петък, 14 януари 2011 г.

Да пушим или да пием ... или и двете

Малко преди Коледните и Новогодишните празници влезе в сила Наредбата за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места. Тази Наредба беше приета от народните избраници с ПМС No 264 от 09. 11. 2010 г. и обнародвана в Държавен Вестник бр. 90 от 16 Ноември 2010г.
Ето и какво гласи част от новоприетата наредба в нейния първи раздел с общи положения:
"Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и сгради с обособени работни места, съотношението на площта на обособените самостоятелни помещения към съответната обща площ, техническите характеристики и изискванията за вентилация, както и начинът за обозначаване на помещенията по чл. 56, ал. 3 и 7 и заведенията по чл. 56, ал. 4 от Закона за здравето.
Чл. 2. (1) Обособени самостоятелни помещения, в които се допуска по изключение тютюнопушене, могат да се разкриват:
1. в местата за настаняване и средствата за подслон;
2. към залите за консумация на място в определени видове заведения за хранене и развлечение - ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове и барове;
3. в сградите на железопътни гари, летища, морски гари и автогари;
4. в плавателните съдове;
5. в сградите, в които има помещения с обособени работни места.
(2) В сградите, в които има обособени работни места, тютюнопушене се допуска само в определените от работодателите обособени самостоятелни помещения.
(3) Общата площ, на базата на която се изчислява площта на обособените самостоятелни помещения, включва площта на:
1. помещенията, в които пребивават посетителите на местата за настаняване, средствата за подслон и плавателните съдове, с изключение на площта на коридорите, стълбите, асансьорите, гаражите, общите санитарни и сервизни помещения;
2. залите за консумация в заведенията за хранене и развлечение;
3. залите, до които имат достъп гражданите в сградите на железопътни гари, летища, морски гари и автогари;
4. помещенията, в които има обособени работни места.
(4) В случай че лицата, които отговарят за управлението или ползването на обектите по ал. 1, обособят самостоятелни помещения за тютюнопушене, определят със заповед: помещението, правилата за използването му, лицето, което контролира изпълнението на заповедта, и отговорността при неспазване на заповедта.
(5) В заведение за хранене и развлечение с площ, по-малка от 50 кв. м, когато е разположено в обща сграда, заедно с обект/обекти с друго предназначение и не е изолирано с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати, не се допуска тютюнопушене…"
На всяка кутия с цигари, са изписани застрашителни надписи от рода: "Пушенето убива!", "Пушенето сериозно вреди и на вас и на всички около вас!" Вдигат се цените на цигарите, властите се борят с контрабандните цигари на територията на страната ни и т.н. и т.н
Но само цигарите ли ни убиват, ако се замислим! Защо да не обърнем внимание и за вредите от алкохола, например:
Алкохолът е по-вреден и от наркотика
Проучване, проведено със съдействието на Центъра за престъпност и право в Обединеното кралство, установи, че алкохолът е далеч по-опасен от хероина и кокаина. Експертите изследваха разрушителното въздействие на алкохола, кокаина, хероина, екстази и марихуаната както на отделният човек, така и върху обществото като цяло. Анализът сам по себе си включва аспекти, които като цяло носят наркотиците в човешкото тяло, увреждането на околната среда, ролята на опиятите в разрушаване на семействата, както и на тяхната икономическа стойност, която включва разходите за лечение, социалните служби, затворите. Резултатът показа, че алкохолът е значително по-напред в този списък от всички останали "лекарства". Зад него са хероина и кокаина. Марихуаната, екстази и LSD са в края на този списък. Хероина, кокаина и метамфетамините също предизвикват най-голям брой смъртни случаи. Изследователите казват, че алкохолът оглавява класацията, защото е широко разпространен, за разлика от нелегалните наркотици, и има опустошително въздействие не само върху потребителите, но и на околните. "Само си помислете за това, което се случва по време на всеки футболен мач, когато хората пият алкохол", - казва Вим ван Ден Бринк, професор по психиатрия и зависимости в университета в Амстердам, Холандия.
Алкохолът поразява всички органи на човешкото тяло и по този начин увеличава броя на смъртните случаи. Броя престъпления, извършени, докато човек е в нетрезво състояние е много по-висок от този, когато хората са под влияние на наркотиците, включително и хероина. Но експерти добавят, че би било непрактично да се забрани употребата на алкохол като цяло. "Ние не можем да върнем времето на сухия режим. Алкохолът е толкова утвърден в нашата култура, че не може да се оттегли от там "- каза Лесли Кинг, съветник на Европейския център за контрол на наркотиците. Кинг също така отбеляза, че трябва да се обръща внимание на тези, които са пристрастени към алкохола, а не на тези, които си позволяват едно или две питиета на ден. Според него правителството трябва да въведе програми за обучение и повишаване на цената на алкохола, така че да са по-малко достъпни.
Според експерти в тази област, трябва да се направи нова класификация от увреждане на тези вещества. В новият списък на алкохола трябва да бъде отредено четвърто място след кокаина, хероина и метадона. "Тютюна" трябва да бъде доведен до девето място, преди марихуаната.
АЛКОХОЛЪТ РАЗРУШАВА "ЦЕНТЪРА НА УДОВОЛСТВИЕ" В ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК
Системната злоупотреба с алкохол или цигари се смята за четвъртия по значимост рисков фактор, водещ до трагични последствия. С световен мащаб, той отстъпва само на дистрофията, секса без предпазни средства и високото кръвно налягане. Според изследванията рискът от тютюнопушенето и алкохолизмът са напълно съпоставими. Те превишават в значителна степен рисковете от авитаминоза, пасивното пушене и професионалните заболявания. По данни на международните организации, алкохолизмът отнема почти десет години от живота на мъжете в развиващите се страни. Основната рискова група е сред младежите - от 36 до 41% от смъртните случаи във възрастовата група 15-29 години са предизвикани от злоупотреба с алкохол.
Алкохолизмът и наркоманията са "демократични" болести, които покосяват всички слоеве на обществото. Абсолютно погрешна е общоизвестната теория, че бедните пият от лош живот, богатите - от глезотия и скука, а представителите на средната класа не пият. Алкохолът е "добър познайник" на всички общества, в които употребата му не е официално забранена /както в мюсюлманските страни, например/. Дори северните китайци, при които консумацията на спиртни напитки е свързана с неприятни усещания, намират начин да си пийнат.Да не говорим, че дори представителите на дадена култура и да не употребяват алкохол, те заместват спиртните напитки с наркотици. В арабския свят, например, позициите на алкохола са изместени от употребата на хашиш.
Защо пием?

Алексей Кампов-Полевой - професор по психиатрия към Mount Sinai School of Medicine, Ню Йорк разделя две основни категории причини:
Самолечение - когато алкохолът се употребява под формата на психотропен препарат, за да се намалят симптомите на тревожност, социалните фобии, депресиите или просто като начин за "изключване" от реалния свят, твърде болезнен за индивида. Юношата например, може да "обърне няколко чашки" преди купон, за да преодолее свенливостта си и затрудненията при общуване с девойки. Също така, човек може да започне да пие след загубата на близки хора, при усещане за безизходица или след силна психическа травма.
Втората категория причини е генетична. В мозъка на бозайниците съществува т.нар. "център на удоволствие", който се състои от множество неврони. Всички наши удоволствия, независимо дали са провокирани от секс, храна, постигнати цели, наслада от пейзажа - са съпроводени от отделянето на невромедиатора допамин. Чрез удоволствието природата ни награждава за това, че сме направили нещо полезно. Удоволствието обаче се регулира, чрез много сложна система, която дозира възнаграждението. Алкохолът и наркотиците действат непосредствено на структурите на центъра на удоволствие, без да се "съобразяват" с регулаторните механизми. В мозъка се получава нещо като "късо съединение", в резултат на което човек изпитва удоволствие многократно по-голямо от естественото. Това предизвиква нарушение в мотивационната сфера, или казано по-просто, ражда неудачници. Всички знаем, че всяка награда трябва да се "заработи", т.е. да се извършат редица действия сега, за да се получи възнаграждение в бъдеще. Консумацията на алкохол и наркотици, когато незабавно изпитваш огромно удоволствие, възпитава друга концепция - искам всичко и то сега. С такова жизнено кредо е много трудно да се постигне успех в реалния свят. Да не говорим, че алкохолът и наркотиците така "успиват" центъра на удоволствие, че обикновените житейски радости като секса, например не предизвикват никакви емоции. Ето защо животът на прогресиращият алкохолик през повечето време е доста тъжен. Сривовете настъпват именно поради факта, че животът без алкохол не носи радост.
Това е извадка за една малка част от вредите на алкохола, пораженията нанесени от него също могат да бъдат безвъзвратни.
А иначе, нямам нищо против за новата Наредба от Закона за здравеoпазването, съгласна съм и с заплашителните и стресиращи надписи по цигарените кутии, съгласна съм почти и с непрекъснатото вдигане на акциза на цигарите. Дори съм съгласна и с желанието на това правителство за отправените грижи към здравето на народа.
Само не разбирам едно - цигарите и тяхната употреба ли са в основата на болното ни общество. Къде е ролята на здравеопазването, или кутия цигари са по опасни от чакане на линейка за спешен случай поне 4 часа, или отказването на лекарско направление за специалист, или искане на определена сума пари, за да роди първородния ви син вашата съпруга.
Не ми е ясно и още нещо, може да е само на мен, цигарите са вредни - добре, а алкохола и наркотиците са витамини за болното ни общество ли?!
В момента на дневен ред е борбата срещу тютюневия дим, а защо няма борба срещу алкохола, наркотиците и т.н. или е по-слабо изразена.
Защо само на цигарената кутия да има стряскащия надпис "Пушенето убива!", защо да няма такъв подобен надпис и на бутилката с твърд алкохол - ракия, водка, джин и т.н., като например: "Ракията убива!" или "Като се напиете сте опасни и застарашавата здравето и сигурността, както на самия себе си, така и на хората около вас!". Не са ли еднакво опасни за здравето и тютюнопушенето, и злоупотребата с алкохол, и употребата на наркотици.
С всички тези наредби, надписи върхи цигарените кутии и прочие, какво послание си мислим, че отправим към децата си: колко е вредно да пушим и колко е безвредно да злоупотребяваме с алкохол и да взимаме наркотици. Или какво значение има какво ще правим като здравната ни система така или иначе куца.
Много е важно да се глсуват такива наредби и коват такива закони, които подсъзнателно ни вминяват вина, че сами сме направили избора като пушим и ПУШЕНЕТО НИ УБИВА, а да пропускаме факта, че се затварят болници, че болничната помощ е под всякаква критика, че живото спасяващи лекарства не можеш да получаваш, ако не си здравно осигурен. А понякога даже и да си, понеже има срив и пропуск в системата на НАП и се окаже, че дефакто са ти платени здравните и каквито още има осигуровки на тази страна, но системата не ги е отразила и ти така безславно означава, че не си здравно осигурен. Затова не си получаваш животоспасяващивя месечен инсулин, а чакаш системата да се намести. А в същото време някой ми обяснява, как това или онова ме убива! Така е, но преди да ме е убило нещо друго, ме убива собствената ми държава!
Лошо няма и в това да има заведения за пушачи и не пушачи, съгласна съм, че с цигарения дим вредим не само на себе си, но и на околните. Но преди да правим каквито и да било превенции и да се обясняваме на хората, че мислим за тях и че приемаме закони и наредби в името на тяхното здраве, не е ли редно да направим и да гарантираме на това общество една нормално функционираща здравна система и адекватни медицински услуги. Или е по-лесно да им обясним, че те съзнателно правят своя избор "Да умрат" посягайки съм кутията с цигари?! Така ли се освобождава от отговорност едно, а и не само едно Здравно министерство.
Щом забраната за пушене на определени места ни прави истински европейци, не е ли време да получим и европейски медицински услуги от старана на здравните институции!?
Яница СТАНЧЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар