петък, 25 февруари 2011 г.

Собствениците да възстановят Орозовата къща

Със своя заповед министърът на културата Вежди Рашидов задължи собствениците, разрушили Орозовата къща в Казанлък, да я възстановят. Това стана ясно в следата на миналата седмица, след като по сигнал на медиите министерството узна, че недвижима културна ценност от местно значение е съборена до основи.
Собственик на известната Орозова къща в Казанлък е "Палас" ЕООД. Още през април миналата година в писмо до тях министърът на културата Вежди Рашидов е изразил категорично своя отказ на искането от дружеството за събаряне на сградата. Копие от писмото на министъра тогава е било изпратено и до ръководството на Община Казанлък.
Общинската администрация в Казанлък не е проследила изпълнението на дадените от Министерството на културата предписания, нито е предприела действия за спиране на разрушаването, което е извършено в нарушение на разпоредбите на чл. 197 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, констатират още от министерството. Многобройни предписания за обезопасяването на сградата е правила Община Казанлък на собствениците, на които очевидно те не са реагирали, стана ясно още през седмицата.
От Министерството съобщиха също, че ще сезират компетентните органи за проверка и образуване на наказателно производство срещу собственика и служебните лица, допуснали унищожаването на недвижимата културна ценност.
Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" на Министерството на културата е започнала проверка на място за Орозовата къща в Казанлък, стана ясно още през миналата седмица.
С 30 хиляди лева, заради своеволното са разрушаване на културната ценност ще бъдат глобени собствениците на разрушената Орозова къща от Министерството на културата.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар