понеделник, 22 август 2011 г.

Областта започва процедура за предоставянето на Бузлуджа на БСП


По повод заявеното желание от страна на БСП да стопанисва паметника на Бузлуджа, в средата на миналата седмица областният управител на Стара Загора обяви, че ще изпълни всички законови разпоредби за предоставянето на Дом паметника на социалистите.
Пред журналисти в областния град, той представи цялата документация, която е водила администрацията до момента, във връзка със съдбата на Дом паметника на партията на връх Бузлуджа. Тя е общо 25 единици и включва писма, заповеди, съдебни решения и протоколи, като първото писмо е с дата 3 септември 2009 г., т.е. на десетия работен ден от встъпването му в длъжност на 20 август 2009 г.
"Отговорен човек съм и не можех да си позволя да нямам яснота какво се случва там. На Бузлуджа идват и туристи от цял свят и виждат цялата тази разруха", заяви Йордан Николов. Той обясни, че през тези две години като областен управител не е спирал да търси варианти за намиране на съвременно мултифункционално приложение на сградата.
Областният управител показа на журналистите писмо с дата 12 март 2009 г. до премиера тогава Сергей Станишев, с което фондация "Българска гордост" е поискала от него да получи безвъзмездно паметника на Бузлуджа, с цел превръщането му в музей "1 000 причини да се гордеем, че сме българи". От фондацията не са получили отговор на искането си, информира той.
Инициатор на кампанията паметникът да бъде прехвърлен от Областната управа на Стара Загора, за стопанисване от БСП, е на Младежкото обединение в партията, което стартира дарителска кампания за възстановяването на монумента.
Една от идеите в кампанията под надслов "Предай звезда нататък" е издаването на юбилейни марки по подобие на инициативата за изграждането на Дом-паметника през 1971г. Ще бъде разкрита и дарителска сметка.
"Бузлуджа е много важна за социалистите. Получихме много писма с предложения за неговото реставриране. И дори да не получим собствеността това ще бъде поредният повод да припомним, че този паметник трябва да бъде поддържан", коментира секретарят на НС на БСП.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар