четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Допълнителното споразумение за горивата - отговорност на Общината

Допълнителното споразумение към договора за горивата, който да промени параметрите в него с по-изгодни за общинските заведения отопляващи се на течно гориво, може да бъде подписан само от възложителя на обществената поръчка. Около това мнение се обединиха общинските съветници на заседанието си този понеделник. Повод за ново повдигане на темата за обществената поръчка за горива в Общината, стана предложеният на вниманието на съветниците, буквално минути преди началото на заседанието им, допълнително споразумение към договора със спечелилата търга фирма. В него се предлага намаляне на договорните цени за доставка на течно горива в интерес на възложителя /Община Казанлък/. Така доставяното от фирмата гориво ще е с 25-26 стотинки по-евтино. Предложеното допълнително споразумение е изготвено от комисията назначена от кмета да провери договора и провеждането на обществената поръчка за горивата, чиито доклад съветниците изслушаха преди две седмици на свое редовно заседание. Според становището на същата комисия, уреждането на отношенията между възложител и изпълнител с допълнително споразумение по договора, е най-доброто възможно към момента решение, защото провеждането на нов конкурс за доставка на гориво ще се проточи процедурно дълго време, а отоплителният сезон е в средата си.
Има ли правомощия Общинския съвет в качеството си на законодателен орган, да гласува подобни споразумения, възложител на договорите на които е Община Казанлък, попита общинският съветник Моника Динева. По нейните думи, единствените, които имат право да предлагат варианти на споразумението по тази поръчка, са общинските съветници и представители на администрацията участвали в комисията назначена по обществената поръчка съблюдавали провеждането на търга.
Около мнението на Динева, че общинските съветници не могат да поемат отговорността за неизгодния договор за горивата, както и за предложенията за начините по които ситуацията да бъде овладяна като учебните заведения бъдат снабдени с гориво, като при това Общината спре да бъде ощетявана финансова, се обединиха повечето местни законодатели.
Като похвално, определиха някой от тях желанието на кмета Дамянов, не само да информира за предприетите от него действия Общинския съвет, но и да се допита до мнението му, но подчертаха, че възложител по сделката е Общината и тя има законовото право да подпише или не изготвеното допълнително споразумение.
Във връзка с друга обществена поръчка на Общината - тази за доставката на храни в детските и социални заведения, Стефан Дамянов информира съветниците, че по негово разпореждане е проведена среща между трите страни - представители на детските заведения, представители на фирмата доставчик спечелила конкурса и представители на общинска администрация. По думите на Дамянов на въпросната среща е била постигната договорка, която да устройва всички и към момента на практика проблем няма.
Повод за коментара на Дамянов по случая, стана въпрос на общински съветници по време на заседанието на местния законодателен орган преди 2 седмици, защо общината е сключила договор за доставка на храни в детските и социални заведения на цени многократно надвишаващи стойността на хранителните продукти предлагани в търговската мрежа. Тогава, казанлъшкият градоначалник обеща да провери случая и да предприеме действия. Той обясни, че е възложил процедурата по конкурса и провеждането му на заместник кмета Юлиана Палазова.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар