петък, 5 август 2011 г.

Липсата на нова сграда - най-голямата болка на библиотекарите



Липсата на нова сграда, която да е подходяща за нуждите на библиотеката и откъм работа с клиенти и за правилно съхранение на фондовете й, продължава да е най-голямата болка на местните библиотекари. Темата за пореден път се превърна в централна, по време на срещата "Гражданите имат думата" инициирана от директора на общинска библиотека "Искра" Анна Кожухарова. Целта на публичната дискусия касаеща културната институция в града, която продължава да се ползва сред жителите му с най-голяма популярност и симпатия, беше имаше за цел да чуе гласа на всички жители на общината, които имат предложения, идеи, а дори и критики към общинската институция. След отчета, който направи директорът на библиотека "Искра" свързан с разходването на бюджета за миналата година, темата за новата сграда бе поставена в центъра на обсъждането от председателят на комисията по култура към Общински съвет Казанлък Чавдар Ангелов. По неговите думи, голяма част от проблемите на библиотеката в Казанлък ще се решат с решаването на въпроса за подходящата сграда за нея. В тази връзка кметът Стефан Дамянов пък сподели, че Общината не се е отказала от идеята си да предостави етаж от новостроящата се сграда на улица "Чудомир" на библиотеката. От там обаче, трябва да предоставят проект съобразен с нуждите на културната институция.
Общината обаче изненада местните библиотекари с дарение, което беше връчено именно по време на срещата. То е на стойност 1912 лева и съдържа 116 тома от художествена литература, философска литература, книги по социология и други подобни области на хуманитаристиката.
Това е четвъртото крупно дарение, което е в подкрепа развитието на институцията за тази година. Инър Уил клуб и Ротари клуб - Казанлък дариха 215 тома на стойност 3087 лева, Университетско издателство "Св. Климент Охридски" дари 53 тома научна литература на стойност 846 лева, Трейс Груп Холд - 88 тома за 1355 лева. Неправителствени организации, политически партии и граждани са подарили общо 522 тома на стойност 4524 лева.
Така даренията наброяват около 1000 тома на стойност близо 12 000 лева.
Най- малките дарители тази година са учениците от първите класове на ОУ "Георги Кирков", които бяха отличени с приза "Читател на годината" за организация с проявено отговорно колективно отношение към библиотеката.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар