петък, 14 януари 2011 г.

Станимир Радевски: "Предизвикателствата на времето изискват да се реагира адекватно, бързо, професионално"


В началото на месец декември миналата година, кметът на община Павел баня Станимир Радевски получи лично от г-н Мартин Ромер Почетна грамота (Honorary Diploma) "Най-добър социален партньор - КМЕТ - 2010 г." на Европейския синдикален комитет по образованието и СБУ, "За постигнати високи резултати в сътрудничеството със СБУ и личен принос в развитието и напредъка на социалното партньорство за създаването на по-добри условия за труд и повишаване качеството на образованието". Месец преди това, г-н Радевски бе номиниран за най-добър социален партньор за 2010 г. от Общински координационен съвет на Синдиката. Градоначалникът на Павел баня е единственият кмет от Област Стара Загора, удостоен с това звание. В мотивите за обосновката за наградата и номинацията му се подчертава, както неговата коректност като партньор на работещите в образованието, така и личният му принос в инициирането на случващите се в този област събития.
Това е поредното признание за работата на Радевски, който е на чело на община Павел баня от 2007-ма година и бе преизбран на този пост на последните местни избори.
Ето какво сподели пред "Долина", във връзка с наградата Станимир Радевски.

- Синдикатът на българските учители ви удостои с награда за най-коректен социален партньор. Какво е онова, според вас, с което заслужихте уважението на българските учители?
- Аз останах приятно изненадан по повод високата награда, която ми се връчи от г-н Ромер - президент на Европейския синдикален комитет по образованието. Образованието винаги е стояло като приоритет в работата ми и в работата на моя екип - заместник-кмета по образование г-жа Йордана Енева, общинска администрация и директорите на училища и детски градини, водени от факта, че просперитета на една нация зависи най-вече от нейната образованост.
- В кое Община Павел баня е новатор по отношение на образованието?
- Новаторство е малко силна дума. Предизвикателствата и промените във времето, в което живеем създават условия, в които трябва да се реагира адекватно, бързо, професионално. Като пример мога да дам въвеждането на делегираните бюджети - това се случва за първи път в историята на просвещението, директорите на училищата сами управляват средствата си като второстепенен разпоредител с бюджета. Факт е, че през първата година не всички успяха да се справят адекватно, но общинското ръководство професионално и компетентно реагира веднага и с финансова намеса в училището в с. Търничени, учителите успяха да получат своите възнаграждения. През следващата година със засилен контрол и пряката намеса и професионалната помощ на общинското ръководство училищата ни тръгнаха добре в това направление. Сега радостно и похвално е че получавам информация за преходен остатък в бюджетите на училищата, което показва една разумна политика и финансова дисциплина по отношение на делегираните бюджети.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар