четвъртък, 27 януари 2011 г.

Турийските "Старци" - втори в Разлог

И тази година Община Павел баня започна с отлично представяне с национално значение на своите кукерите. С три кукерски групи се изяви общината в Разлог. Пред публиката на IV Международен кукерски карнавал "Старчевата 2011", майсторството си показаха кукерите на с. Турия, Кукерското сдружение на селата Александрово, Манолово и Осетеново и колоритните Тъжански кукери. Добрата организация не остана незабелязана и донесе заслужена награда - второ място за турийските "Старци".
Както повелява традицията, с много гърмежи и високи огньове от запалените сламени колиби нашите участници показаха, че за хората от община Павел баня кукерските игри са неделима част от бита и традициите предавани от поколение на поколение, а най-важната цел на игрите е създаването на неповторима празнична атмосфера.
20 кукерски групи с над 1300 участници се включиха в тазгодишното издание на карнавала. Уникална кукерски костюми, народни носии, оригинални танци, обреди и обичаи, показаха участниците.
Шестчленното жури, с председател проф. Николай Цветков, присъди първо място на с. Крупник, община Симитли. Кукерската група от с. Крупник, със своите 213 маскирани участници заслужи своята награда, след като завладяха целия централния площад на Разлог в разгара на изпълнението си.
Официални гости на IV Международен кукерски карнавал "Старчевата 2011" в Разлог бяха Дейвид Брандао - заместник-президент на Международния борд на Федерацията на Европейските карнавални градове, Елица Йорданова - представител на българската секция на Федерацията на Европейските карнавални градове, гости от Македония и членове на Федерацията на Европейските карнавални градове. Фестивалът бе открит от кмета на Разлог инж. Красимир Герчев.
Разлог заедно с Перник са единствените български селища, които участват във Федерацията на европейските карнавални градове.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар