четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Областният каза "ДА" за Крън

"Налице са изискваните от Закона предпоставки за обявяването на с. Крън за град" - се казва в становище на областния управител Йордан Николов, съобщиха от пресцентъра на областна администрация в края на миналата седмица. Становището на областния управител е във връзка с образувана преписка относно провеждане на процедура по обявяване на с. Крън, община Казанлък, област Стара Загора за град. Със свое Решение от 25.01.2011 г. общинските съветници на Казанлък дадоха своето съгласие село Крън да смени статута си и да се превърне в град. Решението е прието по доклад на кмета на Крън Теменужка Люцканова и приложена подписка със 783 подписа на жителите на селото в подкрепа на предложението.
След становището на областният управител, остава единствено по въпроса да се произнесе Министерски съвет.
Становището си Йордан Николов е изпратил и до министър-председателя Бойко Борисов, информираха още от Областна администрация. В него Николов припомня, че по реда и условията за обявяване на село за град, регламентирани в Закона за административно - териториалното устройство на Република България /ЗАТУРБ/, Крън отговаря на условията да има изградена социална и техническа инфраструктура и население не по-малко от 3500 души.
По данни на Дирекция ГРАО община Казанлък към 15.12.2010 г. в с. Крън, община Казанлък, област Стара Загора живеят 3 576 жители.
Селото е най-голямото по население в цялата област Стара Загора, а на територията му работят два големи завода: "Завод за пружини" АД и "Суперабразив" ЕООД, в които работят не само местни хора, но и жители на Казанлък и с. Енина. Още над тридесет частни фирми осигуряват поминък жителите от селото.
Осигурен е градски транспорт до Казанлък и околните населени места, тук се извършват всички видове административни услуги, а от 3 години в населеното място се събират целогодишно местните данъци и такси. В Крън се намира най-голямото училище в община Казанлък, има читалище и пенсионерски клуб.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар