петък, 5 август 2011 г.

50 000 отпразнуваха 120 години от първия Бузлуджански събор


въпреки забраната от областната управа - звездата бе запалена

50 000 членове и симпатизанти на БСП се събраха миналата събота на Историческата поляна на Бузлуджа, за да отпразнуват заедно 120-та годишнина основаването на Българската социалдемократическа партия и началото на социалната идея в България. Въпреки дъжда и променливото време традицията бе спазена за поредна година, дори, според данните на самата партията, присъстващите са надхвърлили очакваната бройка от 40 000 души.
От трибуната, лидерът на партията Сергей Станишев, кандидатът за президент Ивайло Калфин, представители на висшия партиен съвет на БСП и част от 177-те кандидата за кметове, утвърдени до момента от партията, призоваха присъстващите да подкрепят БСП на предстоящите местни избори. По думите на Станишев, това ще са най-тежките избори в най-новата история на България. По думите му срещу кандидатите на БСП ще бъдат хвърлени всички ресурси на държавата на ГЕРБ. Станишев обаче изрази увереност, че кандидатите на БСП имат куража да влязат в тази трудна битка. Той изтъкна, че битката им не е за власт и постове, а за бъдещето на България. "Виждаме бъдещият президент като страж на демократичния и на социален характер на държавата", отбеляза лидерът на БСП. По думите му Ивайло Калфин е носител на този идеал и може да обединява хората.
"Имаме нужда от политика на солидарност, а не на конфронтация", заяви Калфин. Той призова да се обединят всички, които искат България да бъде фактор в света и искат да се развиват правата на трудещите се и на хората, които отдават живота си за просперитета на България.
И тази година социалистите връчиха две награди - за млад политик на кандидатът на БСП за кмет на Видин Герго Гергов и за политическа журналистика и публицистика на името на "Георги Кирков-Майстора", с която тази година бе удостоен проф. Андрей Пантев.
По традиция на върха бяха връчени членските карти на новоприети в партията младежи, тази година 120 души. Най-млада от тях бе 18-годишната Бетина Ковачева от Силистра, редом с която на сцената в събота застана и един от най-възрастните членове на партията - столетникът Асен Костов.
Темата за приемствеността бе стартирана още в петък, когато в камерната зала на ДК "Арсенал" в Казанлък се проведе Среща на поколенията. В тази връзка, кандидатът за президент Ивайло Калфин отбеляза, че са малко партиите, които могат да направят среща на своите поколения и при това тези партии са само от левицата. Той изтъкна, че всяко поколение в БСП е имало своята важна цел, а днес младите имат тежката задача да намерят начин да осъществят непреходните идеи като тази за социалната справедливост. Той изрази подкрепата си за кампанията на Младежкото обединение в БСП, наречена "Предай звезда нататък".
Въпреки, че ден преди социалистическия събор, областният управител Йордан Николов, със своя заповед, забрани достъпа на лица в сградата на Дом паметник връх Бузлуджа, както и извършването на всякакви технически дейности и влизането на хора в сградата, звездата на върха на рушащия се паметник все пак бе запалена.
Юбилейният събор премина под мотото "120 години - съвременници на бъдещето".
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар