петък, 4 юни 2010 г.

Библиотеката - предпочитана културна институция


Общинската библиотека се оказва една от най-посещаваните културни институции в Казанлък. Този извод направиха казанлъшките библиотекари, след края на две кампании, част от които беше и библиотека "Искра" - Националната кампания "Четяща България" и Националната библиотечна седмица. Близо 1700 са новите читатели от началото на тази година до месец април, съобщиха от ръководството на библиотека "Искра", а посещенията на всички нейни филиали за същия период са 13 398.
В резултат на двете кампании като абонати на културната институция са се записали 197 нови читатели. От ръководството на библиотеката обаче уточниха, че много малко от тях - 73, са се възползвали от безплатното записване предоставяно през това време. Като извод от представените данни, директорът на Общинска библиотека "Искра" Ани Кожухарова, обобщи факта, че казанлъшката библиотека е една от най-посещаваните и предпочитани културни институции в града, а потребността от нея е реална.
За общо трите седмици през които протекоха двете национални кампании, казанлъшките библиотекари са осъществили общо 26 начинания. Едно от тях - Стани библиотекар за 1 ден, библиотечните работници смятат да продължат като инициатива и в бъдеще. "Общо четирима души, от които две деца, проявиха интерес, но смятаме да предоставим възможността да се запознат с професията на библиотекаря всички, които желаят по всяко време - дори без наличието на специални кампании." - коментираха още от библиотеката.
Освен да провокира интерес към активно четене, в рамките на кампанията библиотека "Искра" е подпомогнала и други местни библиотеки с дарение на книги. 120 тома културната институция е дарила на Дом за възрастни хора No1, 20 книги е получил пенсионерският клуб в града, а над 60 тома литература - читалищните библиотеки в общината. "Имаме договорка с всички всички домове за възрастни хора, че ще продължим да подпомагаме библиотечните им сбирки." - коментира още Ани Кожухарова. Паралелно с това казанлъшката библиотека обяви и кампания - "Подари любимата си книга", в която са се включили много дарители, сред които и членове на пенсионерския клуб, граждани и ученици.
В рамките на двете кампании общинските библиотекари са провели и анкета сред общо 152 души - близо 60 от които ученици. Освен че библиотека е позната както на възрастните, така и на подрастващите, резултатите от анкетата сочат, че казанлъчани обичат да четат, обобщават библиотекарите. Казанлъчани обаче не знаят, какви са останалите услуги, които библиотека "Искра" предлага на своите абонати, извън заемната за книги и читалнята, става ясно още от отговорите в анкетата. Любезното и компетентно обслужване, са сред нещата, които правят местната библиотека предпочитана от казанлъчани. Много от хората посещаващи културната институция обаче, особено сред по-младите, не харесват тясното пространство и липсата на достатъчно светлина, все ограничения налагащи се от сградата където се помещава библиотеката. Казанлъчани обаче харесват локацията на културната институция, както и характерният вид на фасадата на сградата.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар