събития и факти, прехвърляне на отговорност, са другите похвати, с които според Дамянов си служат двата цитирани от него щаба, които целят предизборна агитация на гърба на настоящия кмет и администрация.
"Предстоящите избори ще са доста тежки, но това ще бъде изцяло за сметка на избирателите" - коментира още настоящия градоначалник.
Това, че апелът му е адресиран конкретно към председателя на Общински съвет Казанлък Дамянов мотивира с факта, че едно от първите обещания на кандидата за кмет Самарски, беше асфалтирането на казанлъшките улици, които според Дамянов, са в това състояние поради системно и дори умишлено нехайство от страна на съветниците.
"Изборите започнаха още преди четири години, веднага след края на предишния вот. Вместо да потърси добрия тон в общата работа, председателят на ОбС г-н Васил Самарски започна конфронтация с общинската администрация, което се отрази и на резултатите от нейната дейност.
Само тази година Васил Самарски и приближени до него общински съветници блокираха 4 (четири) пъти приемането на бюджета в частта му за изкърпване и подновяване асфалта на улиците в община Казанлък. Стана ясно, че това ще бъде предизборният му ход - да доведе до катастрофа проблема със състоянието на пътищата и улиците в общината.
На 08.08.2011 г. с моя докладна записка ОТНОВО предложих включване в дневния ред на заседание на Общински съвет-Казанлък предложение за промени в приходната и разходната част на бюджета на Община Казанлък и Инвестиционната програма за 2011 година. Това включва и раходите по строителната и ремонтната дейност на уличната мрежа." - пише в кметския апел.
В отговор на нападките от своя страна Самарски уточни, че по негови изчисления, от 2008 година до сега, общинските съветници са гласували общо 6 милиона 150 780 лева за асфалтиране. Според неговите данни сумите се разпределят по години така: през 2008 г. в бюджета на общината са гласувани 3 милиона 706 563 лева за асфалтиране, през 2009 г. за асфалтиране в града общинските съветници са гласували сумата от 1 милион 320 50 лева, а за населените места сумата е била 372 хиляди лева. През 2010 година одобреният за асфалтиране бюджет е бил в размер на 1 милион 956 700 лева общо. Факт е, че през настоящата година, сумата гласувана за тази дейност е значително по-малка - 305 хиляди лева. Самарски обаче припомни, че в първоначално внесения за разглеждане от ОбС проект за бюджет изобщо са липсвали средства в графата асфалтиране, където общинска администрация беше предвидила само суми за разплащане на преходни обекти. Пропускът бе поправен по-късно.
Докладът внесен от кмета Стефан Дамянов на 14-ти юни, касаещ промяна на бюджета в приходната и разходната част на бюджета на Община Казанлък и Инвестиционната програма за 2011 година е разгледан от комисиите, съобщи още Самарски. До редакционното приключване на броя обаче, нямахме информация, дали точката е влязла в дневния ред на заседанието от 10-ти август /сряда/.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар