петък, 21 януари 2011 г.

Отсъствието на кмета отложи сесията

изпускаме шанса да кандидатстваме за безвъзмездна финансова помощ

Заради отсъствието на кмета на общината Стефан Дамянов, отложиха заседанието си, планирано за този вторник, казанлъшките общински съветници.
Общо 18 точки трябваше да разгледат местните законодатели. Още след приемането на дневния ред обаче, председателят на ОбС Васил Самарски свика на кратко заседание председателския съвет, по чието предложение бе гласувано и отлагането. Като мотив за предложението си членовете на председателския съвет изтъкнаха липсата на кмета на общината.За отсъствието си Дамянов не е уведомил писмено председателя на Общинския съвет и не е определил свой заместник, който да изпълнява функциите на кмет по време на заседанието, както сочи ЗМСМА/чл. 39/ и Правилника за организация и дейността на Общински съвет - Казанлък /чл.123/, изтъкна още Самарски.
Той припомни също, че настоящото заседание е свикано по настояване на Стефан Дамянов и в него са включени точки, които касаят важни за общината въпроси като Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост, годишните отчети и баланси на няколко общински дружества за 2009 година и други.
На таз седмичното си заседание, съветниците трябваше да разгледат и предложение от общинска администрация за кандидатстване по Оперативна програма "Регионално развитие" по схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие" с проектно предложение на стойност до 500 000 лв. и собствен финансов принос 5 % от стойността на проекта.
Заради отложеното обаче този вторник заседание на ОбС, Общината вероятно ще пропусне срока за кандидатстване по оперативната програма, който е до 21 януари, което е твърде неблагоприятно за Община Казанлък, коментира за "Долина" директорът на Дирекция "Международни програми" Станислава Балканска. Въпросните интегрираните планове ще са един задължителен документ в бъдеще при кандидатстване за финансиране на проекти за градско възстановяване и развитие, поясни още Балканска. "Тоест, този планов документ Община Казанлък при всички случаи ще трябва да разработи. Но вместо да ползва възможностите за финансирането по Оперативната програма, ще трябва в следващите години да заложи средствата в собствения си бюджет." - съобщи още Балканска.
На този етап разчетите за изготвянето на интегриран план за градско възстановяване и развитие възлизат на стойност 500 000 лева и общинско дофинансиране в размер на 5% от сумата, каквото беше и проектното предложение изготвено от общинска администрация. Това е немислима за общината сума, която да задели, за да направи всички анализи, проучвания, за да събере необходимата база данни и респективно да направи в последствие разработката на този планов документ, което при всички случаи ще се отрази върху качеството му, коментира още Балканска.
Докладът, с който общинска администрация е запознала общинските съветници с възможността за кандидатстване по тази програма е внесен още през ноември, съобщи директорът на Дирекция "Международни програми". От страна на общинска администрация са последвали и две писма с молба точката да бъде включена в дневния ред на заседанията на ОбС.
Без решение на Общински съвет обаче, кандидатстването по проекта е безпредметно, защото ще бъде отхвърлено, а следващо удължаване на срока едва ли ще има, защото 21 януари е крайната дата след второто поред удължаване.
Отложеното заседание на ОбС ще се проведе другия вторник, решиха още съветниците, като то ще бъде със същият дневен ред.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар