четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Радион ПОПОВ: "Случващото се в Египет е един отпушен бент от натрупана злоба, отчаяние, озлобление и отчайваща мизерия"

Радион Попов е бивш пълномощен министър на България в Египет, в периода от 2003-та до 2006-та година. Бивш заместник-министър на външните работи на Република България, в кабинета на Тройната коалиция. Пред 90-те години е бил военен аташе в Испания. От декември 2009-та с Указ на президента Георги Първанов е назначен за посланик на България в Саудитска Арабия. До момента обаче Попов не е заминал. Назначението е стопирано от българското правителство.
С него разговаряме за последните събития в Египет, както и за евентуалните последици от тях.


- Господин Попов, като бивш български пълномощен министър в Египет и като човек, добре познаващ Арабския свят, как разчитате случващото се в Египет?
- Това, което се случва в Египет е един отпушен бент от натрупана злоба, отчаяние, озлобление и отчайваща мизерия, натрупана от 60 години тоталитарен режим в Египет, подкрепян от богат спонсор - САЩ. Катализатор на народния гняв са събитията в съседен Тунис.
- Това че реакционната организацията "Мюсюлмански братя" е сред основните двигатели на протеста означавала ли, че в този случай тя ще изиграе прогресивна роля?
- Според мен "Мюсюлмански братя" не яхват вълната на събитията, те я подготвят години наред. Подготвят я с много умела, много активна политика, макар и в условията на нелегалност, като организация забранена от закона. При всичките тези условия, една малка вратичка преди няколко години като отдушник отворена им даде възможност да вкарат над 90 депутати в техния 500-местен парламент. Те овладяха ръководствата на съюза на общините, съюза на инженерите, на основните профсъюзни централи, което означава че не са верни твърденията на много анализатори, наблюдатели, че "Мюсюлмански братя" предимно работят с градската беднотия. Не е така! Интелигенцията тръгва след тях.
- Да, прави впечатление, че на протестите на площад "Тахрир", в Кайро се събират предимно млади хора. Факт, който много напомня на събитията в соцлагера в края на 80-те години. И в същото време тази тяхна февруарска революция не прилича на нашите революции. Кое е различното в случая, освен че става дума за две различни култури.
- Различното е , че уж няма някакъв ръководен, координиращ център, уж всичко се организира чрез социални мрежи, че всичко е много гражданско и спонтанно, но това е приказка за наивници. Аз съм убеден, че има център, че има центрове, които организират. Не може една такава спонтанна революция да гръмне. Няма такъв случай в историята. За мен "Мюсюлмански братя" още веднъж доказват, че са най-силната опозиционна партия, тъй като досега съществуващите 7-8 опозиционни египетски партии доказаха, че са дискредитирани и нямат никаква обществена подкрепа. Уафад /либералите/, т. н . леви и насъристите имат подкрепа, която гравитира около 0%-5%.
- Тоест, оказва се, че организацията с 1/5 в египетския парламент се превърна в тези протести в движеща сила?
- Те бяха 1/5, но въпреки репресиите, условията на полулегално съществуване. И още нещо: те се кандидатираха на последните парламентарни избори като независими, макар че на всички беше ясно, че това са "Мюсюлмански братя". На последните парламентарни избори в Египет на практика те бойкотираха изборите, защото режимът на Мубарак има все още механизма на извънредното положение, което му позволява на практика да нарушава Конституцията. И в тази ситуация те нямаха никакъв шанс да успеят. И въпреки това получиха 1/5 от гласовете на египтяните.
... повече - четете в "Долина"

Няма коментари:

Публикуване на коментар