петък, 14 януари 2011 г.

Счупен кръст извадиха от Старата река на Богоявление


39-годишният военнослужещ Валентин Стойчев бе тазгодишният късметлия, който улови във водите на Стара река Богоявленския кръст. Мъжът сподели, че и миналата година се е пробвал да грабне кръста, но тогава не е имал този късмет.
На връх Йордановден, 15 смелчаци се хвърлиха в студените води, за да хванат кръста, хвърлен от отец Цанко Бошнаков.
Кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов поздрави победителя в мъжкото състезание Валентин Стойчев и му пожела много здраве, късмет и успехи през цялата 2011 година. Заедно с това му връчи парична награда от 100 лева. Кметът отправи поздравления за смелостта и ентусиазма и към останалите 14 млади мъже, които напук на снежното време, се хвърлиха в Стара река, и бяха част от прекрасния Богоявленски ритуал, наречен за здраве и благополучие.
Второто парче от кръста бе извадено от водата от именникът Божидар Димитров. Такова нещо се случва за първи път в Казанлък, коментираха запознати с ритуала и редовно проследяващи протичането му в Казанлък.
По-рано сутринта от 9.30 часа в храм "Св. Пророк Илия" бе отслужена празнична Света литургия и бе осветена Йорданска вода, която преди хвърлянето на Светия кръст бе плисната във водите на Стара река.
За втора поредна година здравето и късметът няма да напуснат живота на Станчо Несторов Станчев от Павел баня, които бе улови кръста във водите на Тунджа при изпълнението на ритуала в Павел баня. Той пожела на всички жители на града много здраве, щастие и успехи.
На моста на река Тунджа и около бреговете й се стекоха много ученици, жители и гости на Павел баня, които станаха свидетели на ритуалните действия преди и по време на "диренето" на кръста в ледените води.
В Павел баня Йордановден се отбелязва традиционно всяка година. Още от ранна утрин в църквата "Рождество Богородично" се събират миряни, който присъстват на празничната църковна служба след което отнасят осветена от попа вода в домовете си. Вярва се, че както Светият дух е озарил с присъствието си кръстения Иисус, така и дарява водата с чудодейни свойства. След църковното служение, присъстващите християни, начело с духовния водач се отправят към бреговете на близката река Тунджа, където се извършва ритуалът по символичното изваждане на Кръста. В тази съхранена и до днес от поколенията обредност участват ергени. Вярва се, че който извади кръста от водата ще бъде здрав и силен през цялата година. Поверията гласят пък, че ако църковният кръст замръзне, годината ще бъде здрава, плодотворна и богата
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар