петък, 14 януари 2011 г.

Читалищата недоволстваха преди нова година

Заради неизпълнено от страна на общинска администрация задължение - да им бъде приведена целева субсидия от общинския бюджет, секретарите на 19 читалища от общината изразиха своето разочарование от провежданата политика на Общината в сферата на културата. Мнението си читалищните секретари изразиха дни преди посрещането на Новата година. За това информираха в последните работни дни на годината от Общински съвет Казанлък, сред среща с тях.
Заради намалената с 20 % през 2010 година държавна субсидия за читалищата, със свое решение № 473, общинските съветници гласуваха дофинансиране в размер на 50 хил. лв. за читалищата в общината. До края на 2010 година обаче, гласуваната сума не е била разпределена и приведена на читалищата поради недостиг на средства в приходната част на общинския бюджет, което провокира и тяхното недоволство. Заради не преведената субсидия, някой от читалищните служители не са взели заплата точно в навечерието на празниците, стана ясно още след срещата с ръководството на ОбС в Казанлък. Най-голям обаче е финансовият проблем в читалищата на големите села, където респективно и развиваната дейност е по-голяма, както са повече и хората работещи в културната институция.
Ден по-късно, среща с читалищните секретари е провело и ръководството на Община Казанлък в лицето на кмета Стефан Дамянов. На срещата е участвал и експерт "Читалища" в Общината Ангел Попов. За да бъде решен поне отчасти проблемът на читалищата в навечерието на новата година, общинското ръководство е решило на всеки от 23-те културни института да бъде приведена сумата от 300 лева, това съобщи за "Долина" Ангел Попов.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар