петък, 21 януари 2011 г.

Александър Иванов: "Светът отгоре често е по-красив"


"Светът отгоре често е по-красив и някой от нещата в него изглеждат по-атрактивно. Старал съм се с фотографиите си да показвам истината, каквато е от този поглед - красива или грозна." - сподели при представянето на албума си "България от птичи поглед" фотограф-художникът Александър Иванов. В края на миналата седмица, в препълнената зала на улица "Искра" 4, приятели и почитатели на автора видяха слайдшоу с над 100 от фотографиите представени в албума.
Самият албум съдържа 222 фотографии снимани в продължение на 10 години, сподели Иванов. Той призна, че началото е било като на шега с по някой "откраднат" кадър в процеса на работа по други снимки. В последствие обаче фотографията от въздуха се превръща в негова запазена марка, а изумителните му кадри уловени от птичи поглед са една от най-красивите гледни точки към България, които впечатляват не само чужденците, но и самите българи, често дори неразпознаващи иначе познати географски обекти.
В отговор на въпрос от залата Александър Иванов уточни, че никога не е бил космонавт, лети за своя сметка без спонсорство, но с най-добрите пилоти - на моторен делтапланер Румен Иванов) и на парапланер Николай Йотов.
"Аз съм творец и изразявам себе си най-вече чрез фотография. А тя е директно изкуство и трябва да провокира." - коментира още Иванов.
Фотограф-художникът Александър Иванов е роден и живее в град Казанлък. Работи като фотограф на свободна практика. Има множество самостоятелни изложби, носител е на награди в национални и международни конкурси.
В края на 2007-ма година той е победител в две от категориите на фотографския конкурс на National Geographic България. През 2009 година става носител на почетната статуетка на Фотографска академия.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар