четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Заслужено признание за литературния успех на Веско Стоянов


На 27 януари /четвъртък/ в музей "Гео Милев" - Стара Загора се състоя представяне на книгата на Веселин Стоянов "Моделът и неговият Художник". На вълнуващата среща присъстваха повече от сто негови почитатели, творци на литературата и изкуството от София, Пловдив, Ямбол, Велико Търново, Стара Загора, Казанлък, Чирпан и други градове на страната. Сред официалните лица уважили събитието бяха кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов и зам. кмета на Стара Загора и професор в Тракийския университет Димитър Динев.
За увод към премиерата послужи художественият прочит на първата час на романа в изпълнение на актрисата от Старозагорския театър Диана Найденова. Пред вътрешното зрение на слушателите ярко и живо се въплътиха образите на художника Иван Милев и фаталната красавица Анна Орозова.
За новото художествено произведение на Веселин Стоянов изнесоха литературно-критически доклади доц. Владимир Янев от Пловдивския унивеситет, известният писател Христо Карастоянов, критикът Георги Янев и издателят на книгата Иван Гранитски. Между доц. Янев и Христо Карастоянов пламна словесен дуел по въпроса за главния герой в произведението. Първият твърдеше, че това е художника Иван Милев, а неговият опонент, че това е историческото време, в което се случва художественото действие.
В задълбочения и остроумен спор се включиха и журналистите Донка Йотова и Петър Драгиев. Впрочем, гилдията на новинарите беше проявила изключителен интерес към събитието, което беше оценено като национално, а уважението към писателя Веселин Стоянов - като национален автор.
... повече - четете в "Долина"
Румен Денев

Няма коментари:

Публикуване на коментар