петък, 25 февруари 2011 г.

Поругаха българското и европейското знаме в Габарево

вандалският акт е станал в навечерието на годишнината от обесването на Апостола

В навечерието на 19-ти февруари, когато цяла България почита паметта на Апостола на свободата - Васил Левски, вандали вилняха в габаревското основно училище. Това съобщиха от пресцентъра на Полицията в края на миналата седмица.
Около 10,50 ч. на 19-ти февруари, директорът на учебното заведение е сигнализирал в участък "Полиция" - Павел баня, за извършени вандалски прояви в сградата на ОУ "Н. Вапцаров". При извършената проверка на място е установено, че в сградата са изпочупени пластмасови решетки на отдушници, отворени са два прозореца. В последствие е било установено, че от пилона пред кметството липсва българският трибагреник, а от флагът на Европейския съюз е откъснато парче. Въпросното парче, е било намерено в един от кабинетите на училището, потопен в отработено машинно масло.
Дни след вандалския акт, политически сили от региона реагираха остро на случилото се. Областната структура на ГЕРБ излезе с декларация, в която остро осъди поругаването на българския трибагреник и знамето на Европейския съюз в село Габарево. "Посегателството върху националния символ на Република България, в навечерието на 138-та годишнина от обесването на Васил Левски, е явна провокация и безпрецедентен акт. Деяние, оскверняващо паметта както на Апостола, така и на всички пролели кръвта си за българските светини и свободата на България." - се казва още в декларацията разпространена до медиите.
... повече - четет в "Долина"
Радостина Байчева

Собствениците да възстановят Орозовата къща

Със своя заповед министърът на културата Вежди Рашидов задължи собствениците, разрушили Орозовата къща в Казанлък, да я възстановят. Това стана ясно в следата на миналата седмица, след като по сигнал на медиите министерството узна, че недвижима културна ценност от местно значение е съборена до основи.
Собственик на известната Орозова къща в Казанлък е "Палас" ЕООД. Още през април миналата година в писмо до тях министърът на културата Вежди Рашидов е изразил категорично своя отказ на искането от дружеството за събаряне на сградата. Копие от писмото на министъра тогава е било изпратено и до ръководството на Община Казанлък.
Общинската администрация в Казанлък не е проследила изпълнението на дадените от Министерството на културата предписания, нито е предприела действия за спиране на разрушаването, което е извършено в нарушение на разпоредбите на чл. 197 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, констатират още от министерството. Многобройни предписания за обезопасяването на сградата е правила Община Казанлък на собствениците, на които очевидно те не са реагирали, стана ясно още през седмицата.
От Министерството съобщиха също, че ще сезират компетентните органи за проверка и образуване на наказателно производство срещу собственика и служебните лица, допуснали унищожаването на недвижимата културна ценност.
Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" на Министерството на културата е започнала проверка на място за Орозовата къща в Казанлък, стана ясно още през миналата седмица.
С 30 хиляди лева, заради своеволното са разрушаване на културната ценност ще бъдат глобени собствениците на разрушената Орозова къща от Министерството на културата.
Долина

"Наследници на Дечко Узунов"

600 творби на деца от 68 училища и школи в цялата страна се състезаваха в ІV Национален конкурс "Наследници на Дечко Узунов" в чест на 112-та годишнина от рождението на големия казанлъшки художник. Конкурсът се организира от Професионалната гимназия за пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов" - Казанлък. Журито с председател Радостина Павлова, преподавател в гимназията, присъди две първи, две втори и две трети награди в две възрастови групи.
... повече - четете в "Долина"
Долина

Крадци задигнаха 2 килограма злато

2 килограма златни накити, задигнаха бандити от златарско ателие в Казанлък, съобщиха от пресцентъра на полицията. Сигнал за взломното проникване в обекта на улица "Ген. Скобелев" в града е постъпил в РУ "Полиция" - Казанлък на 21.02.2011 г. в 4.00 ч.
При извършения оглед Полицията е установила, че неизвестни лица разбили с късове бетон стъклената врата на ателието и откраднали от помещението неукрепен малък метален шкаф. В него, според думите на собственичката на обекта, са съхранявани около 2 кг. златни накити.
Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава, съобщиха още от РУ "Полиция" - Казанлък.
Това не е първото посегателство на крадци на златарски магазин в Казанлък. В началото на година, в средата на януари, друго златарско ателие в града, разположено на пл. "Севтополис", осъмна разбито. След като са разбили стъклото на вратата му и са срязали катинара на вратата, извършителите са проникнали в него. Неуспешен обаче се оказва опитът им да взломят намиращата се в магазина метална каса, вероятно именно заради това - липси не са констатирани.
Радостина Байчева

Казанлък ще стопанисва минералната вода от Овощник

Министерството на околната среда и водите предоставя безвъзмездно на община Казанлък за управление и ползване находище на минерална вода "Овощник", с. Овощник, стана ясно в началото на тази седмица. За решението на МОСВ с официално писмо е бил известен областният управител на Стара Загора Йордан Николов, съобщиха от пресцентъра му.
С решение на министъра на околната и среда и водите Нона Караджова находището, което е изключителна държавна собственост, се предоставя за стопанисване на община Казанлък за срок от 25 години. С решението се постановява кметът на община Казанлък Стефан Дамянов да управлява минералната вода от находището в съответствие със Закона за водите и Плана за управление на речните басейни в Източнобеломорски район. В него се казва още, че кметът осигурява ползването на водата, без да нарушава обществените интереси и в интерес на населението. Правото на община Казанлък за управление и ползване на минералната вода от Овощник се погасява при неупражняването му за срок 5 години от датата на постановяване на Решението на МОСВ, се казва още в него.
Решението от министерството е във връзка със заявление от кмета на община Казанлък и решение на Общинския съвет от месец януари, т.г.
Долина

Двама казанлъчани в младежки тим "Европа"

Двама казанлъшки студенти - Георги Даскалов, студент в ПУ "Паисий Хилендарски" - Пловдив, специалност "Химия", І курс и Стилияна Петрова, студент по право, 2 курс също в Пловдив, са в екипа от младежи-експерти по европейски теми "Team Europe junior - 2011". Това съобщи координаторът на Европейски информационен център "Европа директно" -Стара Загора в Казанлък Диана Петрова.
48 от участниците, събрали най-много точки, са успешно преминалите втория етап на конкурса за създаването на младежки тим "Европа", обявиха от представителството на ЕК в България.
Участниците в младежкия тим ще бъдат основните участници като доброволци в кампанията "Обратно в училище" през 2011 година, чиято задача ще бъде да се срещнат с ученици и учители в училището, което са завършили в родния си град.Младежите ще трябва да представят в своите училища презентациите, които са подготвили по европейски теми, избрани от тях. Те ще работят в тясно сътрудничество и ще бъдат подпомагани от българската мрежа европейски информационни центрове "Европа директно".
Днес, двамата казанлъчани - Георги Даскалов и Стилияна Петрова, заедно с младежкия тим "Европа" заминават за Брюксел и с това реално стартира тяхното участие.
Посещението на европейските институции и презентации по европейски теми от служители на европейските институции, са част от наградите за победителите предвидени по регламент в състезанието. На младежите предсто и специално обучение по умения и презентации по европейски теми - в България. Те ще получат и грамоти - сертификати от Представителството на Европейската комисия за участие в Team Europe junior - 2011, описващи дейностите по участието в този екип.
Долина

Карнавалът - традиция на съвременността

Карнавалът е явление, чието име идва вероятно от латинския израз "carni levamen", което буквално преведено означава "освобождение на плътта". Карнавалната обредност пази своите корени още от езическото време, когато в света е властвал дезоориентиращият фактор по отношение на религиозни вярвания, божества, култове и табута.
Постепенно тази традиция получава естественото си развитие в хода на историческия процес и поставя началото на търсенето на своето проявление, като част от новите вярвания, които бележат функция на промяната.
Карнавалните обичаи имат много общо с Дионисиевите тържества в Древна Гърция, на които се е пеело и танцувало в чест на Дионис, богът на виното, лозята, празненствата и забавленията. Смята се, че тези периоди са началото на една традиция, която векове по- късно е продължава да се препредава на поколенията. Карнавалната обредност се свързва и с едни от най- старите ритуали за прогонване на зимата по света в районите, в които пролетта съществува като ясно обособен сезон.
В България така наречените "старци", плашилки и други персонажи, плод на фолклора или лично творчество, в много области на страната са основата на маскарадни игри, носещи общото наименование Карнавал.
Последната обредност, с която българинът затваря цикъла на зимното полугодие, е Сирни заговезни. Община Павел баня съхранява и доразвива традициите на този древен празник. Сирни заговезни тук се свързва освен с искането на прошка от по- възрастните, но и с организирането и провеждането на карнавал, продължаващ три дни. В него участват кукери (още наричани "старци"), плашилки, разиграват се различни сцени от битието и патриархалното всекидневие на българина. Целта е да бъдат прогонени злите сили от домовете на хората, за да започнат те отново трудовата си дейност.
Денят е известен още и като Неделя на Всеопрощението или просто Прошка. Празничната трапеза има обреден характер и според обичая включва баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки. С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея - постя, въздържам се). Популярен е обичаят хамкане и паленето на огньове, наречени Сирнишки или Сирници. Огънят се пали от момчета и ергени и се прескача за здраве. В някои райони на страната, както и в Павел баня, се изпълнява обичаят въртене на улалия. Тя представлява факел от слама или черешови кори, които се оформят на топка, след което се запалва и докато не изгори, се върти над главите от всички членове на семейството. Празникът се чества седем седмици преди Великден и трае от три дни до една седмица.
Целият ден е отдаден на забавленията, а негов естествен завършек са вечерните обикаляния на маскирани като плашила хора, които посещават на групи домовете на хората, стопаните ги посрещат с халва и баница, а целта е те да не бъдат разпознати от членовете на домакинството и да го напуснат, без да проронят нито дума. Вярва се, че по този начин страховитите или комични персонажи плашат злото, събрало се през зимата, и го прогонват.
Интересен е фактът, че в днешния модернизиран свят, предлагащ всички удобства на съвремието, подобни традиции и обредности намират проявление и приобщават особено младите да се докоснат до нещо, съхранило идентичността на народите векове наред.
Община Павел баня може да се похвали с едни от най- многобройните участници в карнавалните ритуали. Доказателство за това са престижните награди, които общината отнася от фестивали на маскарадните игри с международно значение в Перник, Разлог, Симитли и др. Тази година карнавалните игри ще бъдат открити от с. Тъжа и с.Търничене на 27.02.2011г., ще ги последват и гр.Павел баня, с.Турия, с.Долно Сахране, с.Горно Сахране, с.Габарево, с. Осетеново, с.Александрово и с.Манолово на 06.03.2011г.
Интересът към обичая е изключително голям и затова ежегодно общината е домакин на желаещи да почувстват магията на родното, носеща се като звукова феерия от дрънченето на медните хлопки и калъчки, а преливащата от багри и цветове картина на изящните костюми, пъстри народни носии и импровизирани облекла, плод на богатото въображение, превръща целия празник в едно магнетично изкуство, чиито носители и творци живеят в съвременността… и в бъдещето.
*използвана е информация от "Уикипедия - свободната енциклопедия".
Румен Скрински

Илияна Йотова: "Аз съм тежък бюджетен песимист, че България и в следващия бюджетен период ще може да се радва на 7 милиарда евро, както беше до сега"


Медиите са естествена трибуна за комуникацията между евродепутатите и техните избиратели, подчерта евродепутатът Илияна Йотова пред представители на регионални медии на семинар "ЕС срещу кризата", организиран от Информационното бюро на Европейския парламент в България .
Семинарът бе част от поредица обществени събития, стартирали с гражданския форум на тема "Европа, накъде?" в СУ "Св. Климент Охридски". В началото на януари Информационното бюро на ЕП в България в партньорство с Портал ЕВРОПА организира по същата тема и онлайн дискусия "За по-силна Европа след икономическата криза".
Илияна Йотова призова за организирането на национални и регионални обсъждания на стратегията "Европа 2020", която да спомогне за правилното определяне на българските приоритети и защитата на националните ни интереси. Евродепутатът апелира и за по-добро взаимодействие между националните и европейски институции, като сподели, че за съжаление, отговорите на писмата, които българските евродепутати изпращат с искане за повече информация, по отношение българската политика в едно или друго направление, идват с такова голямо закъснение, че на практика са излишни.
"Разбира се, знаем, че понякога има обективни обстоятелства за забавянето, но все пак мудността и чиновническото отношение не работи в наша полза." - коментира още в тази връзка Илияна Йотова.
По нейно мнение изваждането на българския скандал със СРС-тата на европейска сцена не е в полза на страната ни.
Ето какво сподели още по темата, както и по други актуални въпроси, евродепутатът Илияна Йотова /в интервюто са използвани въпроси на различни медии/:
- Възможни ли са санкции от страна ЕП ако се докаже, че СРС-тата са незаконни?
- Не мисля, а и ние няма да работим в тази посока, поне гарантирам за представителите на БСП. Ще ви кажа и нещо повече - имаше възможност да се гласува специална резолюция за ситуацията в България. Ние бяхме против тази резолюция, тай като вглеждането, в която и да било страна членка, предизвиква ужасен отзвук не само в европейските медии, въобще в европейската общественост. И сега, когато нещата са много деликатни по отношение на Шенген, а и като начина по който се приема България като още нов член на ЕС, предпочетохме да спестим тази дискусия, да се изяснят позициите, но да не бъде приеман специален документ.
Разбира се по-нататък такава резолюция може да бъде приета, но тя ще има по-общ характер, ще бъде обвързана не само с нещата, които се случиха в България, с медийния закон в Унгария, въобще с тази пълзяща тенденция за нов вид авторитарно управление, която има в някой страни.
- Каква е информацията в Брюксел за напредъка на България? И какво може да ни кажете за спрените проекти?
- Не мога да ви кажа в конкретика за спрените проекти. Ние тази седмица имахме среща с министър Томислав Дончев. Лично аз му зададох няколко въпроса, на които не можах да получа отговор от нито една българска институция. Първо, ако сте забелязали една много тревожна новина преди няколко дни, за това, че има не само спрени проекти в България, а за това че имаме нов прецедент на така наречени отказани проекти - по отношение на програмата за развитие на селските региони. Аз попитах господин Дончев това тенденция ли е, това случайно ли е, това има ли нещо общо със ситуацията във фонд земеделие. Той обаче каза, че не е информиран и ще ме информира допълнително, защото не е запознат със случая. Следващото нещо, което ще направя е да напиша едно писмо до министър Найденов, с молба да ме информира, защото тази информация вече се появи в няколко европейски медии. И все пак, когато някой наши колеги говорят, че трябва да има европейски борд за изразходването на средствата, да не се чудим защо става така.
... повече - четете в "Долина"
Долина

ИЗВЪН ОФИЦИАЛНИТЕ ХРОНИКИ


/Фейсбук-дискусия - разсъждения по картинка/*

Данаил Парнаров: сбъркан е ракурса, а втория план е абсолютно непрофесионално избран... а може би и умишлено, ако се тълкува, че Апостола диша във врата на Бойко!?!... което пък е исторически дилетантска теза... а беееееееееееее, сбъркана работа, откъдето и да я погледнеш...А дали е кощунствена??? - кой, кой да ти каже, а и смееш ли да попиташ някого, пък и кой ли ще ти отговори - Божидар Димитров например...
Радост Байчева: Не просто АЗ, а АЗ, който ви държа под око и само чакам да кихнете, та да ви се разсърдя!
Antonia Draganova: Ами сбъркана е , я....историята гърбом, книгите гърбом, Апостола също..."Държавата - това съм Аз"!
Antonia Draganova: Снимката бе част от изложбата "Фотографска академия гостува на Казанлък" през март 2004 и си спомням, че тогава ми направи доста силно впечатление, но въобще не съм предполагала, че 7 години по-късно ще има такава смазваща сила...
Яница Станчева: Лелееееееее, дано не ме е зърнал, че тази седмица се скъсах от кихане ..
Няма такава държава, няма такава ченгеджиница ...
Antonia Draganova: Яни, ако позволиш да редактирам цитата, ще махна местоимението за признак "такава" и ще напиша "Няма държава". Територия с население...
Antonia Draganova: Йови, спомняш ли си онзи стар виц, в който се разказваше как на едно партийно събрание, партийният секретар се изправил и рекъл: "Другари Партията разпореди: утре всички трябва да се обесим!". Настъпило коленопреклонно мълчание...Само някъде в тъмния край на залата някаква си немощна и разтреперана ръчица се вдигнала и редови партиен член поискал разрешение да зададе въпрос. "Другарю партиен секретар, Партията ли ще осигури въжетата или сами ще си ги носим?"............

... повече - четете в "Долина"

Петранка Драганова отново в челото

Майсторката на спорта от шахклуб "Казанлък 21" - Петранка Драганова спечели третия мемориал "Александър Хаджипетров" в Бургас. В тридневния турнир близо 100 участника в различни възрастови групи си поделиха 3000 лева край морето.
"Играхме заедно с мъжете, но имахме отделно класиране. Играха се седем кръга, аз имам четири победи и три загуби. Интересното е, че спечелих първото място в Бургас с партии само над шахматисти. Бургаският турнир важеше за българското ЕЛО за покриване на звания и се игра по "Швейцарска система". Имахме по регламент по 50 минути за човек за партия и по 10 секунди за всеки ход", коментира Петранка Драганова.
Казанлъшката изтъкната майсторка на спорта бе в дует с Мюмюм Мюмюн от "Казанлък 21".
"Искахме да сверим часовниците си и малко да позагреем казано на спортен език", добави Драганова.
"Важното е, че на фона на немотията и безпаричието печелим престижни турнири и то в началото на годината. Все още можем и се борим за успехи и гордо защитаваме цветовете на града ни", каза за финал м. с. Петранка Драганова, която вече 44 години е над "черно-белите квадрати".
Долина

БЛОНДИНКИ СРЕЩУ БРЮНЕТКИ


Винаги съм се опитвала да погледна на света през очите на един мъж - с една едничка цел, чисто научна, да разбера как изглежда светът през мъжките очи, какво точно кара погледа им да грее, какво може да разтопи мъжките сърца, могат ли да обичат те и понякога любовта не ги ли превръща в прасета? Какви жени предпочитат мъжете и вярно ли е, че блондинките са много по-предпочитани от силния пол? Сложен и дълбок ми се струва мъжкият поглед на света.
И впускайки се в приключението да разучим силния пол, започнах да търся отговор на въпроса блондинка или брюнетки предпочитат мъжете?
Отговорът на този въпрос изглежда подплатен с факти така: Не точно, ако се вярва на изследване сред 1500 мъже, за което разказва вестник "Дейли Мейл" - то показва, че брюнетките водят в мъжките предпочитания по доста показатели. Ето какво показват резултатите:
За блондинките:
- по-диви в леглото
- по-освободени (пак там)
- по-забавни
За брюнетките:
- по-добри съпруги (по-добри майки, по-добри готвачки и по-добри в семейните финанси)
- по-достойни за доверие
- по-подходящи за дълбок и смислен разговор
- по-секси
- по-страстни
- целуват се по-добре
Изводът: Очевидно блондинките са доста предизвикателни за мъжете. Но пък определено брюнетките са по предпочитани от тях за сериозни и дълготрайни връзки. Може би е логично първосигнално мъжа да залепва очи в минаваща блондинка, защото този тип жени не са толкова обичайни за нашите географски ширини. Тук повечето дами са определено с по-тъмен тен на кожата, кестеняви и тъмни очи. Съвсем логично е обаче шведите да въздишат по брюнетки имайки предвид характерните за тяхната географска ширина дадености на населението им.
Мъжете обръщат внимание на симпатична блондинка, дори и да е изрусена. Това е установено от психолозите и сексолозите - блондинките винаги се ползват с повече внимание от страна на противоположния пол, повече даже от много красиви брюнетки. Съгласно разработения от учените "рейтинг на сексуалното привличане", в зависимост от цвета на косата, несъмнено лидерството и палмата на първенството държат блондинките.
Твърде любопитно е, че когато красива брюнетка си смени цвета на косата и с помощта на съвременните козметични средства се превърне в блондинка, нейният рейтинг веднага неузнаваемо се вдига. Всички мъже без изключение обръщат глава след нея. Ето какво значи цвят на косата!
... повече - четете в "Долина"
Яница СТАНЧЕВА

В Скобелево мечките май станаха повече от дивите прасета

Така малко не очаквано започна разговора ми с младия председател на ловно-рибарската дружина в с. Скобелево, община Павел баня Николай Колев. Ловната дружина е в състава на ЛРС - Казанлък, а ловната площ, която местните ловци ползват, граничи с територията на Националния парк "Централен Балкан".
Отлично завишена (меко казано) популация на мечки в района, споделя Николай Колев. - Малко мече преди няколко месеца шеташе из лагера на дървосекачите в Балкана, голяма мечка се беше уловила на бракониерска примка в градините на селото … Откровено казано, почти няма ловен излет в гората, по време на който някой от ловците да не попадне на мечка. Не знам как е, но сме установили, че там където мечката си е "заплюла" траен район на присъствие друг полезен едър дивеч почти няма.
... повече - четете в "Долина"
Емил ПЕНЧЕВ

четвъртък, 17 февруари 2011 г.

90 хиляди за проект на "Люляк"

90 хиляди лева от целевата субсидия заделиха съветниците за проект на квартал "Люляк". Това стана по време на заседанието, на което местните старейшини гледаха Бюджета на общината на второ четене.
Кварталът отдавна чака местните власти да предприемат някакви действия, за да може той най-накрая да заприлича на истински градски квартал. Тесни, неасфалтирани и неосветени улици, правят жилищното пространство на района по-сходно със село излязло от времето на Възраждането, отколкото с градски квартал. След поредица от срещи на гражданите с местната законодателна и изпълнителна власт преди около две години, стана ясно, че кварталът е в това състояние заради липсата на план още при застрояването му. За да се изградят в него осветление, канализация и да се постави асфалт, трябва преди всичко да бъдат направени нормални улици. За целта обаче трябва да се изготви план, както и да се отчуждят част от имотите на хората живеещи там, които ще влязат в пространството на улиците.
Жителите на "Люляк" не веднъж декларираха пред местните власти, готовността си да съдействат в дългия и сложен процес, с цел по-бързо кварталът да придобие годен за живее вид.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Библиотеката влезе в новото време


С 13 настолни и един преносим компютър, една мултимедия плюс проектор, многофункционално устройство и цветен принтер, се сдоби казанлъшката библиотека "Искра" благодарение на проекта на фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Програмата "Глобални библиотеки - България" цели приобщаването на българските гражданите към глобалното информационно общество, припомни при откриването на навия библиотечно-информационен център този вторник, директорът на казанлъшката културна институция Ани Кожухарова. Проектът стартира през 2008 година, като по това време директор е Мария Грошкова, припомни още Кожухарова.
Новата техника е изцяло HP с легален софтуер, който е с най-новата операционна система WINDOWS 7, споделиха библиотекарите. Въпреки че, официалното откриване на модерния информационен център беше в началото на тази седмица, той вече функционира с пълна сила, и от предлаганият чрез интернет бърз достъп до всяка налична в глобалната мрежа информация, ежедневно се възползват много от читателите в библиотеката. Изключително полезен новият библиотечно-информационен център се е оказал в дните на електронното преброяване, споделят още казанлъшките библиотекари, когато възползвайки се от безплатния интернет, много граждани са се преброили именно от там.
"Новият библиотечно-информационен център вече дава първите резултати и от гледна точка на сближаване на поколенията. През последните дни, откакто компютрите функционират, сме свидетели на това, как младите ни читатели, помагат на по-възрастните и ги обучават в използването на новите технологии. Новата техника вече ни дава възможност наистина да станем част от глобалната информационна мрежа, което е важно условие библиотеките да предоставят актуална и адекватна на времето и информираност и услуги." - коментира още при откриването Ани Кожухарова.
По проекта се предвиждат и няколко обучения на библиотекарите, като първото от тях ще касае предимно спецификите на операционната система WINDOWS 7, за да могат те да помагат от своя страна на потребителите на новата услуга предлагана от библиотечно-информационните центрове. Следващите обучения ще бъдат за съвременните услуги в библиотеките, менажиране на библиотеките и работа с читатели.
Казанлъшката библиотека е и един от обучителните центрове в областта наред с библиотеките в Стара Загора и Гълъбово, съобщи координаторът по проекта Снежана Маринова. В течение на времето, местните библиотекари предвиждат и сами да организират обучение за своите читатели, съобщиха още от библиотека "Искра".
Радостина Байчева

Омбудсманите - без нови управителни органи


В средата на миналата седмица Казанлък бе домакин на 4-тото общо събрание на Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България /НСМОПРБ/. В рамките на дневния си ред, местните омбудстмани трябваше да проведат и избор на нови състави на Управителния съвет и Контролната комисия на Сдружението, както и да изберат председатели на двете структури. За срещата в Казанлък обаче, пристигнаха по-малко от потвърдилите предварително присъствието си местни обществени посредници. На 4-тото общо събрание на НСМОПРБ не присъства и националният обществен посредник Константин Пенчев. Заради заложено в устава на сдружението обаче условие, че управителни органи се избират само с квалифицирано мнозинство, обществените посредници не можаха да изберат нови управителни органи. За да направят това, местните омбудсмани ще се съберат отново през март, като градът домакин още не е известен, съобщи за "Долина" общественият посредник на Община Казанлък Катя Киликчиева.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Роми разграбваха бивша мандра

Бившето млекопреработвателно предприятие "Маркели" в Казанлък стана обект на ромски набег миналата събота. В акцията по изнасяне предимно на метали от изоставеният терен в събота са се включили около стотина роми, твърдят очевидци на случилото се. Около 300 метра метална ограда е била демонтирана от ромската бригада за час, споделят живеещи в съседство с бившето млекопреработвателно предприятие. Всякакъв вид метал, наличен в изоставената сграда е бил изнасян от очевидно организираната бригада с каруци, колички и дори колелета.
След получения сигнал, на мястото е пристигнала и полиция, а по-късно и конна полиция. Десет души участвали в разграбването на бившето млекопреработвателно предприятие са били задържани, съобщиха по-късно от пресслужбата на Полицията.
... повече - чентете в "Долина"
Радостина Байчева

Договорът за горивото - в прокуратурата

Жалба срещу кмета Стефан Дамянов, във връзка с договорът за обществената поръчка за горивата, е подала в Прокуратурата Политическа партия "Атака" Казанлък. Това информира в началото на тази седмица местният лидер Драгомил Иванов. Той не огласи подробности от внесената жалба, но подчерта, че тя е изпратена до Окръжна прокуратура Стара Загора, до Апелативна прокуратура Пловдив и до върховна касационна прокуратура София. Като мотив за предприетото от партията, Иванов посочи, че по мнение на общинските съветници от "Атака", договорът за горивата сключен от възложителят Община Казанлък не е изгоден за общината, а самият търг не е правилно проведен. Иванов припомни, че именно съветник от "Атака", участник в комисията по провеждането на търга, е подписал протокола от него с особено мнение, заради неизрядност на фирмата спрямо условията по кандидатстване поставени от възложителя.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

"Казанлък и Долината на тракийските царе е един от районите, в които приоритетно трябва да се инвестира"

На 12 февруари на посещение в Долината на тракийските владетели в община Казанлък бе министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. На могилата Голяма Косматка той бе посрещнат от кмета на Община Казанлък Стефан Дамянов и от директора на ИМ "Искра" Косьо Зарев. След като разгледа една от емблематичните тракийски гробници, министър Трайков посети ИМ "Искра". Кметът Стефан Дамянов сподели с министър Трайчо Трайков идея за оформяне на комплекс от трите гробници - Хелвеция, Грифоните и Шушманец, а Косьо Зарев подчерта особеностите на всяка една от тях и специално на Шушманец, която е единствената гробница в тракийското културно-историческо наследство с двете си колони. Той запозна министър Трайков и с историята на откриването на Голяма Косматка. Министърът разгледа трезора на ИМ "Искра" и остана силно впечатлен от златните находки, открити в гробниците в Долината на тракийските могили
Министър Трайчо Трайков сподели по време на своята визита, че още през 2009 г. Министерството на културата и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са внесли в Министерски съвет План за развитие на туризма в нашата страна, който е приет. Важно място в плана заема културният туризъм, а тракийската тема е съществена част от културния туризъм, тъй като е начин да се обединят други форми на алтернативен туризъм. Тракийската тема върви с темата за виното, сподели още министърът в Казанлък, предвид естеството на съдовете в тракийския бит, и спецификата на тракийската култура. "Обектите на тракийската култура се намират на подходящи места в страната, което е перспективно, така че те заемат важна част в стратегията за туризма", подчерта министърът.
Тракийските паметници са много, но достъпните от тях са много малко, затова трябва да се работи в две направления - приоритетните обекти да бъдат благоустроени в реалистичен период от време, а останалите - да бъдат съхранени, докато им дойде времето. Министър Трайков каза още: " Казанлък и Долината на тракийските царе са един от районите, в които приоритетно трябва да се инвестира по отношение на тракийската тема." Като своя цел за развитието на туризма в нашата страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма посочи от 2014 г. да има отделна оперативна програма "Туризъм".
Пресцентър Община Казанлък

Областният каза "ДА" за Крън

"Налице са изискваните от Закона предпоставки за обявяването на с. Крън за град" - се казва в становище на областния управител Йордан Николов, съобщиха от пресцентъра на областна администрация в края на миналата седмица. Становището на областния управител е във връзка с образувана преписка относно провеждане на процедура по обявяване на с. Крън, община Казанлък, област Стара Загора за град. Със свое Решение от 25.01.2011 г. общинските съветници на Казанлък дадоха своето съгласие село Крън да смени статута си и да се превърне в град. Решението е прието по доклад на кмета на Крън Теменужка Люцканова и приложена подписка със 783 подписа на жителите на селото в подкрепа на предложението.
След становището на областният управител, остава единствено по въпроса да се произнесе Министерски съвет.
Становището си Йордан Николов е изпратил и до министър-председателя Бойко Борисов, информираха още от Областна администрация. В него Николов припомня, че по реда и условията за обявяване на село за град, регламентирани в Закона за административно - териториалното устройство на Република България /ЗАТУРБ/, Крън отговаря на условията да има изградена социална и техническа инфраструктура и население не по-малко от 3500 души.
По данни на Дирекция ГРАО община Казанлък към 15.12.2010 г. в с. Крън, община Казанлък, област Стара Загора живеят 3 576 жители.
Селото е най-голямото по население в цялата област Стара Загора, а на територията му работят два големи завода: "Завод за пружини" АД и "Суперабразив" ЕООД, в които работят не само местни хора, но и жители на Казанлък и с. Енина. Още над тридесет частни фирми осигуряват поминък жителите от селото.
Осигурен е градски транспорт до Казанлък и околните населени места, тук се извършват всички видове административни услуги, а от 3 години в населеното място се събират целогодишно местните данъци и такси. В Крън се намира най-голямото училище в община Казанлък, има читалище и пенсионерски клуб.
Долина

Радион ПОПОВ: "Случващото се в Египет е един отпушен бент от натрупана злоба, отчаяние, озлобление и отчайваща мизерия"

Радион Попов е бивш пълномощен министър на България в Египет, в периода от 2003-та до 2006-та година. Бивш заместник-министър на външните работи на Република България, в кабинета на Тройната коалиция. Пред 90-те години е бил военен аташе в Испания. От декември 2009-та с Указ на президента Георги Първанов е назначен за посланик на България в Саудитска Арабия. До момента обаче Попов не е заминал. Назначението е стопирано от българското правителство.
С него разговаряме за последните събития в Египет, както и за евентуалните последици от тях.


- Господин Попов, като бивш български пълномощен министър в Египет и като човек, добре познаващ Арабския свят, как разчитате случващото се в Египет?
- Това, което се случва в Египет е един отпушен бент от натрупана злоба, отчаяние, озлобление и отчайваща мизерия, натрупана от 60 години тоталитарен режим в Египет, подкрепян от богат спонсор - САЩ. Катализатор на народния гняв са събитията в съседен Тунис.
- Това че реакционната организацията "Мюсюлмански братя" е сред основните двигатели на протеста означавала ли, че в този случай тя ще изиграе прогресивна роля?
- Според мен "Мюсюлмански братя" не яхват вълната на събитията, те я подготвят години наред. Подготвят я с много умела, много активна политика, макар и в условията на нелегалност, като организация забранена от закона. При всичките тези условия, една малка вратичка преди няколко години като отдушник отворена им даде възможност да вкарат над 90 депутати в техния 500-местен парламент. Те овладяха ръководствата на съюза на общините, съюза на инженерите, на основните профсъюзни централи, което означава че не са верни твърденията на много анализатори, наблюдатели, че "Мюсюлмански братя" предимно работят с градската беднотия. Не е така! Интелигенцията тръгва след тях.
- Да, прави впечатление, че на протестите на площад "Тахрир", в Кайро се събират предимно млади хора. Факт, който много напомня на събитията в соцлагера в края на 80-те години. И в същото време тази тяхна февруарска революция не прилича на нашите революции. Кое е различното в случая, освен че става дума за две различни култури.
- Различното е , че уж няма някакъв ръководен, координиращ център, уж всичко се организира чрез социални мрежи, че всичко е много гражданско и спонтанно, но това е приказка за наивници. Аз съм убеден, че има център, че има центрове, които организират. Не може една такава спонтанна революция да гръмне. Няма такъв случай в историята. За мен "Мюсюлмански братя" още веднъж доказват, че са най-силната опозиционна партия, тъй като досега съществуващите 7-8 опозиционни египетски партии доказаха, че са дискредитирани и нямат никаква обществена подкрепа. Уафад /либералите/, т. н . леви и насъристите имат подкрепа, която гравитира около 0%-5%.
- Тоест, оказва се, че организацията с 1/5 в египетския парламент се превърна в тези протести в движеща сила?
- Те бяха 1/5, но въпреки репресиите, условията на полулегално съществуване. И още нещо: те се кандидатираха на последните парламентарни избори като независими, макар че на всички беше ясно, че това са "Мюсюлмански братя". На последните парламентарни избори в Египет на практика те бойкотираха изборите, защото режимът на Мубарак има все още механизма на извънредното положение, което му позволява на практика да нарушава Конституцията. И в тази ситуация те нямаха никакъв шанс да успеят. И въпреки това получиха 1/5 от гласовете на египтяните.
... повече - четете в "Долина"

Две награди за ОДК "Св. Ив. Рилски"


Две от възпитаничките на школата по изобразително изкуство "Живопис" при ОДК "Св. Ив. Рилски" с ръководител Галя Иванова, взеха първите две призови места в Националния конкурс - изложба за детска рисунка на тема "Св. Трифон Зарезан". Той се провежда за осми пореден път и е посветен на традиционния празник на лозаря и винаря в град Сунгурларе.
С първо място беше отличена рисунката на 14 години Ивелина Мирославова Ненова, а на второ място беше класирана Женя Николаева Цанева 17години.
Грамота и медал за цялостно, дългогодишно участие бяха връчени и на школа "Живопис".
За участие в конкурса, от цялата страна бяха изпратени 2000 детски творби в четирите раздела - живопис, графика, скулптура и приложно-декоративни творби. Участниците станаха съпричастни с празничните ритуали, които град Сунгурларе организира.
Долина

Мартенички и валентинки

В Крън вече заработи ателието на баба Марта, съобщиха от читалището в селото. Въпреки че има още време до уникалния български празник - предвестник на пролетта, децата вече подготвят своите червено-бели подаръци за близки и приятели. Специално изработените Пижо и Пенда, вече пътуват за САЩ, като дар от България за семейството на Меган, представителката на Корпуса на мира, която вече втора година работи в читалище "Цвятко Радойнов - 1885" с. Крън.
За Деня на влюбените, в своето ателие децата отделиха време и на изработването на оригинални валентинки за скъпите на сърцето им хора.
Радостина Байчева

Кукерите - първи и в Карнавал на виното

Първа награда в Карнавала на виното на с. Веселиново, Ямболско, завоюва кукерската група на Павел баня. Организатор на традиционното събитие е винарна "Стара изба - 1924" АД гр. Ямбол.
Пищните костюми, огромните маски и тътенът на многогласните звънци представят фолклорното богатство съхранено и развивано от павелбанци, създаде неповторимо усещане за съпричастие на всеки от стотиците зрители, които присъстваха на фестивал, коментираха от Община Павел баня. Богата традиция, грижливо пазена и продължена от павелбанци, за пореден път покори публиката с колорита си.
Долина

Зарезанско-маркировъчен излет


Тридесет пътника, от които 16 планинари, се натъпкаха в 12 местното автобусче за Мъглиж в 8ч. 10м. на 12.2.2012 г. След 20 минутната преса /трима се ширнаха в багажника/, площадчето до Мъглижката Автоспирка ни се стори огромно. На запад, по стъпалата, край величествения, септемврийски паметник /с непощадени от графити долни крайници - с лакирани червени нокти/, край разбитата спортна площадка и остатъците от паметника на Дончо Бояджиев /убит през април 1944 г./, в 9ч. 10м. групата стигна поляната Равня, където 2 паметника напомнят за мястото, където мъглижани са взели решение за септемврийския бунт, оставил трайни следи в новата ни история. Пътеката със зелената маркировка продължаваше на север към Разклона за Манастира "Св. Николай" /вдясно, след 10 мин. и още 30мин. надолу/. До село Горно Изворово се ходи за 2 часа, край природния феномен Момите /2 десет метрови скали-пилони/ и през Поляните Бъчвища.
Бързоходният състав Нецо Стойчев, Пенчо Беков, Димитър Бараков, Митко Чобанов и Ралица Добрева, за 4 часа достигна Казанлък.
Маркировъчната група: Теньо Трифонов, д-р Стоянка Кочешева, Величка Караколева, Денчо Малешков, Стойно Стойнов, Живко Мъгев, Панайот Байлов, Мария Мъгева, Елка Иванова, Матжо Матев и Христо Ангелов, съоръжена с жълта и бяла бои, четки, брадви, тесли, табели, гвоздеи и GPS апарат/ за определяне координатите на възловите места, пое след 20 минутна подготовка, по последния неоправен маршрут от северната карта на Казанлъшкия район. Общото направление бе на запад. Край Лозарската чешма, изоставените водоеми и кошари, в 11ч. 30 м. пресякохме река Асещица и заизкачвахме по противопожарна просека-път хребета Каракос/отклонение от старопланинския вр. Попък, с основно западно направление, на север от пътя Казанлък-Мъглиж.
В 12 ч. 05 м. минахме на 20 метра северно от обраслия, най-висок връх -Простор/612 м н. в./. От 12ч. до 12ч.35 м. починахме на Черганския ловен заслон /с 20 места на 2 маси и печка варел/, разположен източно от вр. Малък Простор. Голяма панорама се открива към Попък, Жълти бряг, Катуните, Бетер, Виден, Руй.
През поляни, сечища, горяла гора и акациеви гъсталаци, в 13ч. 30 м. прескочихме източната Черна река, преминахме през разлат хребет, по-гъсто обрасъл от запад, и в 14ч. 05 м. , по паднало дъбово дърво "форсирахме" западния приток на Черната река /Кара дере/, идващ от Ясова поляна и Долно Изворово. През акациево редколесие и 40 годишна борова гора, в 14ч. 30 м. бяхме на 50 м, западно от Медоносковия пчелин. Край ъгъла на оградата на изоставено лозе прибрахме маркировъчната екипировка. Остана за довършване участъка до Павльов мост. 90% от местата, чак до Старата река са тъжни паметници за огромен труд с много пот, и минало лозарско благополучие. Напряко, през нивите на Бел камък, стигнахме двуетажна сграда с висока ограда, с кънтящ злобен кучи лай.
По полигона, през надупчени мишени, окопи, край командни вишки, и невъзмутимо пасящи кози, в 15ч. 26 м. се добрахме до последната височина - Татарската могила. Силният вятър отнесе ехото ни към Валентиновото лозе, където се добрахме в 15ч. 50м. Вокалната група "Ехо и приятели", бяха свършили с зарязването и апогеят на веселата част съвпадна с пристигането ни под звуците на песента "Прекрасна си Мила Родино, от Тимок до Черно море".
Христо Ангелов

Допълнителното споразумение за горивата - отговорност на Общината

Допълнителното споразумение към договора за горивата, който да промени параметрите в него с по-изгодни за общинските заведения отопляващи се на течно гориво, може да бъде подписан само от възложителя на обществената поръчка. Около това мнение се обединиха общинските съветници на заседанието си този понеделник. Повод за ново повдигане на темата за обществената поръчка за горива в Общината, стана предложеният на вниманието на съветниците, буквално минути преди началото на заседанието им, допълнително споразумение към договора със спечелилата търга фирма. В него се предлага намаляне на договорните цени за доставка на течно горива в интерес на възложителя /Община Казанлък/. Така доставяното от фирмата гориво ще е с 25-26 стотинки по-евтино. Предложеното допълнително споразумение е изготвено от комисията назначена от кмета да провери договора и провеждането на обществената поръчка за горивата, чиито доклад съветниците изслушаха преди две седмици на свое редовно заседание. Според становището на същата комисия, уреждането на отношенията между възложител и изпълнител с допълнително споразумение по договора, е най-доброто възможно към момента решение, защото провеждането на нов конкурс за доставка на гориво ще се проточи процедурно дълго време, а отоплителният сезон е в средата си.
Има ли правомощия Общинския съвет в качеството си на законодателен орган, да гласува подобни споразумения, възложител на договорите на които е Община Казанлък, попита общинският съветник Моника Динева. По нейните думи, единствените, които имат право да предлагат варианти на споразумението по тази поръчка, са общинските съветници и представители на администрацията участвали в комисията назначена по обществената поръчка съблюдавали провеждането на търга.
Около мнението на Динева, че общинските съветници не могат да поемат отговорността за неизгодния договор за горивата, както и за предложенията за начините по които ситуацията да бъде овладяна като учебните заведения бъдат снабдени с гориво, като при това Общината спре да бъде ощетявана финансова, се обединиха повечето местни законодатели.
Като похвално, определиха някой от тях желанието на кмета Дамянов, не само да информира за предприетите от него действия Общинския съвет, но и да се допита до мнението му, но подчертаха, че възложител по сделката е Общината и тя има законовото право да подпише или не изготвеното допълнително споразумение.
Във връзка с друга обществена поръчка на Общината - тази за доставката на храни в детските и социални заведения, Стефан Дамянов информира съветниците, че по негово разпореждане е проведена среща между трите страни - представители на детските заведения, представители на фирмата доставчик спечелила конкурса и представители на общинска администрация. По думите на Дамянов на въпросната среща е била постигната договорка, която да устройва всички и към момента на практика проблем няма.
Повод за коментара на Дамянов по случая, стана въпрос на общински съветници по време на заседанието на местния законодателен орган преди 2 седмици, защо общината е сключила договор за доставка на храни в детските и социални заведения на цени многократно надвишаващи стойността на хранителните продукти предлагани в търговската мрежа. Тогава, казанлъшкият градоначалник обеща да провери случая и да предприеме действия. Той обясни, че е възложил процедурата по конкурса и провеждането му на заместник кмета Юлиана Палазова.
Радостина Байчева

Общината да даде имота на Болницата

Общинският терен до казанлъшката МБАЛ "Д-р Христо Стамболски", който беше включен в Годишната програма на Общината за управление и разпореждане с имоти, да бъде прехвърлен в активите на самото лечебно заведение. Това предложи по време на 40-то заседание на ОбС този понеделник, общинският съветник Моника Динева. При предишното разглеждане на точката на 39-тото заседание на ОбС, теренът беше сред предложените за отпадане от програмата.
Още през миналата година, въпросният терен беше спряган за продажба с основната цел, парите от него да отидат за казанлъшкото лечебно заведение. Изричното условие, което Общината тогава постави, беше тези пари да не се използват за покриване на стари задължения на болницата, а да бъдат изразходвани за закупуване на апаратура или подобрения в отделенията.
С решението на Общински съвет от този понеделник обаче, имотът трябва да бъде влезе в активите на МБАЛ и разпореждането с него ще зависи единствено от ръководството на лечебното заведение.
Като конфликт на интереси определи от своя страна кметът Стефан Дамянов, отправеното от Моника Динева предложение, с мотива, че тя е юрист на МБАЛ "Д-р Христо Стамболски". Председателят на Общински съвет Васил Самарски обясни, че дали има конфликт на интереси може да определи само Комисия по установяване конфликт на интереси към Общински съвет създадена с решение No100 на законодателния орган през 2008 година. За да не се влиза в излишни казуси обаче, предложението за прехвърлянето собствеността на имота отправи от свое име председателят н ОбС Васил Самарски.
След като на предишното си заседание съветниците отложиха разглеждането на Годишната програма на Общината за управление и разпореждане с имоти, този понеделник тя бе приета с допълненията в нея направени между двете сесии от общинска администрация. Съветниците обаче отказаха да включат в нея обектите, които при предишното обсъждане на точката извадиха. Предложението в програмата да се върнат
бившата дискотека "Стар", теренът до Стадиона, комбинираната сграда на ул. "Ген. Скобелев" и други, отправи кметът Стефан Дамянов.
На заседанието си този понеделник съветниците разгледаха и предложената на вниманието им структура на общинска администрация. Точката обаче беше отложена по предложение на общинския съветник Петко Карагитлиев. Мотивите за предложението му бяха, че в предложената от кмета структура на общинска администрация, числеността е запазена. По думите на Карагитлиев, в предложената като цяло структура, липсват каквито и да било антикризистни мерки, каквато би била например намаляването на числеността на общинска администрация.
Радостина Байчева

Тересита Капоте: "Във всеки един от нас има по една прекрасна история"


Два юбилея свързани с казанлъшката Природо-математическа "Никола Обрешков", доведоха в Казанлък новия посланик на Република Куба в България - Н. Пр. госпожа Тересита Капоте Камачо. Но, Тересита, както я наричат многобройните й приятели у нас, включително и в Казанлък, съвсем не е просто дипломат. Тя свързва животът си с България през 1961 г., когато още едва 18-годишна пристига тук, за да учи черна металургия в техникума към пернишкия завод "Ленин". Съдбата обаче явно има други планове за нея и тя посвещава живота си на дипломатическата кариера, като почти през цялото време е свързана с България. Тя има и изключително редкия шанс да бъде два пъти посланик на Куба в една и съща страна, а именно България. През 1994 г. тя е временно управляващ посолството на Куба в България, а днес вече е посланик.
Тересита Капоте беше в Казанлък миналата събота, за да се срещне с учители и ученици на ПМГ "Никола Обрешков" във връзка с 40-годишният юбилей на училището. Тя бе и личен гост на бившият директор на математическата гимназия - известният математик Кольо Горчев, който отпразнува своят 80-годишен юбилей.
Усмихната, сърдечна, темпераментна и покоряващо лъчезарна, Тересита Капоте разговаря, на български, повече от 2 часа с възпитаници на гимназията. За Куба и България, за миналото и бъдещето, и за не пречупената от политическите промени през годините любов и уважение между хората от двата народа, ето историите, които Тересита Капоте носи в себе си и сподели пред младите казанлъчани, новият кубински посланик.

Щастието - отново в България

Това, че отново съм в България ме направи най-щастливия човек на света. Не очаквах това, защото обикновено не се позволява на един човек да е два пъти посланик в една и съща страна. За мое щастие, първият път аз бях само временно управляващ Кубинската мисия в България. Точно това ми позволи сега да стана посланик - за втори път. Защо това ме прави толкова щастлива - защото за мен България е втора родина. Не го казвам като дипломат, да целя да изглеждам като най-обичащият страната човек, не! Това е истина - свързана съм с България от 1961 година, тук съм създала семейство, тук се родиха двете ми деца. Затова връзката ми с България за мен е много важна. Тук имам и страшно много приятел.

За българите и кубинците

Двата народа много си приличат и много се обичат. Истински се обичат, въпреки промените в политиката, които настъпиха след 1989 година, въпреки държавното отдръпване.. двата народа продължиха да хранят топлите чувства един към друг.
Аз винаги съм казвала, че вие българите навсякъде сте уважавана страна, българите са уважавани навсякъде. Но да ви обичат, както ви обичаме в Куба, сигурна съм другаде не ви обичат!
Много си приличаме ние, за това има много причини. И от историческа гледна точка нашата история е много еднаква - заради стратегическата геопозиция на двете страни. Затова и си приличаме в характера - добри приятели сме, много всеотдайни, когато обичаме - обичаме истински…
Тази връзка между двата народа прави моята работа по-лесна, защото където и да отидем ни посрещат с уважение и любов, същата, каквато има в Куба към България.

Куба след рухването на социалистическия блок

Много трудни години преживя Куба между 1990 и 1996 година. Имаше отдръпване на нашите икономически партньори, блокада, лишения… Но ни е не се отказахме. И все още сме там и правим онова, в което вярваме, така, както предрече преди повече от 20 години в една своя реч Фидел Кастро, че вероятно социалистическия блок ще се разпадне, но Куба ще продължи да върви по своя път. Още по-верни станахме на своята идея въпреки тези трудности. Защото бяхме постигнали много неща, от които не биваше да се отказваме - безплатно образование, безплатно здравеопазване, няма просещи деца, никой в Куба не си ляга гладен. Скъпо ни струва нашата упоритост, но ние знаехме, че трябва да бъдем независима страна!

Носталгия …

Много ми липсват българските храни и продукти, които изнасяхте за Куба - сиренето, виното, всичко… Но има политическа воля да подновим икономическите си и приятелски взаимоотношения и аз съм сигурна, че това ще стане.

Обмен на студенти

След победата на нашата революция в България имаше много кубинци. Те идваха тук, за да се подготвят в различни специалности, защото ние имахме нужда от специалисти. Сега обмен на ученици и студенти няма. Но ние работим по подписването на един договор, чрез който да стане възможно, в един висш институт за международни отношения, да бъде осигурена стипендия за чуждестранни студенти.
Даваме стипендии и за изечаване на медицини в Куба. Нашата медицина е на много високо равнище и наши лекари работят безплатно и доброволно в много страни в Африка и Латинска Америка, където имат огромна нужда от това. Стипендиите за студенти по медицина са основно за страните от Латинска Америка и Африка. Но в момента обмисляме възможностите за това и други студенти да имат възможност да учат в Куба.

Социализмът и промените

Куба в момента се намира в интересен от икономическа гледна точка момент. Ние никога няма да се откажем от главната си цел - социализма. Но правим и промени, които целят усъвършенстване на икономиката ни и премахване на онова, което отчитаме като свои грешки. Например - имаме една огромна бюрокрация, която трябва да бъде намалена. Затова сега, ще освободим 1 милион и половина души от подобни постове. Това ще са хора които не произвеждат нищо, не може така, хората трябва да си изкарват заплатите със своя труд, с онова ,което са произвели като продукт. Разбира се, няма да оставим освободените на улицата - на тях ще им се предлагат други места, където да имат възможност да работят. А за тези, които нямат желание или възможност да отидат на друго място, ще бъде разрешена частната практика в сферата на услугите - фризьорски салони, малки ресторантчета, поправка на обувки…
Ще има промени и в данъчната система. До сега всичко беше безплатно, всичко. Но когато държавата е длъжна да осигури всичко, сякаш не осъзнаваш своята отговорност към това общество, че и ти трябва да дадеш нещо за него. В тази посока ще са промените, това целят. Признаваме, че сме допускали грешки, но нашето държавно ръководство, държи да чуе мнението на всеки един. Всеки един кубинец е поканен да каже какво мисли, какво предлага, какво според него е сгрешено и как може да се оправи. Не за да се откажем от социализма, а за да направим социализма по-силен. Това се случва в момента в Куба, тези предложение се събират сега. През април те ще бъдат приети в един официален документ, след което ще започнем да прилагаме тези промени. Тоест в момента тече една революция вътре в революцията.

Дипломацията и разделите

В нашата професия има един такъв момент - ходиш на много места, създаваш връзки с много хора. Но когато приключиш работата си в съответната страна, не знаеш кога ще видиш своите приятели отново. Това е тъжното на дипломатическата професия, както и това, че идвайки пък да работиш в някоя страна - оставяш семейството си в родината. Една постоянна раздяла има в тази професия. Но има една красота за кубинските дипломати - ние сме особени дипломати. Ние сме, как да ви кажа - партизани. Защото в Куба има една необявена война, която трае вече 52 години. Това са терористични актове, 5 000 жертви, една блокада, която създава много ограничения, заради социализма, който ние градим. И тази цел е отдавна обявена - колкото по-трудно бъде на кубинците, толкова по-бързо хората ще се разочароват и ще се разпадне системата. Това е истината, която се разкрива от официални документи сега.
Причината за всичко това е факта, че когато победи Революцията в Куба, 90% от страната беше собственост на американците. Имаше плажове в Куба, например Варадеро, които бяха изцяло американски и там кубинците нямаха право да влизат.

Блокадата

Американците все още са учудени, как след 52 години, ние не се отказваме от социализма, продължаваме. Едва сега, Обама разреши да ни посещават представители на различни религиозни организации. Но на американците е забранено със закон да посещават Куба. 250 хиляди долара глоба и до 10 години затвор заплашват всеки, който си позволи да посети Куба. А причината на тази забрана е - американският народ да не види истината. Защото за Куба се прави една голяма пропаганда, манипулира се информацията - че при нас е военна диктатура, че хората бягат с лодки към САЩ защото в Куба е непоносимо. Това е лъжа! Затова е забраната американците да я посещават - защото ще видят, че няма нищо такова. В Куба всичко е спокойно, там живее един щастлив народ. Да - имаме ограничения, но никой не умира от глад, никой не ляга гладен! У нас, по купонната система, която поддържаме и до този момент - на всяко дете се гарантира дневно 1 л. мляко по 0,20 лв. И няма значение, колко деца имаш, няма значение и дали си негърка или си бяла - ние не делим кубинците расово!

Куба и Китай

Много добри и тесни връзки има в момента между двете страни. Китай много ни помага - дава ни кредити и ни предлага по-голямата част от хранителните продукти, които внасяме. От политическа гледна точка отношенията ни са много добри. Но ние винаги повтаряме, че тези промени, които правим, ги правим по кубински. Взимаме опит - да, виждаме, че има неща при тях, които са се оказали сполучливи. Не крием, че това което е подходящо за Куба, можем да го копираме. Но не правим нещата по техния диктат или просто плагиатство. Не, не работим така. Уважаваме много китайците, но правим всичко по кубински, така както е вярно за нас.

Покана

Всяка година тук правим този конкурс, правим го и в другите страни по света. Той е свързан с петимата кубински затворници в САЩ - нашите петима герои. Темата е "Връзката между идеите на Хосе Мартин и героизма на петимата кубински затворници". Хосе Мартин е нашият Христо Ботев, но целта на конкурсът е именно тази - заинтересованите да прочетат повече за историята на Куба, за нашите герои - настоящи и от миналото. Наградата за победителят е 15-дневна почивка в Куба. През годините дори сме успявали да направим така, че първите четирима да отидат в Куба на почивка.
Радостина Байчева

четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Отложиха програмата за разпореждане с общински имоти


извадените от програмата обекти объркват разчетите на бюджета, коментират от общината

Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за настоящата 2011 година, разгледаха на заседанието си миналия вторник, местните общински съветници. Въпросната програма, наред с бюджета, е един от най-важните документи, които Община и Общински съвет трябва да приемат всяка година. Обектите заложени в приложенията на Годишната програма, са онези, които през годината общинските власти ще продават или отдават под наем, а приходите от тази дейност, съставят основна част от неданъчните постъпления в бюджета на общината.
В хода на обсъждането, кметът Стефан Дамянов припомни на съветниците важността на документа и настоя, той да бъде приет още на това заседание, без отлагане, с оглед и на факта, че предстои обсъждане и на бюджета на Общината за годината.
"Няма драма в отлагането на точката." - коментира от своя страна председателят на Общински съвет Казанлък Васил Самарски и допълни, че вече няколко години, Годишната програма в Казанлък бива приета едва след приемането на бюджета.
Въпреки настояването от страна на кмета Стефан Дамянов, съветниците решиха да подкрепят предложението на колегите си от Комисията по приватизация към ОбС и да отложат разглеждането на точката. В решението си по точката, съветниците задължиха кмета, в срок до 4-ти февруари, да внесе в ОбС Годишната програма, като към нея са приложени всички данъчни оценки на общинските обекти в списъка. Предложението дойде, след като общинският съветник Георги Каличков попита, защо някой от обектите със заложени цени по-ниски дори от данъчната им оценка. В тази връзка, директорът на дирекция УТСП Т. Станева уточни, че Програмата е с прогнозни цени, като правото на оформянето на крайните цени е именно на общинските съветници. Едва 3-4 са новите обекти в Годишната програма, коментира още Станева и допълни, че данъчните оценки за тях скоро ще бъдат готови. Останалите обекти са същите като от миналата година и за тях има приложени съответните документи. "Представяне на данъчни оценки на имотите, включени в програмата, е още по-малък аргумент за отлагане приемането й.
повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Грипна ваканция до петък

Грипна епидемия в Старозагорска област, бе обявена в началото на тази седмица от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. До мярката се стигна, след като в последните дни от предишната седмица е бил наблюдаван интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания, а заболяевамостта в Стара Загора е достигнала - 271,92 0.
Най-високи са стойностите, регистрирани сред децата до 4 годишна възраст и в ученическа възраст, съобщиха още от Регионалната здравна инспекция.
Грипната епидемия в областа бе обявена в понеделник, като мерките които тя включва са и прекратяване на учебните занятия в учебните заведения на територията на областта. Ваканцията за учениците щее до 4-ти февруари /петък/ включително, според последните данни от Регионалната инспекция.
Ограничаване на социалните контакти, при висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение, а да се потърси лекарска помощ, препоръчват още от РЗИ.
Към мерките за ограничаване на заразата влиза и препоръката към Лечебните заведения за болнична помощ - да бъдат спрени свижданията и прекратени на плановата оперативна дейност.
На Лечебните заведения за извънболнична помощ и ЦСМП пък се препоръчва да разкрият грипни кабинети, да преустановят работата на женските и детски консултации, както и провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации.
"С цел недопускане утежняване на случаите на Грип се обръщаме към всички лечебни заведения за спазване на алгоритмите на поведение при всеки съмнителен случай на Грип и своевременно започване на лечение с антивирусни препарати." - апелират още от РЗИ.
Антивирусните препарати са осигурени от Министерство на здравеопазването безплатно за лечебна цел и трябва да се дават само на болни, суспектни за грип.
Болните могат да се обръщат към ОПЛ, неотложния кабинет на ОПЛ, Центъра по спешна медицинска помощ, както и към ДКЦ 1, ДКЦ Здраве 2000, Транспортно ДКЦ, където биха могли по преценка на лекаря да получат безплатно антивирусни препарати.
РЗИ Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от Грип и ОРЗ.
Долина

БСП-кандидатите - в началото на лятото

Едва в началото на лятото БСП ще утвърди листата си за общински съветници в Община Казанлък. За това информираха от местната централа на партията, след заседание на конференцията на общинската организация на БСП. На работната среща са били определени целите в предстоящите избори за местни органи на самоуправление и президент. по същото време ще станат ясни и кандидатите за кмет на общината и кметове на населените места, са решили още участниците в конференцията.
Още през този месец обаче, трябва да започнат разговори от контактна група на ОбС на БСП с леви, левоцентристки и патриотични организации с цел обединаване на лявото пространство, изясняване на формата за участие в изборите.
През март пък, социалистите трябва да направят анализ на политическата обстановка в общината и да утвърдят формата за участие в изборите.
Май е месецът през който, трябва да бъдат събрани предложенията за кметове - на общината и на населените места, както и за кандидатурите са съветници, от които до началото на лятото да бъдат издигнати одобрените от партията кандидати.
Радостина Байчева

Павелбанци обраха наградите в Перник


Бронзов медал за поддържане и предаване на местната традиция в категория "Кукери" получиха кукерите от гр. Павел баня от двайсетия юбилеен международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" в гр. Перник. Със сребърен медал за обучение в традицията пък се завърна кукерския състав с възрожденска група от с.Габарево, бронзов медал за атрактивна игра получиха кукерите от Търничени, а със Специална награда на Двореца на културата - Перник беше удостоено сдружението Осетеново - Александрово - Манолово. Атрактивните кукери от община Павел баня, вероятно щяха да спечелят абсолютното първенство и в категориите най-голяма канонада и най-голям запален огън, ако такива съществуваха. Безспорно обаче, колоритната група от Долината на розите и минералната вода, отбеляза ново силно и запомнящо се присъствие в един от най-известните маскарадни фестивали в България - този в Перник. Над 250 кукера от Павелбанско отбелязаха участие в юбилейния фестивал тази година, който се проведе в края на миналия месец.
Голямата награда Златна маска за сурвакарска група получи групата от Банище, Брезнишко, а за кукерска група - Бояново - Ямболско
Церемонията по награждаването ще бъде на 25 февруари.
Долина

Започна електронното преброяване


Преброителите влизат в домовете чак от 10-ти февруари

От 1-ви февруари стартира електронното преброяване в страната, което ще продължи до 24.00 ч. на 9 февруари 2011 г. Преброяването на населението и жилищния фонд по интернет ще се реализира за първи път в България.
Електронното преброяване може да се извърши във всеки удобен за гражданите решили да се възползват от него час, защото ще е активно 24 часа в денонощието в рамките на обявеното време, напомниха от областна администрация. Освен че спестява време и средства на държавата, ползвайки интернет българските граждани ще си спестят и посещението на преброител в дома си. Информацията предоставена по време на преброяването е надеждно защитена, уверяват още държавните служители. До 9 февруари, преброителната карта чрез информационна система "Преброяване 2011", може да попълните на адрес:
http://www.nsi.bg//census2011/.
Според информация от Териториалното статистическо бюро-Стара Загора на 1 февруари само до 10,30 часа са се преброили 25 700 души в страната. България е първата страна от Европейския съюз, която започна преброяването, и една от седемте страни-членки, които въведоха и електронното преброяване. Първият преброил се гражданин на територията на Европейския съюз е от София, ж.к. Дървеница. Той е получил своя десетцифрен уникален код за успешно преброил се в 0: 14 ч. Предимството на електронното преброяване е, че информацията в системата е защитена, а преброяваното лице има достъп до нея 24 часа в денонощието до 9 февруари. Преброилите се по интернет трябва да кажат на преброителя, който ще ги посети в дните от 10 до 28 февруари, уникалния си десетцифрен код, както и колко лица са преброени по електронен път.
Едва от 10-ти февруари преброители ще посещават домовете на гражданите, предупреждават от Общинската преброителна комисия. На територията на цялата община Казанлък ще работят 381 преброители, колкото са и преброителните участъци общо в града и населените места, и 60 контрольори, информираха от общинска администрация.
Долина

Стартира нов социален проект

Нов проект, с дейности "Социален помощник" и "Домашен асистент" стартира в Казанлък. социалните услуги, които ще се предоставят в рамките на 12 месеца - от февруари 2011 до февруари 2012 година, ще обхванат 95 потребители, информира заместник кмета Зилвер Касабова. 10 социални асистента и 30 домашни помощника, които ще обгрижват хората в неравностойно социално положение, които ще са потребители на услугата, ще преминат през 2 обучения.
До момента за в общината са постъпили 28 заявки за кандидатстване за длъжността социален асистент и 46 за длъжността домашен помощник. 73 са постъпилите заявки за потребители за услугата към началото на тази седмица, информираха още от общината, но уточниха, че бройката по проекта едва ли ще остане незапълнена.
Целта на социалния проект е подобряване качеството на живот на хора с увреждания и самотно живеещи хора в общината. Като потребители на услугата могат да кандидатстват както възрасти хора, така и деца.
Радостина Байчева

Комисиите искат отчета за 2010 година, представен в министерството

Четири от постоянните комисии към Общински съвет Казанлък, изискаха Общината да представи отчета за изпълнение на бюджета и инвестиционната програма за 2010 г., които са представени в министерството на финансите, съобщиха от пресцентъра на местният законодателен орган. Комисията по селско и горско стопанство настоява отчетните документи да съдържат и колона решение No383/04.02.2010 г., и колона решение No 473/29.07.2010 г., с което е изменено решение №383, след което Комисията ще се произнесе.
Комисията по европейските въпроси и бизнессреда поиска също и анализ на числеността на персонала и фонд работна заплата за общинските дейности и Общинска администрация - респективно обосновка за дофинансиране и/или оптимизиране, както и анализ на резултатите от антикризистните мерки - респективно мерки за недопускане влошаване на финансовото състояние.
Долина

Злоупотребата с обществени пари не е казанлъшки патент

Злоупотребата с пари на българските данъкоплатци не е казанлъшки патент. Това коментира в началото на седмицата при посещението си в града на розите, депутатът от ДСБ Иван Иванов. Повод за думите му стана местният скандал с горивата за учебните заведения в общината. Припомняме, че в началото на миналата седмица, пред общинските съветници, председателят на специално сформираната по случая общинска комисия - Рада Гоцкова, призна, че договорът по обществената поръчка за горивата е неизгоден за общината, а по изпълнението му са констатирани нарушения.
повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Николай Маринов: "Страната ни е изправена не пред демографска криза, а пред Трета национална катастрофа, и то в 21-ви век."


Николай Маринов е на 23 години, роден е в гр. Плевен. Завършва с пълно отличие плевенската Професионална гимназия по лозарство и винарство "Ал. Стамболийски". През 2006г. специализира в Перуджа, Италия по европейската програма "Леонардо да Винчи". Той е сред основателите на няколко национални младежки неправителствени организации, занимава се активно с обществени дейности още от ученическите си години.
В началото на 2009г. е един от учредителите на младежкото сдружение "Информационен младежки съюз". Същата година е избран и за негов председател, каквато функция изпълнява и до момента. Понастоящем е студент последна година в Университета за национално и световно стопанство - гр. София.


- Като председател на младежка организация, какви според вас са очакванията и надеждите, с които младите хора посрещнаха 2011 година?
- Какво да ви кажа, ситуацията за младите хора у нас никак не е лека. В тази връзка, като че ли за тях вече не остана много място за някакви особени надежди или очаквания. Разбира се, всеки млад човек би желал повече сигурност и стабилност: по-големи гаранции и възможности да учи спокойно, да се реализира подобаващо след това, да си осигури финансова стабилност, за да се чувства пълноценен гражданин, да може да създаде собствено семейство, дом и прочие. За съжаление, виждаме, че все по-трудно могат да бъдат осъществени тези неща от един млад български гражданин днес. А 2011г. определено ще бъде поредната година на тежки изпитания за всички българи, особено за младежите...
- Явно не сте оптимист. На какво се дължи това?
- Въпросът тук не опира до оптимизъм или песимизъм, а до нещо друго: до реална преценка на това, какво се случва и какви са вариантите оттук нататък. Много анализатори вече посочиха 2011г. като година, в която безработицата ще достигне най-високи нива у нас за последните години. Естествено, този социален удар ще се стовари с цялата си тежест и върху младите хора. Трябва да отбележа, че това вече се случва, тъй като мнозина от тях остават без работа в резултат на масовите съкращения в много фирми и институции, а тези, които са избрали да развиват дребен или среден бизнес в повечето случаи са на границата на фалита. Завръщащите се от чужбина пък се сблъскват именно с безперспективността и безработицата, което допълнително ги обезсърчава и ги прави песимисти по отношение на това, да останат в родината си за по-дълго, дори във времената на всеобща, световна икономическа криза.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева
Яница Станчева

Заслужено признание за литературния успех на Веско Стоянов


На 27 януари /четвъртък/ в музей "Гео Милев" - Стара Загора се състоя представяне на книгата на Веселин Стоянов "Моделът и неговият Художник". На вълнуващата среща присъстваха повече от сто негови почитатели, творци на литературата и изкуството от София, Пловдив, Ямбол, Велико Търново, Стара Загора, Казанлък, Чирпан и други градове на страната. Сред официалните лица уважили събитието бяха кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов и зам. кмета на Стара Загора и професор в Тракийския университет Димитър Динев.
За увод към премиерата послужи художественият прочит на първата час на романа в изпълнение на актрисата от Старозагорския театър Диана Найденова. Пред вътрешното зрение на слушателите ярко и живо се въплътиха образите на художника Иван Милев и фаталната красавица Анна Орозова.
За новото художествено произведение на Веселин Стоянов изнесоха литературно-критически доклади доц. Владимир Янев от Пловдивския унивеситет, известният писател Христо Карастоянов, критикът Георги Янев и издателят на книгата Иван Гранитски. Между доц. Янев и Христо Карастоянов пламна словесен дуел по въпроса за главния герой в произведението. Първият твърдеше, че това е художника Иван Милев, а неговият опонент, че това е историческото време, в което се случва художественото действие.
В задълбочения и остроумен спор се включиха и журналистите Донка Йотова и Петър Драгиев. Впрочем, гилдията на новинарите беше проявила изключителен интерес към събитието, което беше оценено като национално, а уважението към писателя Веселин Стоянов - като национален автор.
... повече - четете в "Долина"
Румен Денев

Даниела Тодорова - четвърта в света

Казанлъчанката Даниела Тодорова остана на четвърто място в дисциплината хвърляне на копие на Световното първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания, което се провежда в новозеландския град Крайстчърч. 30-годишната Тодорова събра 871 точки, след като преодоля 19,10 метра. Титлата спечели Аня Еди от Тунис с нов световен рекорд от 1001 точки, пред Мартина Вилинг с 961 точки и Нтомбизанеле Ситу (Южна Африка) с 914 точки. Така България остава с два медала от шампионата след златото на Дечко Овчаров също от Казанлък на копие и среброто на варненката Стела Енева в тласкането на гюле. Първенството, което е първа квалификация за Параолимпийските игри в Лондон през следващата година, завършва на 30 януари.
Долина

ИНТЕРАКТИВЕН БИЛИОТЕЧНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР В ПАВЕЛ БАНЯ


Библиотечно-информационния център в сградата на читалище "Напред-1903" бе открит в началото на седмицата в Павел баня. Той е изграден по програма "Глобални библиотеки- България", който има за цел да предостави новаторство в използването на библиотечните пособия, и по нов, интерактивен начин да привлече повече жители и гости в едно позабравено напоследък заради интернет възможностите място - библиотеката.
Гости на събитието бяха кметът на Община Павел баня - Станимир Радевски, заместник-кметът - Йордана Енева, директорът на регионална библиотека, гр. Стара Загора - Снежана Маринова, директорът и зам. директорът на СОУ "Христо Ботев" - Ганка Гогова и Йорданка Бабова, директорът на професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство - Даниела Андонова, председателят на читалищното настоятелство - Донка Тотунова, почетният гражданин на Павел баня - д-р. Георги Гечев, читалищни дейци, учители, жители и ученици.
По стар български обичай, за късмет на начинанието гостите хапнаха питка. Новото начало бе полято и с по чаша хубаво българско вино, защото откриването на Библиотечно-информационния център съвпадна с празника Трифон Зарезан.
Програмата "Глобални библиотеки - България" подпомага библиотеките да се развиват като значими местни средища за информация, комуникация, обучение, знания и културна дейност. Тя е насочена към потребителите и включва персонални системи с достъп до интернет и онлайн информация; електронно съдържание от местно значение; електронни услуги; разработване и изпълнение на проекти в полза на общността; както и ориентирана работа към потребителя от страна на библиотекарите.
В новия интерактивен център в Павел баня посетителите ще имат възможност да използват напълно оборудвани и модерни компютри с достъп до интернет и приложения, възможност за копиране на информацията на хартиен носител, благодарение на специално инсталираните за това мултифункционални устройства, както и получаване на съвети за интересуващото ги от обучените по програмата библиотекари.
В община Павел баня още едно населено място може да се похвали с библиотечно-информационен център, който се развива и функционира успешно - село Тъжа. Проекти по програмата "Глобални библиотеки - България" на територията на общината са спечелили също и селата Габарево и Асен. Долина