четвъртък, 27 януари 2011 г.

Дечко отново покори света

България вече има първо злато от Световното първенство по лека атлетика за хора с двигателни увреждания в далечен Крайстчърч (Нова Зеландия). Казанлъшкият параспортист Дечко Овчаров спечели титлата в хвърлянето на копие с постижение от сакралните 44,44 метра. Той постигна този резултат във втория си опит и грабна световното злато. След 30-годишния българин се наредиха норвежецът Рунар Стейнстад с 44,39 м. и южноафриканецът Каспър Шут с 39,56 м.
Атлетът от Казанлък Дечко Овчаров спечели за втори пореден път световната титла в мятането на копие, след като на Първенството по лека атлетика за хора с двигателни увреждания/в група F42/ в Крайстчърч (Нова Зеландия) прати уреда на 44.44 м при втория си опит. Българинът изпревари с 5 см Рунар Стейнстад (Норвегия ) и с 4.88 м южноафриканеца Каспър Шут. Овчаров стана за първи път No1 на планетата на шампионата в Индия през 2009 г., той е и европейски вицешампион на копие и на диск от 2010-а. Неговото злато е втори медал за българските спортисти в Крайстчърч, след като предния ден Стела Енева се класира втора в тласкането на гюле. Варненката - спортист No1 на България сред тези с увреждания, подобри националния рекорд с 10.54 м, но кубинката Анхелес Ортис Ернандес счупи световния с 11.21. В същата дисциплина Иванка Колева се класира 5-а с 8.65 м. И Овчаров, и Енева ще участват в мятането на диск. В тази дисциплина казанлъчанинът също е световен шампион от Индия`09, а пък Енева е сребърен медалист. На диск ще се пробват още Мустафа Юсеинов и Иванка Колева. Малко не достигна на трети българин да завоюва отличие на световното. В спринта на 100 м участваха двама национали, като и двамата достигнаха до финалното бягане. Радослав Златанов финишира само на 5 стотни от бронза - с време 11.30 сек., а пък Иван Стоев остана шести с 11.72. Челната тройка оформиха Алексей Лабзин (Русия) с 11.09, Ндодомзи Джонатан Нтуту (ЮАР) с 11.11 и Йоанис Протос (Гърция) с 11.25 сек. Седмият български атлет на първенството в Крайстчърч е също от Казанлък- Даниела Тодорова, която ще мята копие.Тодорова е вписана в почетната книга на Казанлък,а Дечко Овчаров е "Личност на радио"Вис Виталис" на 15-ет летието".
"Шампионатът на планетата" в новозеландския град Крайстчърч е от 22 до 31 януари е и първа квалификация за Параолимпийските игри в Лондон през следващата година.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар