петък, 14 януари 2011 г.

Младежкият Общински съвет встъпи в длъжност


Месеци преди България да гласува за нови местни власти, младежите в Казанлък вече имат свой нов Общински съвет. Още в първата седмица на новата година 37-те избраници получиха от кмета на общината своите удостоверения. Точно 37 на брой са и общинските съветници в местния законодателен орган. Пак по примера на казанлъшкия ОбС и в младежкия местен парламент разпределението е на квотен принцип между осемте включили се в надпреварата казанлъшки училища и СНЦ "Младежки център за развитие и взаимопомощ". "Хеър-Нимаер" е методът на изчисление на местата, които получава всяко училище или организация участник в изборите. Така, след изборите проведени на 22 декември миналата година, разпределението в местния Младежки парламент е следното: Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт - 5 места, Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов" - 5 места, ПМГ "Никола Обрешков" - 5 места, ХГ "Св. Св. Кирил и Методий" - 6 места, СОУ "Екзарх Антим I" - 5 места, Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм - 5 места, Гимназия "Акад. Петко Стайнов" - 5 места и за СНЦ "Младежки център за развитие и взаимопомощ" - 1 място.
Два дни преди самият избор, кандидатите имаха възможност в рамките на 10 минути да представят себе си и вижданията си за работата в ОМС - Казанлък пред своите връстници.
След официалното си встъпване в длъжност, 37-те младежи трябва да насрочат първото си заседание, на което да изберат председател и заместник председатели на Общинския съвет, както и разпределението на членовете му в различните комисии. Беше избрана и комисия, която да изработи правилника за работа на новият младежки орган, който да бъде приет на първото заседание.
Образование, спорт, култура и всички видове младежки дейности, ще са в основата на взаимната работа между Младежкият Общински съвет и общинското ръководство, коментира при връчването на удостоверенията на младите съветници, кметът Стефан Дамянов. Казанлъшкият градоначалник им пожела ползотворна работа и подчерта, че това е техният първи опит в подобна отговорна дейност, която би могла да им помогне в бъдещото развитие като граждани.
Целите на ОМС са представителство на интересите на младите хора във формирането, изпълнението и оценката на политиките на общинско ниво; възможност те да се запознаят в детайли с работата на Общински съвет и Общинска администрация, със законите на местното самоуправление. След избирането на ОМС членовете му ще приемат свой статут, ще изберат ръководство, програма и план за изпълнение.
Радостина БАЙЧЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар