петък, 14 януари 2011 г.

Йорданка Трополова:"Журналистите не трябва да се превръщат в секунданти на безпринципни политически дуели"


Йорданка Трополова е член на Съюза на българските журналисти. Тя е удостоена и с орден "Кирил и Методий" - първа степен. Значителна част от професионалната й кариера е свързана с Комитета на българските жени, в който работи като завеждащ отдел, секретар и първи заместник председател. Трополова работи и като главен експерт по социалната политика в Социалния съвет на Министерски съвет. Пенсионира се като главен редактор на списание "Лада", след което продължава да работи в "Ние жените", сътрудничи активно на списание "Български дипломатически преглед" и "Българе", в които редовно помества материали за известни личности и културни събития в община Павел баня.
Вече няколко години Йорданка Трополова е неразделна част и от екипът на регионалния седмичник "Долина". Със своя опит, професионален поглед и новаторски идеи, тя е сред хората, които оформят обликът на "Долина" и го правят интересен и предпочитан за читателите си.
Освен брилянтен професионалист обаче, Данчето е и чудесен колега - винаги отговорна, винаги стриктна и изчерпателна, не само към работата си, не само към събитията, но и към колегите си. И ако нейната безкомпромисност по отношение на истината, честността в отношението й към хората, могат да й навлекът проблеми в служебен план, то в личен - приятелите на Данчето са истински щастливци. Ние - екипът на "Долина", имаме тази привилегия!
Припомняме, че в края на миналата година Йорданка Трополова бе наградена от Европейския синдикален комитет по образованието и СБУ с Почетна грамота "Журналист на годината - 2010". Отличието й е присъдено "За професионално и обективно отразяване активността на Синдиката на българските учители през 2010 г.". Ето какво сподели тя във връзка с наградата дни след получаването й.


- В навечерието на Коледа съобщихме за присъденото ти звание "Журналист на годината - 2010" от Европейския синдикален комитет по образованието и Синдиката на българските учители. Как прие това отличие?
- Номинацията ме изненада, самото награждаване ми донесе радост. Те ми вдъхнаха кураж, че въпреки възрастта си, още не съм изхвърлена от руслото на активния живот. Разбира се, дължа това отличие и на подкрепата на хора и институции, които повярваха, че все още мога да бъда полезна някому с опита и перото си. За това благодаря сърдечно на Гражданско сдружение "За Павел баня", на читалище "Напред" и на Общинския съвет на БСП - Павел баня, на директорките на двете средни училища в града, на Областния СБУ, на пиара на Общината, с когото си сътрудничим чудесно и, разбира се, най-вече на вестник "Долина", който пета година е моята журналистическа трибуна.
- Понякога признанието носи и огорчения. Имаше ли такива?
- Бях не толкова огорчена колкото учудена, че поздравявайки ме, някои хора казваха: "Ти остави сега грамотата, ами кажи какво имаше в плика?" Когато отвръщах, че плик с пари нямаше и че наградата е само морална, не ми вярваха. Тогава си дадох сметка колко са се деформирали представите за ценности в този ненормален 20-годишен български преход…
- Обеща ни повече информация за стратегията на Синдиката на българските учители до 2020 г., приета на ХХХ-я му Синдикален съвет от 11-ти декември миналата година. Какво провокира нуждата от нея?
- В началото на март миналата година, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу представи на вниманието на ЕС "Стратегия Европа 2020" . Целта на този документ бе да замени и продължи т. н. "Лисабонска стратегия", която не успя да постигне целта си - да превърне ЕС в "най-динамичната и конкурентноспособна икономика, основана на знанието до 2010 г."
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар