петък, 14 януари 2011 г.

Казанлъчани с премии от София

Министерство на физическото възпитание и спорта и Българският спортен тотализатор наградиха всички родни спортисти и треньори, които през 2010 година спечелиха призови места на световни, европейски и олимпийски надпревари. Сред тях са и трима казанлъчани, посветили вече ежедневието си за параспорта.
Сред отличените отново е казанлъчанката Даниела Тодорова - европейски шампион по лека атлетика в дисциплината хвърляне на копие - тя получи заслужено 5400 лв. Преди около две седмици за пореден път Даниела получи и специалната награда от фондация "Спортен Икар".
Роденият и израснал в Казанлък-Дечко Овчаров - двукратен сребърен медалист в дисциплини хвърляне на копие и на диск - бе награден с 4700 лв.
Треньорът и брат на Даниела Тодорова - Радостин Тодоров - треньор на европейската ни шампионка бе отличен с 3800 лв.
Треньорката от областна Стара Загора - Божидара Гулева - треньор на двукратния сребърен медалист Дечко Овчаров - 4500 лв.
"Лекоатлетите се подготвят за световното първенство през януари в Нова Зеландия в Стара Загора при фамилия Гулеви", каза Илия Лалов -председател на федерацията на параспортистите у нас.
"Лятото се разчита на възстановяване в Павел Баня. Досега тренираха на открито, защото времето позволяваше. Вече влязоха в зала. Има по една в Стара Загора и в Казанлък, в които може да се хвърля на мрежа. Нямаме пари за подготовка в чужбина. Световното първенство е състезание, на което може да се печелят квоти за Параолимпиадата в Лондон през 2012. Предстоящата година е много важна за нас, защото освен световното има няколко турнира за печелене на квоти. За Параолимпиада има лимит от 4000 души, които могат да участват. Това означава, че дори да имаш норматив "А", не си сигурен участник."
Лалов се оплака, че бюджета от държавата за асоциацията е намалял. Един състезател на най-високо ниво на подготовка ще получава по 3000 лв. за подготовка на година. "Досега даваха пари и за придружителите. От следващата година има само за състезателите. А повечето от атлетите ни имат нужда от помощ. Скъпа е подготовката за спортистите ни. Сега мислим за световното първенство и след това вече ще мислим за бюджет 2011 г.", каза Лалов.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар