четвъртък, 3 февруари 2011 г.

ИНТЕРАКТИВЕН БИЛИОТЕЧНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР В ПАВЕЛ БАНЯ


Библиотечно-информационния център в сградата на читалище "Напред-1903" бе открит в началото на седмицата в Павел баня. Той е изграден по програма "Глобални библиотеки- България", който има за цел да предостави новаторство в използването на библиотечните пособия, и по нов, интерактивен начин да привлече повече жители и гости в едно позабравено напоследък заради интернет възможностите място - библиотеката.
Гости на събитието бяха кметът на Община Павел баня - Станимир Радевски, заместник-кметът - Йордана Енева, директорът на регионална библиотека, гр. Стара Загора - Снежана Маринова, директорът и зам. директорът на СОУ "Христо Ботев" - Ганка Гогова и Йорданка Бабова, директорът на професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство - Даниела Андонова, председателят на читалищното настоятелство - Донка Тотунова, почетният гражданин на Павел баня - д-р. Георги Гечев, читалищни дейци, учители, жители и ученици.
По стар български обичай, за късмет на начинанието гостите хапнаха питка. Новото начало бе полято и с по чаша хубаво българско вино, защото откриването на Библиотечно-информационния център съвпадна с празника Трифон Зарезан.
Програмата "Глобални библиотеки - България" подпомага библиотеките да се развиват като значими местни средища за информация, комуникация, обучение, знания и културна дейност. Тя е насочена към потребителите и включва персонални системи с достъп до интернет и онлайн информация; електронно съдържание от местно значение; електронни услуги; разработване и изпълнение на проекти в полза на общността; както и ориентирана работа към потребителя от страна на библиотекарите.
В новия интерактивен център в Павел баня посетителите ще имат възможност да използват напълно оборудвани и модерни компютри с достъп до интернет и приложения, възможност за копиране на информацията на хартиен носител, благодарение на специално инсталираните за това мултифункционални устройства, както и получаване на съвети за интересуващото ги от обучените по програмата библиотекари.
В община Павел баня още едно населено място може да се похвали с библиотечно-информационен център, който се развива и функционира успешно - село Тъжа. Проекти по програмата "Глобални библиотеки - България" на територията на общината са спечелили също и селата Габарево и Асен. Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар