четвъртък, 17 февруари 2011 г.

"Казанлък и Долината на тракийските царе е един от районите, в които приоритетно трябва да се инвестира"

На 12 февруари на посещение в Долината на тракийските владетели в община Казанлък бе министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. На могилата Голяма Косматка той бе посрещнат от кмета на Община Казанлък Стефан Дамянов и от директора на ИМ "Искра" Косьо Зарев. След като разгледа една от емблематичните тракийски гробници, министър Трайков посети ИМ "Искра". Кметът Стефан Дамянов сподели с министър Трайчо Трайков идея за оформяне на комплекс от трите гробници - Хелвеция, Грифоните и Шушманец, а Косьо Зарев подчерта особеностите на всяка една от тях и специално на Шушманец, която е единствената гробница в тракийското културно-историческо наследство с двете си колони. Той запозна министър Трайков и с историята на откриването на Голяма Косматка. Министърът разгледа трезора на ИМ "Искра" и остана силно впечатлен от златните находки, открити в гробниците в Долината на тракийските могили
Министър Трайчо Трайков сподели по време на своята визита, че още през 2009 г. Министерството на културата и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са внесли в Министерски съвет План за развитие на туризма в нашата страна, който е приет. Важно място в плана заема културният туризъм, а тракийската тема е съществена част от културния туризъм, тъй като е начин да се обединят други форми на алтернативен туризъм. Тракийската тема върви с темата за виното, сподели още министърът в Казанлък, предвид естеството на съдовете в тракийския бит, и спецификата на тракийската култура. "Обектите на тракийската култура се намират на подходящи места в страната, което е перспективно, така че те заемат важна част в стратегията за туризма", подчерта министърът.
Тракийските паметници са много, но достъпните от тях са много малко, затова трябва да се работи в две направления - приоритетните обекти да бъдат благоустроени в реалистичен период от време, а останалите - да бъдат съхранени, докато им дойде времето. Министър Трайков каза още: " Казанлък и Долината на тракийските царе са един от районите, в които приоритетно трябва да се инвестира по отношение на тракийската тема." Като своя цел за развитието на туризма в нашата страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма посочи от 2014 г. да има отделна оперативна програма "Туризъм".
Пресцентър Община Казанлък

Няма коментари:

Публикуване на коментар