четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Грипна ваканция до петък

Грипна епидемия в Старозагорска област, бе обявена в началото на тази седмица от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. До мярката се стигна, след като в последните дни от предишната седмица е бил наблюдаван интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания, а заболяевамостта в Стара Загора е достигнала - 271,92 0.
Най-високи са стойностите, регистрирани сред децата до 4 годишна възраст и в ученическа възраст, съобщиха още от Регионалната здравна инспекция.
Грипната епидемия в областа бе обявена в понеделник, като мерките които тя включва са и прекратяване на учебните занятия в учебните заведения на територията на областта. Ваканцията за учениците щее до 4-ти февруари /петък/ включително, според последните данни от Регионалната инспекция.
Ограничаване на социалните контакти, при висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение, а да се потърси лекарска помощ, препоръчват още от РЗИ.
Към мерките за ограничаване на заразата влиза и препоръката към Лечебните заведения за болнична помощ - да бъдат спрени свижданията и прекратени на плановата оперативна дейност.
На Лечебните заведения за извънболнична помощ и ЦСМП пък се препоръчва да разкрият грипни кабинети, да преустановят работата на женските и детски консултации, както и провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации.
"С цел недопускане утежняване на случаите на Грип се обръщаме към всички лечебни заведения за спазване на алгоритмите на поведение при всеки съмнителен случай на Грип и своевременно започване на лечение с антивирусни препарати." - апелират още от РЗИ.
Антивирусните препарати са осигурени от Министерство на здравеопазването безплатно за лечебна цел и трябва да се дават само на болни, суспектни за грип.
Болните могат да се обръщат към ОПЛ, неотложния кабинет на ОПЛ, Центъра по спешна медицинска помощ, както и към ДКЦ 1, ДКЦ Здраве 2000, Транспортно ДКЦ, където биха могли по преценка на лекаря да получат безплатно антивирусни препарати.
РЗИ Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от Грип и ОРЗ.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар