петък, 21 януари 2011 г.

Протест за нередности при избора на Общински младежки съвет

цитираните фактите са нетоЧни, коментират от Общината

За множеството грешки и нерeдности допуснати при провеждането на изборите за Общински младежки съвет в Община Казанлък, алармираха с протестно писмо-становище от Младежки център за развитие "Взаимопомощ". В документа, адресиран до кмета на Община Казанлък, председателят на Общински съвет Казанлък и медиите, представителят на младежката организация участвала в изборите - Станислава Колева, излага допуснатите по мнение на организацията нередности в няколко точки.
Според Колева, въпреки Правилника за организация и провеждане на избори за ОМС, според който право на участие имат всички младежи на възраст от 15 до 35 години, живеещи или учещи на територията на Община Казанлък, след заповед 1160 от 19.11.2010г. на кмета, възрастта за участие е била ограничена до 18 години. Това, според представителите на младежката организация е поставило в неравностойно положение останалите млади хора преминали ученическата възраст. Че общинска администрация е дала превес на вниманието си основно върху учениците, според Колева говори и фактът, че списъци с кандидатите за Младежки общински съветници, както и секции за гласуване, е имало представени във всяко казанлъшко училище, но само там.
"Правилникът за организация и провеждане на избори за ОМС е пълен с пропуски и урежда материята само формално. Много неща са изяснени частично или въобще не са, такъв е примера с възможността за обжалване на избора." - се посочва още в протестното писмо. Като резултат на това, от младежката организация допълват също, че жалбата им относно нередностите при избора, е била отхвърлена по формални критерии.
В края на протестния документ, Младежки център за развитие "Взаимопомощ" прилага няколко свои предложения, които касаят, както организационни, така и принципни елементи, които според тях трябва да бъдат доизяснени и променени в бъдеще. В писмото си, от младежката организация призовават и за незабавно касиране на настоящия Младежки Общински съвет.
В отговор на протестното писмо, от общинска администрация коментираха, че изложените от Станислава Колева факти взаимно си противоречат. От отговорът на Общината става ясно, че именно със заповед No 1160 / 19.11.2010 г. е дадена възможност на работещите млади хора и на представителите на НПО да участват в изборите чрез подаване на заявление за вписване в избирателните списъци. "Изборът на кандидатите и начинът им на подреждане в кандидатските листи беше предоставен на училищата и младежките организации. Правилникът е утвърден със заповед и регламентира начина на провеждането на изборите, тъй като не съществува друг нормативен документ." - се посочва още в отговора на общинска администрация.
За мотивите за отхвърлянето на жалбата на Младежки център за развитие "Взаимопомощ" относно обявяването на резултатите, организацията е получила отговор, посочват още общинските служители в отговорът си.
"Идеята е мандатът на този съвет да е 2 години. Точно през това време вие, членовете на Общинския младежки съвет, ще имате възможността да изработите правилник, да поставите основите и да ангажирате останалите младежи за участието им в местното самоуправление." - коментират от своя страна общинарите във връзка с предложението на младежката организация новоизбраният Общински съвет да бъде касиран и да бъде изработен нов правилник за избор на такъв.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар