петък, 25 февруари 2011 г.

Поругаха българското и европейското знаме в Габарево

вандалският акт е станал в навечерието на годишнината от обесването на Апостола

В навечерието на 19-ти февруари, когато цяла България почита паметта на Апостола на свободата - Васил Левски, вандали вилняха в габаревското основно училище. Това съобщиха от пресцентъра на Полицията в края на миналата седмица.
Около 10,50 ч. на 19-ти февруари, директорът на учебното заведение е сигнализирал в участък "Полиция" - Павел баня, за извършени вандалски прояви в сградата на ОУ "Н. Вапцаров". При извършената проверка на място е установено, че в сградата са изпочупени пластмасови решетки на отдушници, отворени са два прозореца. В последствие е било установено, че от пилона пред кметството липсва българският трибагреник, а от флагът на Европейския съюз е откъснато парче. Въпросното парче, е било намерено в един от кабинетите на училището, потопен в отработено машинно масло.
Дни след вандалския акт, политически сили от региона реагираха остро на случилото се. Областната структура на ГЕРБ излезе с декларация, в която остро осъди поругаването на българския трибагреник и знамето на Европейския съюз в село Габарево. "Посегателството върху националния символ на Република България, в навечерието на 138-та годишнина от обесването на Васил Левски, е явна провокация и безпрецедентен акт. Деяние, оскверняващо паметта както на Апостола, така и на всички пролели кръвта си за българските светини и свободата на България." - се казва още в декларацията разпространена до медиите.
... повече - четет в "Долина"
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар