четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Библиотеката влезе в новото време


С 13 настолни и един преносим компютър, една мултимедия плюс проектор, многофункционално устройство и цветен принтер, се сдоби казанлъшката библиотека "Искра" благодарение на проекта на фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Програмата "Глобални библиотеки - България" цели приобщаването на българските гражданите към глобалното информационно общество, припомни при откриването на навия библиотечно-информационен център този вторник, директорът на казанлъшката културна институция Ани Кожухарова. Проектът стартира през 2008 година, като по това време директор е Мария Грошкова, припомни още Кожухарова.
Новата техника е изцяло HP с легален софтуер, който е с най-новата операционна система WINDOWS 7, споделиха библиотекарите. Въпреки че, официалното откриване на модерния информационен център беше в началото на тази седмица, той вече функционира с пълна сила, и от предлаганият чрез интернет бърз достъп до всяка налична в глобалната мрежа информация, ежедневно се възползват много от читателите в библиотеката. Изключително полезен новият библиотечно-информационен център се е оказал в дните на електронното преброяване, споделят още казанлъшките библиотекари, когато възползвайки се от безплатния интернет, много граждани са се преброили именно от там.
"Новият библиотечно-информационен център вече дава първите резултати и от гледна точка на сближаване на поколенията. През последните дни, откакто компютрите функционират, сме свидетели на това, как младите ни читатели, помагат на по-възрастните и ги обучават в използването на новите технологии. Новата техника вече ни дава възможност наистина да станем част от глобалната информационна мрежа, което е важно условие библиотеките да предоставят актуална и адекватна на времето и информираност и услуги." - коментира още при откриването Ани Кожухарова.
По проекта се предвиждат и няколко обучения на библиотекарите, като първото от тях ще касае предимно спецификите на операционната система WINDOWS 7, за да могат те да помагат от своя страна на потребителите на новата услуга предлагана от библиотечно-информационните центрове. Следващите обучения ще бъдат за съвременните услуги в библиотеките, менажиране на библиотеките и работа с читатели.
Казанлъшката библиотека е и един от обучителните центрове в областта наред с библиотеките в Стара Загора и Гълъбово, съобщи координаторът по проекта Снежана Маринова. В течение на времето, местните библиотекари предвиждат и сами да организират обучение за своите читатели, съобщиха още от библиотека "Искра".
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар