петък, 25 февруари 2011 г.

Илияна Йотова: "Аз съм тежък бюджетен песимист, че България и в следващия бюджетен период ще може да се радва на 7 милиарда евро, както беше до сега"


Медиите са естествена трибуна за комуникацията между евродепутатите и техните избиратели, подчерта евродепутатът Илияна Йотова пред представители на регионални медии на семинар "ЕС срещу кризата", организиран от Информационното бюро на Европейския парламент в България .
Семинарът бе част от поредица обществени събития, стартирали с гражданския форум на тема "Европа, накъде?" в СУ "Св. Климент Охридски". В началото на януари Информационното бюро на ЕП в България в партньорство с Портал ЕВРОПА организира по същата тема и онлайн дискусия "За по-силна Европа след икономическата криза".
Илияна Йотова призова за организирането на национални и регионални обсъждания на стратегията "Европа 2020", която да спомогне за правилното определяне на българските приоритети и защитата на националните ни интереси. Евродепутатът апелира и за по-добро взаимодействие между националните и европейски институции, като сподели, че за съжаление, отговорите на писмата, които българските евродепутати изпращат с искане за повече информация, по отношение българската политика в едно или друго направление, идват с такова голямо закъснение, че на практика са излишни.
"Разбира се, знаем, че понякога има обективни обстоятелства за забавянето, но все пак мудността и чиновническото отношение не работи в наша полза." - коментира още в тази връзка Илияна Йотова.
По нейно мнение изваждането на българския скандал със СРС-тата на европейска сцена не е в полза на страната ни.
Ето какво сподели още по темата, както и по други актуални въпроси, евродепутатът Илияна Йотова /в интервюто са използвани въпроси на различни медии/:
- Възможни ли са санкции от страна ЕП ако се докаже, че СРС-тата са незаконни?
- Не мисля, а и ние няма да работим в тази посока, поне гарантирам за представителите на БСП. Ще ви кажа и нещо повече - имаше възможност да се гласува специална резолюция за ситуацията в България. Ние бяхме против тази резолюция, тай като вглеждането, в която и да било страна членка, предизвиква ужасен отзвук не само в европейските медии, въобще в европейската общественост. И сега, когато нещата са много деликатни по отношение на Шенген, а и като начина по който се приема България като още нов член на ЕС, предпочетохме да спестим тази дискусия, да се изяснят позициите, но да не бъде приеман специален документ.
Разбира се по-нататък такава резолюция може да бъде приета, но тя ще има по-общ характер, ще бъде обвързана не само с нещата, които се случиха в България, с медийния закон в Унгария, въобще с тази пълзяща тенденция за нов вид авторитарно управление, която има в някой страни.
- Каква е информацията в Брюксел за напредъка на България? И какво може да ни кажете за спрените проекти?
- Не мога да ви кажа в конкретика за спрените проекти. Ние тази седмица имахме среща с министър Томислав Дончев. Лично аз му зададох няколко въпроса, на които не можах да получа отговор от нито една българска институция. Първо, ако сте забелязали една много тревожна новина преди няколко дни, за това, че има не само спрени проекти в България, а за това че имаме нов прецедент на така наречени отказани проекти - по отношение на програмата за развитие на селските региони. Аз попитах господин Дончев това тенденция ли е, това случайно ли е, това има ли нещо общо със ситуацията във фонд земеделие. Той обаче каза, че не е информиран и ще ме информира допълнително, защото не е запознат със случая. Следващото нещо, което ще направя е да напиша едно писмо до министър Найденов, с молба да ме информира, защото тази информация вече се появи в няколко европейски медии. И все пак, когато някой наши колеги говорят, че трябва да има европейски борд за изразходването на средствата, да не се чудим защо става така.
... повече - четете в "Долина"
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар