петък, 14 януари 2011 г.

Готвят закони за клеветата и чистотата на българския език

Закон за клеветата и Закон за чистотата на българският език, ще са сред текстовете, които трябва да разгледат през тази година българските народни избраници. Това съобщи в Казанлък депутатът Емил Караниколов, който уточни, че има пряк ангажимент към двата подготвяни закона. По неговите думи, въпросите касаещи подготвяните законопроекти са особено актуални на фона на съвремието ни и е редно да бъдат поставени някакви правила, както за боравенето с информацията, така и при употребата на българският език. Според Караниколов, прекомерната употреба на чуждици, които изместват от речта българските думи, води до осакатяване на езика ни. Според него, въпросният закон, ще е бариера пред различни професионални гилдии работещи с езика, да злоупотребяват с него и да променят ненужно лексиката му.
167 закона, 12 решения и една декларация, са приели за работата си през изминалата 2010 година българските народни представители, отчете пред журналисти в Казанлък Емил Караниколов. 130 са пленарните заседания за годината на депутатите, от които 7 са били извънредни и основно посветени на приетия в последния работен ден на Народното събрание Изборен кодекс. Вероятно това ще е и един от първите текстове, които депутатите ще гледат при старта на работата си тази година заради наложеното върху него президентско вето.
Над 38 законопроекта вече са внесени в деловодството на Народното събрание, съобщи още Караниколов. В настоящата година, сред най-важните закони чакащи разглеждане казанлъшкият народен представител постави Закона за местното самоуправление, за устройството на територията, за военна полиция и за дипломатическите служби. През 2011 година трябва да бъде приет и Закон за отпадъците, който цели да спре незаконната търговия с метални отпадъци, придобила в последните години застрашителни размери в България.
152 часа са посветили от времето си българските народни представители за Парламентарен контрол, съобщи още Емил Караниколов.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар